Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Der wil je ’t Fiene van wete : Auke Beeksma

Vanaf deze maand, aan het begin van het nieuwe jaar, introduceren we als ONS Sneek een splinternieuwe rubriek genaamd “Der wil je ’t Fiene van wete”. Inderdaad, een kwinkslag naar wat ooit onze geuzennaam was en voor sommigen nog steeds is. Elke maand wordt het stokje doorgegeven aan een ander uit onze gelederen of iemand die daar nauw aan gelieerd is (of was). Een markant spelend lid bijt het spits af. Een andere prominent stelt naast een aantal vaste vragen minimaal één extra prikkelende vraag. 

Der wil je ‘t Fiene van wete: Auke Beeksma

Deze eerste editie van de rubriek trappen we af via een tweetal zwaargewichten uit het Koninklijke Vierde. Paul van Dalen stelt de vragen en geeft de pen door aan Auke Beeksma.

De vraag die Paul stelt:

Auke. Legende van de 3e helft, virtuoos, anti-held. Zomaar wat benamingen voor een grootheid bij de restsenioren.

Met welke prof zou jij jezelf vergelijken?

Lastige, goede vraag! Dat zou toch wel een combinatie zijn van het inzicht van Cruyff, het flegmatieke van Bergkamp, het lijf van Johnny van  Beukering en een vleugje Sjaak Polak.

Stel even voor (wie ben je, wat doe je)

Ik ben Auke, 34 jaar, en woon met Silvana en Duitse herder Jimi in het altijd pittoreske Duinterpen. Ondanks, of misschien wel dankzij, een enerverende studententijd hebben er zich tot nu toe nog geen kinderen gemeld. Mijn hobby’s, naast de onvermijdelijke clichés voetbal en reizen, zijn muziek, tennis, festivals, whisky, poker, Italiaanse auto’s en Italië. Ik word blij van kinderen en dieren en oprechte verwondering over het alledaagse.

In het dagelijks leven loop ik rond in de wijk met Jimi en op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bij Nationaal Coördinator Groningen geef ik hier als adviseur bedrijfsvoering het management gevraagd en ongevraagd advies over procesverbetering, data gestuurd werken en andere veranderingen. Hier liggen natuurlijk mooie uitdagingen, zoals dat zo mooi heet, om Groningers zo goed mogelijk te helpen bij de afhandeling van de aardbevingsschade.

Als ik motorisch wat stabieler zou zijn dan was ik overigens dolgraag profvoetballer geworden. Nu ligt mijn top helaas op 5e klasse reserve-niveau.

Op welke manier ben je bij de vereniging betrokken?

Lid geworden in de toenmalig D’tjes o.l.v. Durk Sijbesma en meteen gecoacht door illustere namen als Wierd Voordewind en Douwe ‘De Tong’ Sikma. Gehaktballen verkopen in de kraam bij veld 1 met Germ/Jorn en Pieter, kantinedienstjes natuurlijk, wat gefloten, wat stukjes geschreven, betrokken bij vriendenteam Gewoan ut Zesde, vrijwilliger bij het Jorn Feenstra Toernooi en momenteel aan het voorzitten bij de Seniorencommissie. Op zaterdag speel ik bij ONS 3 (Gewoan ut Zesde / Het Koninklijke Vierde / U19).

Wat betekent ONS voor jou?

Een belangrijke bijzaak en veel gezelligheid.

Je mooiste herinnering aan ONS?

Toch wel ons eigen kampioenschap met Gewoan ut Zesde ergens in een grijs verleden.

Je favoriete speler?

Ronaldinho, die had de bal aan een lijntje. Helaas zat hij ook wel eens aan een lijntje. Anders voor mij echt de grootste ooit.

Grootste blunder?

Ik was een keer te gast op een Kroatische universiteit en probeerde daar te beschouwen dat zowel de Kroaten als Bosniërs oorlogsmisdaden hadden gepleegd in de Joegoslavische burgeroorlog en dat er ook goede Bosniërs waren. Ik moest maar even snel naar buiten voor een peukje want de sfeer sloeg snel om in naar wat minder aangenaam. Het bleek nog wat te vroeg voor die nuance.

Levensmotto?

Relativeer een beetje, het liefst met wat humor.

Mooiste plekje op aarde?

Koh Phi Phi Lee in Thailand komt verrekt dicht in de buurt!

Waar zou je beter in willen zijn?

Luisteren, om iemand beter te begrijpen.

Waar stoor je je aan?

Tijdrekken bij voetbal, statiegeld op blikjes, lullen en niet poetsen, Gideon van Meijeren, onnodig linksrijders, mensen die alleen rechten hebben en geen plichten, van die te kleine lipjes op frisdrankpakken die afscheuren als je het pak wilt openen waardoor je uiteindelijk met een schaar in de opening staat te huffen, kunstgraskorrels, Femke Halsema, kwasten met scheve haartjes, veld 2, belastingvoordelen energie-grootverbruikers, Zoutelande, geweld tegen hulpverleners, WK’s in oliestaten, klagende boeren, Prem Radhakishun, cruiseschepen, geitenworst, de grensrechter bij WPB, Nick, Simon, Nick & Simon en klimaatdrammers met snelwegblokkades.

Met wie zou je graag een paar uur op een terrasje willen zitten?

Kurt Cobain, Jimi Hendrix en Winston Churchill.

Naar welke muziek heb je het laatst geluisterd?

Otis Redding.

Voor wie heb je heel veel respect?

Moeke Boukje (Kloosterman).

Hoe zou je dag eruitzien als je miljonair was?

Dit ben ik natuurlijk al, ik heb nog wel een zwikje Cambodjaanse Riel liggen!

Maar stel in euro’s: ik denk niet dat de dag veel zou verschillen met nu. Probeer nu elke dag al mijn mooiste leven te leven. Als miljonair zou dat denk ik niet veranderen, het zelfs niet gemakkelijker maken.

Avondje uit naar?

Een goed concert.

Waar zou de vereniging meer aandacht aan mogen schenken?

Het schenken van Hertog Jan😊

En voor onze clubleden: schenk eens aandacht aan het uitspreken van waardering, met name voor bijvoorbeeld het bestuur of de vele andere vrijwilligers die veel tijd in ONS stoppen en het voetbalcircus draaiende houden. Gewoon eens aandacht hebben voor wat er wel goed gaat en dit benoemen maakt een groot verschil.

Ik geef de pen door aan:

Sandor van der Heide.

Ik stel de vraag:

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?

 

Delen