Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

In Memoriam: Josine de Haan-Hofmeester

In Memoriam: Josine de Haan-Hofmeester

Op vrijdag 14 september jl. overleed Josine de Haan-Hofmeester aan de gevolgen van de slopende spierziekte A.L.S. Josine was een zeer regelmatige bezoekster van de wedstrijden van ONS Sneek 1 en was – tot het moment dat de diagnose ALS bij haar gesteld werd – samen met haar man Eddy als vrijwilliger actief als barmedewerker in onze kantine. Josine is ook de schoondochter van ons erelid Theo de Haan.

Op 1 juli 2016 belde Josine mij zelf op. Ik was op kantoor. “Zit je goed?” vroeg ze. “Ik heb A.L.S.”. Amyotrofische Laterale Sclerose is een ziekte die de zenuwcellen die de spieren aansturen aantast. Er is geen genezing mogelijk en uiteindelijk zullen patiënten aan deze ziekte overlijden. Maar daar wilde Josine zich niet zondermeer bij neer leggen. Stephen Hawking, de beroemde Engelse wetenschapper die dit voorjaar overleed, leefde maar liefst 55 jaar met de ziekte, terwijl de gemiddelde levensverwachting van een ALS patiënt 2-5 jaar is. Tekenend voor Josine was haar vechtlust. Zij was vastbesloten dit record van Hawking te verbreken.

Zo ver kwam het helaas niet. Gestaag nam haar mobiliteit af en hierdoor was zij het laatste jaar ook steeds minder in staat om aanwezig te zijn bij ONS Sneek. Op 21 april was ze voor de laatste keer in de ONS Kantine. De wedstrijd van die zaterdag was ONS Sneek – Harkemase Boys…

Toch bleef ONS Sneek wel degelijk in haar gedachten. Vaak op zaterdag tijdens de wedstrijd een appje: “Hoe gaat het met ONS?” En op 1 september jl. was ze er ook, bij de 1e competitiewedstrijd tegen Achilles ’29. Naar boven in de kantine ging niet meer, maar beneden op het terras was het, onder het genot van een wijntje, ook goed toeven.

Ondanks haar ziekte stond Josine volop in het leven. Samen met Eddy en hun zoontje Ferre vierde zij iedere dag. Ze genoot van de regelmatige aanloop van kinderen en kleinkinderen. Dan zag je haar stralen. En wat steeds weer terugkwam was haar onwaarschijnlijke vechtlust. Zelfs toen het ineens veel slechter met haar ging, wilde zij er niets van weten dat de geplande vakantie naar Spanje gecanceld werd.

Op zondag 9 september werd Josine getroffen door een hartstilstand. Zij werd gereanimeerd en met spoed per ambulance vervoerd naar het Antonius Ziekenhuis. Onderweg was reanimatie helaas nogmaals noodzakelijk. Josine geraakte in een coma, en hieruit is ze helaas niet meer ontwaakt.

We verliezen in Josine een vrijwilliger, supporter maar vooral een fantastische vriendin. Onze gedachten gaan uit naar Eddy en Ferre, Nick en Iris, Tim en Sanne, kleinkinderen, (schoon)ouders en alle overige familieleden. Josine mocht slechts 42 jaar worden.

Jan Flikkema

Delen