Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Der wil je ’t Fiene van wete: Joan van der Veen

Vorige maand zijn we binnen ONS Sneek gestart met een splinternieuwe rubriek genaamd “Der wil je ’t Fiene van wete”. Inderdaad, een kwinkslag naar wat ooit onze geuzennaam was en voor sommigen nog steeds is. Elke maand wordt het stokje doorgegeven aan een ander uit onze gelederen of iemand die daar nauw aan gelieerd is (of was). Met Auke Beeksma beet een markant spelend lid in januari de spits af. Hij gaf de pen door aan Sandor van der Heide. Echter, de inkt in Huize Heide was op. Na een één-tweetje tussen Heide en Beeksma werd de vraag zodoende aan onze huidige voorzitter gesteld.

Der wil je ‘t Fiene van wete: Joan van der Veen 

De vraag die Auke Beeksma stelt:

Joan, vader van drie kinderen, echtgenoot, ondernemer en voorzitter. Dat klinkt als een druk bestaan. Los van al deze bezigheden, waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?

Ze kunnen mij met een kanon nog niet wakker krijgen, maar ze mogen me ’s nachts altijd wakker maken voor mijn grote hobby, het vertrek van een mooie reis.

Met welke prof zou jij jezelf vergelijken?

Adri van Tiggelen, de gespierde spijker. Een ouderwetse voorstopper die je steeds weer tegenkwam als aanvaller en hard in de duels. Die positie als centrale verdediger heb ik ook altijd gehad. Hij was onverzettelijk, enigszins op de achtergrond, maar had toch een belangrijke rol.

Stel even voor (wie ben je, wat doe je)

Ik ben Joan van der Veen, 54 jaar, getrouwd met Rudina en ik heb 3 kinderen. Mayra (20) die studeert in Utrecht, Yoram (18) die voetbalt bij Cambuur en Rayen (14) die zit op het RSG en voetbalt ook bij onze club in de o15-1.

Ik heb een eigen bedrijf, Libertas Intermediair, waarbij ik andere ondernemers uit het MKB ondersteun en help met alle beslissingen die zij moeten nemen over verzekeringen, over inkomensregelingen voor personeel in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid en over pensioenregelingen. Gevarieerd werk waarbij ik in de loop van de jaren een mooie persoonlijke band met veel relaties heb opgebouwd.

Daarnaast ben ik nog lid van een serviceclub in Sneek die zich inzet voor diverse maatschappelijke initiatieven in SWF.

Ik probeer naast mijn vrijwilligerswerk bij ONS Sneek waar ik kan wedstrijden van mijn kids te bezoeken, maar dat lukt helaas niet altijd door alle drukte. Het is bij ons thuis al jaren voetbal, voetbal, voetbal en nog eens voetbal.

Op welke manier ben je bij de vereniging betrokken?

Ik ben in 1999 na een wereldreis met Rudina in Sneek komen wonen en direct bij ONS gaan voetballen. Ik mocht na een paar keer trainen van de toenmalige trainer Zmiric wel bij de eerste selectie komen, maar na mijn opmerking dat ik een eigen bedrijf ging starten, daar veel tijd in wilde steken en eigenlijk ook wel op ieder moment vrij wilde kunnen nemen om op reis te gaan, vond hij het toch een beter idee dat ik in het 2e ging voetballen. En dat vond ik ook prima. Ik heb toen tussen mijn 30ste en 38ste in de reserve hoofdklasse gevoetbald en een geweldig mooie tijd bij de club gehad. Eerlijkheid gebied me ook om te zeggen dat ik andere dingen dan het voetballen alleen ook altijd erg interessant heb gevonden en de jongens in het 1e hadden wat dat aangaat, los van hun talent, toch wat meer focus op het voetbal dan ik. Nadat ik in 2006 gestopt was bij het 2e (vanwege aftakeling en krakkemikkigheid) werd ik in 2008 weer verleid om in het 3e te komen voetballen met voornamelijk oud 1e en 2e elftalspelers. Ook weer erg leuk, maar allemaal bloedfanatiek natuurlijk en vooral erg gezellig. Direct promoveerden we weer naar de reserve 1e klasse en liep ik dus weer 3 keer in de week te ballen met allemaal jongere gasten om me heen. Ik heb dat nog een paar jaar volgehouden, maar op mijn 45ste heb ik toen uiteindelijk de voetbalschoenen opgeborgen. Doodzonde, want zelf voetballen met een team is het mooiste wat er is. Ik was op mijn 5e begonnen en heb dus 40 jaar gevoetbald. Heel af en toe trap ik nog wel eens een balletje hier en daar. Het blijft een pracht sport.

In 2000 ben ik gevraagd om de sponsorgroep van de club te gaan leiden. Die hebben we toen omgeturnd naar de Business Club en samen met een groep enthousiaste medebestuurders en vrijwilligers in 12 jaar tijd sterk uitgebouwd. Het bedrijfsleven in SWF steunt de club nog altijd enorm.

In 2008 ben ik na de degradatie van ons eerste elftal naar de 1e klasse gevraagd om ook in de Technische Commissie zitting te nemen. Dat heb ik toen ook 5 seizoenen gedaan. Weer een mooie periode die leidde tot promotie naar de hoofdklasse, gevolgd door het kampioenschap in 2012 en dus promotie naar de topklasse.

In 2010 ging Yoram voetballen en ben ik daarna ook nog 10 seizoenen jeugdleider van zowel Yoram als Rayen geweest. Dat was in de periode dat zij op de basisschool zaten. Ook erg leuk om te doen.

In 2016 werd ik gevraagd om voorzitter van de Technische Commissie te worden en hebben we o.a. ingezet op het behalen van de regionale certificering. In 2019 ben ik na een turbulente periode in de club gevraagd om voorzitter van de hele club te worden. Ook weer een bijzonder leuke tijd met een geweldige samenwerking in het bestuur. Jammer genoeg is er in deze jaren geen penningmeester opgestaan in de club waardoor ik die portefeuille nu ook al een aantal jaren erbij heb (met veel hulp van anderen). Gelukkig gaat het inmiddels weer erg goed met onze club en geef ik het stokje dan ook graag door per einde seizoen.

Voor mij is er een tijd gekomen om andere dingen te gaan doen. Ik heb in die afgelopen jaren zeker 1000 wedstrijden van ONS 1 en andere topamateurs gezien. Nu wil ik weer wat vaker bij mijn kinderen gaan kijken. Ik schrok er laatst van dat het al bijna 25 jaar bij ONS is. Je ziet hoe snel de jaren voorbijvliegen. Genieten is daarom belangrijk.

Wat betekent ONS voor jou?

ONS Sneek is een prachtige club. Wat er in deze vereniging gepresteerd wordt is bijzonder. We realiseren ons dat niet altijd. Het is een club die er bij de intimi meer dan uitstekend op staat. Voor mij is ONS de plek waar ik me bij thuis voel. Dat komt door de mensen, de manier van werken en de uitgangspunten van de club. Plezier gecombineerd met ambitie en een groep gelijkgestemde fijne mensen om mee samen te werken.

Je mooiste herinnering aan ONS?

Zonder enige twijfel de bekerwedstrijd tegen Ajax. Met de Business Club legden we een mooi fundament onder het prestatievoetbal bij onze club. In de Technische Commissie werkten we samen om ieder jaar wat beter te worden. Dat heeft tot een unieke periode in de club geleid met kampioenschappen, promoties en prachtige bekerwedstrijden tegen profclubs. De bekerwedstrijd tegen Ajax was de kers op de taart. 8.500 toeschouwers op het Zuidersportpark en toppers als Blind, Eriksen, Veldman, Cillissen, Schöne, Babel op het veld tegen een geweldig goede generatie voetballers van ONS. We kregen vaak te horen wat een geluk we hadden dat we tegen Ajax loten. Onzin natuurlijk, zie eerst maar eens in die pot te komen. Daar hadden we jaren met een grote groep vrijwilligers voor gebikkeld.

Je favoriete speler?

Dennis Bergkamp, fluwelen techniek gecombineerd met rendement.

Grootste blunder?

Niet naar de trouwerij van mijn broer en zijn vrouw gaan op Sint-Maarten. Daar heb ik spijt van. Mayra was toen net geboren en er speelde van alles. Achteraf had ik gewoon even heen en weer moeten gaan. Hij vond het niet erg, maar ik vind het nog steeds een blunder van mezelf. Ook heb ik een keer bij een zakelijke afspraak tegen iemand zijn vrouw gezegd dat ik zag dat ze zwanger was. Dat bleek niet zo te zijn en dus ook wel een vrij legendarische blunder van mezelf.

Levensmotto?

Het is pas echt crisis als de wijn op is. M.a.w. blijven ademen en gewoon doorgaan. De zon gaat morgen echt wel weer op. En denken in oplossingen.

 Mooiste plekje op aarde?

Terschelling. Ik heb veel gereisd en ben op alle continenten en ongelooflijk paradijselijk mooie plekken geweest. Toch is het mooiste plek dichtbij. Terschelling is zo’n mooi eiland. Daar kom ik graag.

Waar zou je beter in willen zijn?

Jong blijven, kansloze missie.

Waar stoor je je aan?

Een hele waslijst natuurlijk, maar ik probeer dit te negeren en mijn energie te richten op zaken waar ik wel invloed op heb. Ik probeer altijd te werken vanuit het positieve.

Met wie zou je graag een paar uur op een terrasje willen zitten?

Ik heb altijd grote bewondering gehad voor Johan Cruijf. En dan niet zozeer alleen hoe hij als voetballer was, maar juist als mens. De man die zo ongelooflijk veel heeft betekend voor het voetbal als speler, maar meer nog als trainer en vooral met al zijn maatschappelijke initiatieven (Cruijff courts, Cruijf academie). Ik zou daarom graag met hem een drankje hebben gedaan, maar ja, dat gaat helaas niet meer. Ondanks zijn wereldsterren status benaderbaar en altijd met beide benen op de grond gebleven. Een zeer bijzondere man.

Naar welke muziek heb je het laatst geluisterd?

Ain’t No Way van Aretha Franklin. Ik hou van Soulmuziek.

Voor wie heb je heel veel respect?

Voor alle vrijwilligers van de club. Ik heb het al vaker gezegd, onze club is echt een goed werkend eco systeem die bestaat dankzij de inzet van onze vrijwilligers. Dat iedereen hier zoveel plezier aan beleeft en dit uit zichzelf geheel belangeloos doet is een onzichtbare en enorme kracht die actief is in onze club.

Hoe zou je dag eruitzien als je miljonair was?

Als ik de loterij win, dan zet ik een bord in de tuin: bedrijf te koop, gratis af te halen. Mijn bedrijf is prachtig hoor, maar het kost natuurlijk wel veel tijd. En er is zoveel leuks in het leven te doen. Ik meldde me dan bijvoorbeeld bij onze vice voorzitter Klaas Uil om hem, ondanks mijn twee linkerhanden, te helpen met alle werk op de accommodatie op de club. Daar kan hij wel wat hulp van ONS’ers bij gebruiken. En mezelf kennende zou ik ook dan vanuit mijn diverse interesses nog veel verschillende andere dingen oppakken. Ik zou me in ieder geval niet vervelen.

Avondje uit naar?

Naar maakt me niet uit, met wie is belangrijker. Met familie of vrienden naar een restaurant waarschijnlijk. Of met een paar voetbalmaten een avondje uit. Je hebt toch die band met elkaar. Altijd leuk.

Waar zou de vereniging meer aandacht aan mogen schenken?

Tja, dat is natuurlijk een lastige vraag voor de voorzitter. We doen wat we kunnen en er zijn altijd verbeterslagen te maken, maar we horen graag de suggesties.

Ik geef de pen door aan:

Ate Johan Feenstra

Ik stel de vraag:

Jij bent net als ik komen aanwaaien bij onze club. En je zet je ook al jaren als vrijwilliger in. Waarom doe jij dat eigenlijk?

Een trotse Joan van der Veen (links) samen met Arno Nijenbanning (HJO) en Minne Modderman (KNVB) bij de uitreiking van de Regionale Certificering

 

Delen