Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

in Memoriam: Red Feenstra

Op 31 augustus j.l. is Red Feenstra overleden. Een legendarische voetballer en volgens velen een van de allerbeste spelers die ONS ooit gekend heeft. Zijn sportieve hoogtepunten vonden plaats in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hij is na een langdurige tijd van afnemende gezondheid thuis overleden op 78-jarige leeftijd.

Red speelde elf seizoenen in het 1e elftal en kwam tot 165 wedstrijden en 6 doelpunten. Zijn trainers waren Theo Ydema, Dirk van Dam, Anne Santema, Jack Haak en Gerrit Bil. Medespelers waren o.a. Jan Steenwijk, Joes van Delden, Klaas Berswerda, Piet van Meekeren, Sipke Plat, Johan Bootsma, Piet Dam, Gerrit Bil, Broer Smid, Theo de Haan, Piet Hilwerda, Klaas de Jong, Tjerk de Boer, Menno van den Berg, Eddy van der Wal, Jan Hofing, Foeke Zijlstra, Ruurd Heerschop, Hans Jellema, Ruurd Boot, Jan Rienstra, Dick van der Heide, Stoffel Boersma en Wieger Sinnema.

Hij woonde in Oostwold in de buurt van Groningen in een woonark samen met zijn vrouw Annelies. Tot zijn pensioen werkte hij bij de Gasunie in Groningen, in dat aparte gebouw aan de rand van de stad. De Vriendenclub heeft daar een keer een rondleiding van Red gehad op een zaterdag toen er niet zoveel mensen in het gebouw waren. Foeke Zijlstra: “Toen ik in de jaren ’70 in het ziekenhuis in Groningen lag, kwam hij me ’s middags vaak bezoeken (tijdens zijn pauze denk ik) en schaakten we een potje, hij was een heel sociaal aimabel mens. Ook heel sportief en talentvol, volgens velen een van de beste ONS-ers ooit. Maar of hij nou speelde in het 1e of 7e het maakte voor hem niets uit, hij was een echte liefhebber. In het veld was hij wel degelijk fanatiek, maar daarbuiten niet. Hij speelde meestal als middenvelder of verdediger. Hij kwam altijd met zijn zwarte “dokterstas” aanlopen met daarin zijn voetbalspullen.” Zijn boezemvriend Minne Bergstra uit Grou bevestigt dat: “Hij speelde ook in vertegenwoordigende (jeugd)elftallen en in het Noordelijk Elftal wat toen nog bestond. Hij wilde inderdaad altijd winnen, ook bij gewone spelletjes zoals bij het biljarten. Ik kende Red vanaf de periode op het Bogerman College en we zijn altijd bevriend gebleven. De laatste wedstrijd van ONS die we gezamenlijk bezochten was een keer voor de beker bij Harkemase Boys. We hebben toen met heel wat bekenden oude herinneringen opgehaald. Ik heb ooit een jaar met hem samengespeeld bij ONS. Aan het eind van het seizoen degradeerden we na een beslissingswedstrijd in Zwaagwesteinde waar duizenden toeschouwers waren. Jan Steenwijk sloeg toch nog een bal met zijn hand uit de goal. We verloren toen met 2-1 van Blauw Wit ’34. Ik ben toen teruggegaan naar Heeg. Toen speelden we weer tegen elkaar. Het overlijden van Red heeft mij erg aangegrepen. De medische problemen begonnen dik tien jaar geleden met hartproblemen, en diabetes heeft hem afgetakeld. Hij miste ook al een stuk van zijn been. Hij heeft echt een enorme lijdensweg doorgemaakt.”

Red Feenstra maakte deel uit van het “Elftal van de Eeuw”, dat december 1999 werd gepubliceerd in het clubblad. Hij stond daarin centraal op het middenveld, geflankeerd door Robert Herder en Jan Vlap en in de rug gedekt door niemand minder dan Marten Ferwerda. De laatste periode verwaterden de contacten met ONS. Wel had Red altijd nog contact met een groep ONS-ers op leeftijd die zich jaarlijks onderdompelen in nostalgische verhalen en dit koppelen aan een gezellig samenzijn (zie foto).

Red Feenstra temidden van Hielke de Jong (l) en Peter de Vries (r)

ONS verliest een icoon uit vervlogen tijden. De club wenst zijn vrouw Annelies en andere familieleden en nabestaanden veel kracht om dit verlies te verwerken.

Bestuur ONS Sneek

Met dank aan Minne Bergstra, Foeke Zijlstra en Henk van der Veer (foto’s)

 

 

Delen