Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Terugblik Douwe Jan van der Wal op drie jaar Hoofd Voetbalzaken

De afgelopen drie jaar heb ik met heel veel plezier invulling gegeven aan mijn functie als Hoofd Voetbalzaken. Komend seizoen zal ik verder gaan in de functie als Bestuurslid Technische Zaken. De functie van Hoofd Voetbalzaken is overgedragen aan Arno Nijenbanning, die per 1 juli 2022 is gestart. Ik ben inmiddels al volop bezig in deze nieuwe functie, en ook Arno is met veel enthousiasme gestart.

De overdracht zit er inmiddels op en het seizoen staat op het punt van beginnen. Ik had behoefte om nog eenmalig terug te blikken.

Wat heb ik genoten van de afgelopen jaren! Wat het meest bijblijft is de fijne samenwerking met een grote groep enthousiaste en gepassioneerde mensen en de samenwerking met de ambitieuze en gedreven trainersstaf. Ik heb veel plezier beleefd aan het ontwikkelen van het beleid en de opleidingsvisie. Het was erg mooi om samen met de trainersstaf allerlei nieuwe programma’s te ontwikkelen om de opleidingsvisie te vertalen naar de praktijk. En wat was het mooi om iedere zaterdag het plezier en de gedrevenheid bij de spelers te zien! Ook heb ik genoten van de gezelligheid op de club en de leuke gesprekken met ouders en vrijwilligers.

Heel kenmerkend de afgelopen jaren vond ik de veerkracht in de corona-periode, van al onze leden, van alle 40 trainers, 40 leiders en zo’n 200 vrijwilligers in allerlei functies en commissies. Zo konden wij vaak na de persconferenties diezelfde avond een alternatief programma delen en stond iedereen direct klaar om daar uitvoering aan te geven.

Met één van deze programma’s kreeg de club zelfs landelijke bekendheid. De 18 Days Challenge werd met zo’n 200 clubs in Nederland gedeeld en ook voor de Southpark Cup was veel aandacht in de media.

We kunnen met elkaar terugkijken op drie mooie jaren. Een aantal initiatieven zullen mij het meest bijblijven. Dit hebben we kunnen realiseren dankzij de inzet van alle trainers, leiders, vrijwilligers, ouders, spelers en andere betrokkenen.

  1. Samen met het technisch kader een breed gedragen beleid, opleidingsvisie en strategie ontwikkelen.
  2. Het behalen van de Regionale Certificering, als enige club in Friesland.
  3. Het opleidingsprogramma vanuit de ONS Academy, met maandelijkse themabijeenkomsten (leerroute A en B) en het train-de-trainer programma.
  4. De accreditatie van het opleidingsprogramma van de ONS Academy (i.s.m. met de RVA) door de KNVB.
  5. Werken met een clubbrede voetbaltactische periodisering, en het toevoegen van een extra functie als technisch jeugdcoördinator.
  6. Multiskills, een 3e trainingsmoment voor alle jeugd t/m 12 jaar uit de hele regio, gericht op breed motorische ontwikkeling.
  7. Het Fitste Team van ONS Sneek, om spelenderwijs bewustwording over een gezonde leefstijl te stimuleren.
  8. Verschillende onderzoeksprojecten om de coaching en begeleiding van trainers te verbeteren.
  9. Een forse groei in het aantal jeugdleden.
  10. Met nagenoeg alle jeugdteams één of meerdere keren gepromoveerd.

Ik ben heel blij met Arno Nijenbanning als mijn opvolger. Hij kan de komende jaren de jeugdopleiding weer een stap verder brengen.

Ik wil iedereen waar ik de afgelopen jaren mee heb samengewerkt, enorm bedanken voor de prettige samenwerking. Ik vind het mooi dat ik deze kans van de club heb gekregen en dat ik mij heb kunnen ontwikkelen binnen deze functie. Ik kijk ernaar uit verder invulling te geven aan mijn nieuwe functie als Bestuurslid Technische Zaken.

Tot snel op de club.

Douwe Jan van der Wal

Delen