ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Bloedbad in het Noorden!

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

2017-2018 – Bloedbad in het Noorden!

De nacompetities zitten er grotendeels op. Tijd om de balans op te maken. Voor het Noorden en dus ook voor Fryslân is het afgelopen seizoen voor de topamateurs een bloedbad geweest. Zo maar een greep uit de resultaten van de afgelopen weken. ACV uit Assen degradeerde uit onze 3e divisie en gaat terug naar de hoofdklasse. HZVV uit Hoogeveen degradeerde uit de zaterdag hoofdklasse B. Op zondag degradeerde Be Quick 1887 uit Groningen uit de 3e divisie. Uit de hoofdklasse zondag degradeerde VV Heerenveen en jammer genoeg ook SWZ Boso Sneek.

Drachtster Boys lukte het niet om te promoveren via de nacompetitie en speelt ook volgend jaar 1e klasse. Datzelfde geldt voor Leeuwarder Zwaluwen alleen dan een klasse lager, die spelen weer 2e klasse. Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden degradeert naar de 2e klasse zaterdag. Frisia 1883 uit Leeuwarden redde het ook niet in de nacompetitie en degradeert naar de 2e klasse zondag.

Dit is een trend die zich al jaren voordoet. Ik maak me daar zorgen over. De nieuwe voetbalpiramide is niet gunstig gezind voor de voetbalclubs in het Noorden. Toen ik jaren geleden bij ONS Sneek kwam was de hoofdklasse het hoogste amateurniveau (na de ere- en eerste divisie) en speelden clubs als ACV, Drachtster Boys, Blauw Wit ’34, Leeuwarder Zwaluwen regelmatig op het hoogste amateurpodium. Nu is de hoofdklasse al het 5e niveau in het voetbal. En in Fryslân zal volgend seizoen alleen lichtpuntje VV Buitenpost nog op de ranglijst van de hoofdklasse te zien zijn.

Voetbal in het Noorden

Het is jammer om te zien dat steeds meer noordelijke clubs het moeilijk hebben met het landelijk topvoetbal en dat we in het Noorden de ontwikkelingen maar moeizaam bij kunnen houden. (Nood)gedwongen kiezen clubs er soms voor om lager te gaan voetballen met hun eerste elftallen en wordt ook het beleid hierop aangepast. Ook in de jeugdselecties zien we deze ontwikkelingen. Hoe hoger het divisieniveau, hoe minder clubs uit het Noorden.

Ook voor ONS is het ieder jaar een forse opgave om dit niveau vast te houden en is het continue alle hens aan dek. Belangrijkste reden dat dit lukt is de combinatie van voetbalkennis en kunde die in de vereniging aanwezig is, samen met het financiële fundament wat door de leden van de Business Club en de hoofdsponsors onder het prestatievoetbal wordt gelegd. Zonder die factoren zou ook ONS Sneek, met zijn relatief kleine aantal leden, met zowel het eerste als veel selectiejeugdteams op een veel lager niveau voetballen.

Wat doen we eraan?

Als argument wordt vaak aangevoerd dat er in Fryslân te weinig inwoners zijn om het niveau vast te houden. Ik ben het daar niet mee eens. Er zijn meer dan genoeg voorbeelden van sporters die uit dunbevolkte gebieden komen en presteren op topniveau. Denk maar eens aan de voetballers uit IJsland (waar de totale bevolking de helft van die van Fryslân is), de hardlopers uit Ethiopië (de beste komen allemaal uit één kleine regio) en de sprinters uit Jamaica (waar de beste sprinters ter wereld van één atletiekclub komen).

IJsland

Als je daar meer over leest, dan blijkt dat het uiteindelijk vaak te maken heeft met de omstandigheden waarbinnen je met elkaar opleidt en sport, maar ook zeker met de mindset. Als je ergens in gelooft en je gaat er met elkaar voor, dan zul je ook resultaat halen.

In het voetbal hebben we de gewoonte om veel zelf te willen doen. Dat geldt ook in ons mooie Sneek en in Súdwest-Fryslân. Op een paar vierkante kilometer proberen we als voetbalclubs (er zijn maar liefst 23 voetbalclubs in onze gemeente) allemaal hetzelfde te doen en lopen we ook allemaal tegen dezelfde problemen aan. Als je met andere bestuurders praat dan hoor je in grote lijnen; leden worden consumenten, te weinig budget voor trainers, te weinig vrijwilligers, te weinig budget voor stijgende lasten, te weinig goede spelers om selectieteams te vormen om het verschil te maken in competities. Dat iedereen zijn eigen ding blijft doen leidt ertoe dat goede spelers niet vaak genoeg met elkaar trainen en spelen en dat we daarmee op termijn de aansluiting in het topamateurvoetbal helemaal verliezen. Dit geldt helaas voor alle prestatie elftallen die we in het Noorden hebben. De oplossing ligt in samenwerking op allerlei terreinen. Grote uitdagingen pak je samen aan door op grotere schaal samen te gaan werken!

Taak voor de KNVB

Volgens mij ligt hier ook een mooie taak voor de KNVB Noord. Misschien kunnen die eens een bijeenkomst voor noordelijke clubs beleggen hoe de trend te keren? Kunnen we bijvoorbeeld op grotere schaal regionale talententrainingen gaan organiseren of een structurele doordeweekse onderlinge oefencompetitie opzetten in de jeugd? En laten we sc Heerenveen en sc Cambuur hier ook bij betrekken. Die kunnen met een jaar jongere lichting prima meedoen. Wat zou het mooi zijn als we met elkaar de trend kunnen keren. Wij zouden hier graag een rol in spelen.

KNVB

Spelers van niveau

Als technische commissie is het al jaren een kunst om in onze regio spelers te vinden die het niveau van de divisie aankunnen. Dat doen we onder andere met onze scouts die exclusief voor het eerste scouten. Afgelopen jaar zijn er erg veel wedstrijden in Noord-Nederland, de polder en Noord-Holland bekeken. Ook krijgen we veel tips uit het netwerk van bekende trainers, scouts en mensen van andere clubs.

Uitstekende spelers komen terecht in ons schaduwelftal zodat we, zodra een speler weggaat of bijvoorbeeld geblesseerd raakt, direct weten wie een gegadigde is om te benaderen. Hierbij nemen we ook altijd in de overweging mee dat we in onze club een aantal talenten hebben en bespreken we met elkaar of de betreffende speler er al klaar voor is. Soms kiezen we er bewust voor om een speler te halen zodat bijvoorbeeld de eigen opgeleide speler in de schaduw in een aantal jaren rustig kan doorgroeien naar het gewenste niveau. De afgelopen jaren hebben we een aantal zelf opgeleide spelers aan de A-selectie kunnen toevoegen (komend jaar 6) en gaan ook de komende voorbereiding weer een aantal jonge spelers uit ONS 2 en Jo19-1 meedraaien met ONS 1.

Jelle de Graaf (Speler Selectie)k

Bijvoorbeeld Jelle de Graaf maakte afgelopen seizoen de overstap van ONS Jo19 naar ONS 1 en heeft zijn debuut al gemaakt.

Bij ONS Sneek staat in het beleid dat spelers zich aan moeten passen aan het niveau van de club en niet andersom. Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat iedereen zich ieder jaar maximaal moet inspannen, we hierdoor ontwikkeling stimuleren en we spelen waar we spelen.

Dat betekent ook dat wij als TC, mede door de hierboven geschetste problematiek in het Noorden, een grote uitdaging hebben om een derde divisie waardige selectie te formeren. Voor het komend seizoen lijkt dit in ieder geval aardig gelukt te zijn. Maar de tegenstanders zitten ook niet stil en er verandert weer veel. Na de eerste fase in de competitie weten we beter waar we staan.

Derde divisie weer geheel nieuw

In onze divisie hebben we te maken met erg veel wisselingen. Spakenburg werd kampioen en Scheveningen en Jong Almere City hebben via de nacompetitie promotie naar de 2e divisie afgedwongen. Magreb en ACV degradeerden rechtstreeks en via de nacompetitie degradeerden alsnog Spijkenisse en Capelle. Ook trekt Jong FC Twente zich terug. Maar liefst 8 ploegen eruit dus.

Als nieuwe ploegen zijn inmiddels bekend: FC Lisse als degradant uit de 2e divisie, Noordwijk en Eemdijk als kampioenen van de hoofdklasse. Hoek, Stedoco en Ajax promoveren via de nacompetitie. De oplettende lezer telt 6 nieuwe ploegen. Doordat het zaterdag voetbal een steeds prominentere plaats in het topamateurvoetbal begint te krijgen (iets wat ook al voorzien was bij de vorming van de piramide) en er dus meer zondag dan zaterdag ploegen degraderen, zitten er in theorie te veel ploegen in de zondag 3e divisie. Het is daarom de verwachting dat er nog minimaal 2 ploegen de oversteek van zondag naar zaterdag gaan maken. We hopen gauw van de KNVB te horen wie dat zijn.

3e divisie

Voorbereiding ONS 1

Op maandag 25 juni staat voor ONS 1 de eerste training alweer gepland. De selectie gaat dan 4 volle weken trainen en meerdere oefenwedstrijden spelen. Na deze periode volgt een korte pauze van 2 weken. Dit zodat ook de spelers met partners en kinderen met elkaar op vakantie kunnen. Daarna volgt het 2e deel van de voorbereiding waarbij we ons richten op midden augustus. Dan staat namelijk al weer de eerste KNVB beker wedstrijd op het programma.

Vol goede moed en onder leiding van onze nieuwe hoofdtrainer Paul Raveneau gaan we er een mooi seizoen van maken en proberen we als club met zijn allen stappen te blijven maken.

Tot gauw langs de velden.

Delen