Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

De Ondernemende sportvereniging: Introductie

Het is niet altijd even gemakkelijk om een sportvereniging te leiden: de vrijwilligers werven en inzetten en behouden, de financiën, de afspraken met sponsors en gemeenten, enzovoorts. Voeg daarbij de trend van teruglopende subsidies (of: andere vormen en eisen aan subsidies), het innen van contributies, en je hebt als bestuurder een dagtaak om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Bij de pakken neerzitten is niet de stijl van een sportvereniging. Je hebt een passie, een drive, een motivatie om het voor elkaar te krijgen. Maar soms voelt het als een ‘eenzame strijd’…

Met het initiatief ‘de ondernemende sportvereniging’ wil Sport FM – samen met de ValueFactory – middels een onafhankelijk platform een bijdrage leveren aan het ontwikkelen en ondersteunen van sportverenigingen. De wereld om ons heen verandert voortdurend: mensen, mentaliteit, wensen en eisen. Iets wat tien jaar geleden goed werkte, kan nu een doodlopende weg blijken. Iets wat vroeger door de leden werd gewaardeerd, kan nu helemaal anders zijn. En waar financiën vroeger zeker leken (alhoewel, je moest er wel altijd aan trekken), is onzekerheid het enige wat je nu rest.

Het omgaan met verandering en onzekerheid is een kwaliteit, die je zou kunnen zien als een vorm van ondernemen. Je niet bedreigt voelen, maar op zoek gaan naar oplossingen.

Vandaar de ondernemende sportvereniging: niet omdat we nu ineens allemaal ondernemers moeten worden, maar wel om van de spirit van de ondernemer te leren: sterker worden vanuit onzekerheid en verandering. Dat klinkt mooi, maar het moet nog wel gebeuren!

De beren op de weg

Als het gaat om verandering, komen er al snel ‘beren op de weg’. Zowel vanuit de eigen organisatie (“We doen het al jaren zo…”, “Het is te moeilijk” en “Het gaat toch niet werken”) als vanuit externe partijen, zoals de overheid (“We moeten de regels handhaven” en “Daar gaat een andere wethouder over”, enz.).

Als je zelf dan al niet helemaal zeker bent van wat je moet doen, dan zijn deze ‘ja, maar’- opmerkingen soms echte wegversperringen aan het worden. Daarom gaat verandering ook niet zomaar. Het is niet een knop die je omzet en iedereen denkt en werkt ineens anders. Duur gezegd: het is een proces. Je samenwerkingspartners, je collega-bestuurders, de vrijwilligers; iedereen moet begrijpen waarom dingen anders gaan, wat er voor nodig is en hoe zij – op een wellicht andere manier dan tot nu toe – kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst van de vereniging.

Delen