Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB

Problemen in het weekendvoetbal

Wekelijks laat onze directeur van het amateurvoetbal zijn licht schijnen op onze tak van voetbal. Deze week zijn oproep aan de verenigingen om creatief mee te denken aan de veranderingen in het amateurvoetbal, met name de beweging van zondag- naar zaterdagvoetbal. Een eigen visie daarop? Je kunt reageren naar Jan Dirk maar ook naar mediaredactie@onssneek.nl

Bron: www.knvb.nl

Martin Paternotte van D66 zocht afgelopen zondag de media op om aandacht te vragen voor de koopzondagen. Hij vindt het raar dat een aantal gemeenten in Nederland nog steeds bepaalt, dat winkels op de traditionele rustdag gesloten moeten blijven.

‘Dat mogen inwoners toch lekker zelf bepalen?’ stelt het Tweede Kamerlid.

In mijn vorige baan als directeur van een brancheorganisatie in de retail heb ik de koopzondag zien uitgroeien als de dag waarop driekwart van de Nederlanders het liefst gaat shoppen. Dat blijkt nu verregaande gevolgen te hebben voor het weekendvoetbal. In betrekkelijke stilte voltrekt zich daar een ramp. Omdat mensen hun weekend tegenwoordig in tweeën splitsen – zaterdag om te sporten, zondag voor jezelf en het gezin – raken de velden op de eerste dag van het weekend overvol en de dag erna dikwijls leeg. Daardoor zien we verenigingen uit het zondagamateurvoetbal regelmatig de overstap wagen naar de zaterdagcompetitie (of het op z’n minst overwegen). Oorzaken? Ze zijn het beu om voor een paar man publiek te spelen, het ledental loopt elk seizoen verder terug en ze missen stevige streekderby’s.

Kortgeleden rekende de voorzitter van een hoofdklasser mij voor hoeveel kilometers hun spelersbus per seizoen aflegt: 40.000 kilometer (twee keer de aarde rond). Terecht vroeg hij mij of ik deze gang van zaken nog vind passen bij een moderne samenleving. Of het te verenigen is met het streven om zo min mogelijk C02 uit te stoten? Terloops plaatste de voorzitter ook een kanttekening bij het sportieve nut. Wie wordt nou echt blij van een wedstrijd tussen een hoofdklasse club uit Drenthe en een uit Noord-Limburg?

Goede vraag.

Zo kreeg ik de afgelopen maanden meerdere interessante vragen en suggesties voor het weekendvoetbal. Telkens komen ze neer op hetzelfde punt: Wat gaat de KNVB doen en hoe ziet de bond de scenario’s voor het zondag- en zaterdagvoetbal? Wat ons betreft is één ding zeker: de problemen in het weekendvoetbal kunnen alleen door de verenigingen worden opgelost. Zaterdag- en zondagclubs zullen over hun trots heen moeten stappen en kijken naar de gezamenlijke kansen om een voorzet te geven naar een mooie en duurzame toekomst voor het voetbal in het weekend.

Gelukkig ontstaan er op dit moment eerste voorzichtige overleggen, waarin spannende ideeën worden besproken. Van meer pupillenvoetbal op zondag tot het spelen van wedstrijden op vrijdagavond. Iedereen wil bovendien zoveel mogelijk in de eigen streek voetballen en ziet in de tweede divisie en de KNVB Beker hoe spectaculair de wedstrijden kunnen zijn tussen zaterdag- en zondagclubs.

Als je deze ontwikkelingen met hardcore clubmensen deelt, zetten ze het liefst een keiharde tackle in. Toch hebben we naar mijn overtuiging geen andere keuze, dan als één voetbalfamilie te bouwen aan een nieuwe opzet van de weekendvoetbal. Doe je niks, dan struikelt de zaterdagcompetitie over zijn eigen succes en komt zondagvoetbal steeds vaker buitenspel te staan. Kunnen we daarom iets met deze uitspraak uit het latijn?

Nil Volentibus Arduum

Niets is moeilijk voor hen die willen.

EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.

Delen