ONS Sneek

Der wil je ’t Fiene van wete: Geert Tjaarda

“Der wil je ’t Fiene van wete”. Inderdaad, een kwinkslag naar wat ooit onze geuzennaam was en voor sommigen nog steeds is. Elke maand wordt het stokje doorgegeven aan een ander uit onze gelederen of iemand die daar nauw aan gelieerd is (of was). Na het zomerreces werd de aftrap hiervan verzorgd door Gerard Grondsma. Hij geeft de pen door aan Geert Tjaarda.

Der wil je ‘t Fiene van wete: Geert Tjaarda

De vraag die Gerard Grondsma stelt:

Geert, hoe lang zit jij nu eigenlijk al bij de club?
In 1980 ben ik als 7-jarig jochie lid geworden. Dat was destijds de eerste lichting F-jes, ik speelde met F2 in de wei. Dat 7-tal werd onder de leiding van Jelle Bakker en Eize Pool direct kampioen.

Stel even voor (wie ben je, wat doe je)
Geert Tjaarda is de naam en mijn vriendin heet Mariska.
Dik 25 jaar ben ik werkzaam bij de Rabobank. Nu ben ik financieringsspecialist op het zakelijk vlak en doe ik dat voor de regio Leiden-De Haaglanden.

Op welke manier ben je bij de vereniging betrokken?
Speler van O.N.S. 7 x 7 45+ en speler bij O.N.S. 3. Dat laatste doe ik minder frequent omdat 7 x 7 op vrijdagavond voorgaat. Jaren ben ik leider/aanspreekpunt geweest van O.N.S. 8 en later O.N.S. 4 (“het Koninklijke”). Soms alleen maar meestal met een mede-slachtoffer. Verder de gebruikelijke hand- en spandiensten die bij het verenigingsgebeuren horen.

Wat betekent ONS voor jou?
In het begin niet veel. Door de achtergrond van je ouders kwam je bij een christelijke voetbalclub terecht. En ook doordat broer Wolter er op zat, was dat een logische stap. Vanaf de jeugd heb ik altijd mooie herinneringen hierbij en dat geldt ook voor latere seniorenvoetbal.
In het verleden stelde ik mij vaak beschikbaar voor andere elftallen, dus op een gegeven moment ken je ook veel O.N.S.-ers. Daarnaast ervaar ik in de recreatieve teams een groot aantal van hen als fijne vrienden. Daar ben ik heel wijs mee en voelt dat als een warm bad. Dus ruim 40 jaar verder zou ik zeggen: het betekent veel voor mij.

Je mooiste herinnering aan ONS?
Dat was toch een seizoen in D1. In het begin “kregen” we zowaar een trainingsjasje van de club, zodat het een collectief leek. Nu klinkt dat heel gewoon maar daar waren we toen heel trots op. We hadden een toplichting en ik wil niemand tekort doen, maar Erwin Bakker, Hetzer Ubbens en keeper Herman Brouwer staken er met de spreekwoordelijke kop en schouders boven uit. We werden kampioen, 3e van Friesland in de zaal en 3e van Friesland op het veld.

Je favoriete speler?
Dat zijn er twee: Johan Cruijff en Zico. Dat heeft ook met de tijdsgeest te maken. Begin jaren 80 kreeg ik steeds meer interesse in voetbal en toen kwam ene Johan terug bij Ajax, dat moest volgens de geleerden om mij heen een topper zijn. Ik was snel overtuigd. Het eerste WK voetbal dat ik bewust meemaakte was de WK 1982. Het voetbal van Brazilië was betoverend – verdedigend lieten ze helaas wel eens een steekje vallen. Eder, Socrates, Junior, Falcao, maar vooral Zico was dé ster.

Grootste blunder?
Die zijn er wel, maar de grootste… Op voetbalgebied is de 1e die bij me opkomt dat ik een speler knock-out sloeg. Het was notabene een vriendschappelijk partijtje van het werk tegen een scholengemeenschap. Ik keepte die wedstrijd. Bij een hoge bal dacht ik die bal vakkundig weg te stompen, maar ik onderschatte de sprongkracht van die spits en daar ging ie. Ook hebben we een keer een oefenpotje gespeeld tegen een club uit het zuiden van het land. Die jongens gingen leuk een weekendje weg naar Sneek en organiseerden samen met ons een pubquiz. Mijn sliding op de bal kwam niet uit waardoor de tegenspeler zijn kuitbeen brak.

Levensmotto?
Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

Mooiste plekje op aarde?

Geen idee. Maar op een mooie locatie aan het water (bij voorkeur rivier of zee – dat het leeft), lekker temperatuurtje en fijn gezelschap, vermaak ik mij meer dan uitstekend. En het mooie is dat het in mijn ogen vrij eenvoudig in te vullen is.

Waar zou je beter in willen zijn?

Overal in: insteek dient te zijn om te leren en je te verbeteren. Als je dan uitkomt op een 4+ of 9 maakt niet. Gaat om de progressie.

Waar stoor je je aan?
Mensen met het motto lullen, maar niet poetsen. Als je lid bent van een vereniging dan past alleen maar halen niet meer in deze tijd. Helaas snappen sommigen dat niet.

Met wie zou je graag een paar uur op een terrasje willen zitten?
Maakt me eigenlijk niet uit. Samen met mijn vriendin Mariska pakken we regelmatig een terrasje en bijna altijd vermaken we ons wel.

Naar welke muziek heb je het laatst geluisterd?
Tijdens een lange autorit mag ik graag luisteren naar een CD uit de eigen collectie. De CD die er nu in zit is Live van de The Black Crowes.

Voor wie heb je heel veel respect?
Teveel om op te noemen, maar mensen die zich (belangenloos) voor anderen inzetten vind ik zeer respectvol.

Hoe zou je dag eruitzien als je miljonair was?
In de kern niet veel anders, denk ik. Ik zou wat minder kunnen werken, waardoor het allemaal wat relaxter wordt. Maar ook als je niet miljonair bent, is het van belang om te genieten van de mooie dingen.

Avondje uit naar?
Hopelijk lukt het om in 2025 eens een keer een thuiswedstrijd van Liverpool te bezoeken. Naast de wedstrijd is de sfeer in zo’n traditionele Engelse woonwijk met many pubs magisch.

Waar zou de vereniging meer aandacht aan mogen schenken?
De doucheruimtes. Ik snap de problematiek (wel/niet investeren in je accommodatie) en hoeft het om mij niet allemaal spic en span, maar soms denk ik weleens kun je hier een tegenstander in uitnodigen.

Ik geef de pen door aan:
Jan Rienstra.

Ik stel de vraag:
Hoe lang ben jij eigenlijk al spelend/trainend lid bij de club Jan?

Delen