Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Jan Dirk van der Zee (KNVB): Klaar voor de volgende verandering in het Jeugdvoetbal?

Terwijl ik vorige week in Alberto Tomba-stijl de Russische Beer in de ogen keek, slalomden mijn gedachten met me mee naar beneden, het Oostenrijkse dal in. Volgens Djoedie, mijn vrouw, kon ik zelfs bij -25 graden Celsius het piekeren niet laten. Wat had het nou voor zin, om me druk te maken over het feit, dat het allemaal zo stil bleef, er nauwelijks kritiek kwam en de media het onderwerp links lieten liggen? Ik was toch op vakantie… en … hallo, die volgende fase met nieuwe wedstrijdvormen in het pupillenvoetbal gaat toch pas over vijf maanden spelen?
Tsja, ze had een punt, maar het blijft natuurlijk opmerkelijk, dat we na de hoos van kritiek, bij de introductie van de eerste fase van wijzigingen Onder 8 en 9, het nu, aan de vooravond van de veranderingen voor Onder 12, 11 en 10, zo tam is, ondanks dat het nodige gaat veranderen in het komende seizoen. De laatstgenoemde leeftijdsgroep zal bijvoorbeeld 6 tegen 6 gaan spelen op een kwart veld en de eerstgenoemde leeftijdscategorieën 8 tegen 8 op een half veld. Bovendien geldt voor de teams Onder 10 hetzelfde als voor Onder 8 en 9: er worden geen uitslagen gepubliceerd of ranglijsten bijgehouden.Wellicht is het zo rustig, omdat clubs de veranderingen al goed in praktijk hebben gebracht dit seizoen. In de tussentijdse evaluatie die we nu organiseren, zien we dat verenigingen, ondanks de organisatorische belemmeringen, allemaal in staat zijn geweest de wedstrijden te organiseren in de juiste vorm. Daar zijn we ook zo trots op als KNVB, het toont de kracht van ons voetballandschap.

Duidelijk is wel geworden, dat bepaalde onderdelen van de nieuwe wedstrijdvormen niet uit de verf komen, waaronder de time-outs. Deze moeten beter benut worden als moment voor trainers, om hun aanwijzingen te geven aan de voetballertjes. Daarnaast merken we dat meerdere verenigingen (incluis de KNVB) nog moeten wennen aan die andere grote verandering voor Onder 8 en 9; de wijze waarop we de competitie indelen. De regel is dat we dit niet meer op geboortedatum doen, maar het geboortejaar aanhouden. Zo willen we voorkomen dat teams worden weggespeeld door kinderen die veel groter zijn.

Uit de tussentijdse evaluatie weten we inmiddels ook, dat clubs die vroegtijdig zijn begonnen met het informeren van hun achterban, de beste wedstrijden hebben gespeeld op organisatorisch vlak. De voetbalbond heeft daarom het initiatief genomen voor 36 bijeenkomsten in het land, waarin alle veranderingen centraal komen te staan en de aanwezigen materiaal meekrijgen om te delen met hun leden en vrijwilligers. Voor deze meetings schuiven KNVB- verenigingsadviseurs, -competitieleiders, -arbitrage en -voetbaltechnische professionals aan. In totaal hebben ruim duizend verenigingen zich voor deze bijeenkomsten aangemeld. Zijn we blij mee, maar het liefst willen we alle clubs erbij betrekken, zodat we zo min mogelijk beren op de weg zien.

Van die Russische Beer ben ik trouwens veilig teruggekeerd. Viel in de praktijk reuze mee, een hoop kouwe drukte.

EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.

 

Delen