Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

In Memoriam Sjoerd Jaasma

Zondag 10 maart bereikte ons het droevige bericht dat ONS-icoon en Erelid van onze vereniging Sjoerd Jaasma op 91-jarige leeftijd was overleden. Een schokkend bericht. Velen hadden Sjoerd afgelopen zaterdag nog gezien of gesproken toen hij op zijn inmiddels vertrouwde stekkie achter het raam in de businessclub getuige was van de 1-0 overwinning van ons eerste team op d’Olde Veste’54. Volgens de naaste familie had hij nog verteld dat hij had genoten van de wedstrijd en de sfeer die er zaterdag heerste. Sjoerd sloeg vrijwel nooit een wedstrijd over ondanks zijn steeds brozere gezondheid.

Icoon is een titel die je niet gemakkelijk toekent aan een persoon. De lat ligt hoog en iconen zijn vaak gerelateerd aan eerste elftalspelers met een enorm track record. Sjoerd Jaasma verdient deze benaming vanwege zijn vele verdiensten op bestuurlijk gebied gedurende een lange periode. Hij bekleedde diverse functies. Van jeugdleider tot bestuurslid van de Vriendenclub en van lid van de Bouwcommissie tot voorzitter van de jeugd en eveneens twee termijnen als bestuursvoorzitter. In de jaren negentig van de vorige eeuw en rond de eeuwwisseling was Sjoerd voorzitter van onze club. Hij werkte bestuurlijk samen met oer-ONS-ers als Wim Deenik, Harm Jan Drost en Bauke Algera om een paar namen te noemen. In de jeugd trok hij lang op met Wim Ykema die ons onlangs ontviel.

Sjoerd was vooral een echte verbinder en dat was geen overbodige luxe in een roerige tijd van onze club. Enerzijds waren er leden die een andere, modernere koers wilden varen, anderzijds waren er ook mensen die de veranderingen maar “zo zo” vonden. Sjoerd verbond beide stromingen op een aimabele manier, zonder mensen, zoals dat zo mooi heet tegenwoordig, te cancelen. Hij liet je in je waarde. Diep in zijn hart was Sjoerd een hervormer, die de nieuwe uitdagingen wilde omarmen, maar in zijn achterhoofd was het voor hem een must dat mensen zich niet zouden vervreemden van de club. Ook was hij trots op de roots van ONS. Op dat smalle pad kwamen deze sterke contactuele eigenschappen van Sjoerd Jaasma prima tot hun recht. Hij deugde als mens én als voorzitter. Met ups en downs. Hij maakte kampioenschappen mee, maar ook frustraties als een wethouder in de Marktstraat andere prioriteitstellingen had. Maar met modder gooien, zowel intern als extern, was er niet bij.

Sjoerd zal ONS Sneek blijven volgen, waar hij ook moge zijn. Wij weten Sjoerd Jaasma in ieder geval elke twee weken in onze nabijheid. Zijn stem zal blijven klinken als een van de zangers als het clublied wordt gespeeld bij aanvang van de thuiswedstrijden van ONS 1.

Wij zullen hem allemaal missen, maar mogen terugblikken op een geweldige vrijwilliger van de club. Een bestuurlijk icoon!

Wij wensen zijn kinderen Jan Jacob, Koen, Geja en Margriet en alle overige familieleden en nabestaanden veel sterkte toe in de komende periode. Op de rouwkaart prijken de woorden levenslustig en liefdevol. En dat was hij.

Bestuur ONS Sneek

met dank aan clubarchivaris Foeke Zijlstra

 

 

 

 

Delen