ONS Sneek

Conditie opbouwen

Een goede conditie hebben heeft niet alleen te maken met je fysieke uithoudingsvermogen. Het heeft met nog veel meer dingen te maken zoals:

  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen
  • Snelheid
  • Lenigheid
  • Coördinatie van de spieren

Al deze punten bepalen dus of je een goede of een slechte conditie hebt. De lichamelijke conditie bepaalt dus hoe fit iemand is. Naast het feit dat je een beter uithoudingsvermogen krijgt wanneer je conditie verbetert, kun je dus ook sterker, leniger en sneller worden.

En een goede conditie heeft voordelen:

Voordeel #1: je lichaam herstelt sneller na inspanning
Wanneer de spieren in je lichaam sterker worden en je uithoudingsvermogen toeneemt dan kun je meer hebben na elke vorm van inspanning.

Voordeel #2: je maakt je immuunsysteem sterker
Doordat je lichaam tijdens het sporten een kleine opdonder krijgt, kan het voortaan beter omgaan met grotere opdonders zoals de griep.

Voordeel #3: het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Door te sporten en je conditie te verbeteren, train jij ook je hartspier. Wanneer deze sterker is kan er meer zuurstof verplaatst worden en krijg je een betere hartfunctie. Hierdoor kan je lichaam beter functioneren, je bloeddruk daalt en je cholesterolgehalte verbetert.

Voordeel #4: het verhoogt je stressbestendigheid
Doordat je hart fitter wordt, krijg je een verbeterde hartfunctie waardoor je beter met stress om kunt gaan.

Krachttraining
Wil je zowel je conditie opbouwen als sterker worden? Dan kun je er voor kiezen om naast je sportspecifieke trainingen ook aan krachttraining te gaan doen in de sportschool. Bij Fysio-Actief werken (Personal) trainers die je helpen met een trainingsschema afgestemd op jouw trainingsdoel. Informeer eens naar de mogelijkheden bij de Fysio-Actief fysiotherapeut die elke week bij ons op de club aanwezig is tijdens het Fysio-Actief sportspreekuur. https://www.fysio-actief.nl/sportverenigingen/

Delen