Verslag Blauw Wit ’34 – ONS Sneek: 1-2

Sterke teamprestatie levert ONS Sneek met 10 man overwinning op

Mounir Loolofs keert terug in de basis na langdurig blessureleed

Na een winterstop die zo’n 1,5 maand in beslag nam, werd op deze koude zaterdag de Eerste Klasse F hervat met een kraker tegen directe concurrent Blauw Wit’34. De hier en daar gevallen sneeuw vormde gelukkig geen beletsel voor de doorgang van de wedstrijd. Bij de thuisploeg begonnen oude bekenden aanvoerder Jordy den Hoedt, Niels Nadorp en Bob Schepers alle drie in de basis. De technische staf van de Leeuwarders wordt gevormd door eveneens twee oud-ONS’ers, te weten Martijn Barto en Bert Hollander.

Bij ONS keerde Mounir Loolofs na maandenlang blessureleed terug in de basis. Ook Geoffrey Eekhof en Pieter Abe de Jong waren weer terug na een blessure. Zij begonnen op de bank. Een andere wijziging ten opzichte van het laatste competitietreffen op 10 december 2022 tegen Gorecht (4-0) was dat Nick Kleen startte op de rechtsbuitenpositie. Dit ging ten koste van Delachance Sabuni. Glenn Buma en Vladik Drakopulo waren niet van de partij wegens blessures, terwijl Jan Rein Boelsma en Jorn Dijkstra hun opwachting maakten in ONS O21.

Blauw Wit onzorgvuldig in de beginfase

In de beginfase van het door enkele honderden toeschouwers bezochte duel was Blauw Wit iets sterker, maar de zorgvuldigheid ontbrak veelal in de Leeuwarder voorhoede. In de tweede minuut moest Loolofs bijvoorbeeld al handelend optreden om een aanval van Blauw Wit onschadelijk te maken. Aan de andere kant kon een schot van Mark Westra door de Blauw Wit-defensie nog maar net tot corner verwerkt worden en kreeg Ewart Ottema de eerste grote kans van de wedstrijd. Zijn schot ging echter vrij hoog over. Even later was het Blauw Wit dat behoorlijk gevaarlijk werd, ware het niet dat Floris Boonstra eerst voorlangs kopte, gevolgd door een vlammend schot van Kayin Kleefstra dat voorlangs ging.

Schepers doet ONS pijn, consternatie rondom rode kaart

In de 21e minuut kwam Blauw Wit op een 1-0 voorsprong. Via een korte cornervariant werd Nick Kleen omspeeld, waarna de voorzet bij Schepers belandde. Die kon van dichtbij, ondanks een overvloed aan ONS-spelers, redelijk vrij binnentikken. ONS liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en kreeg na een halfuur wederom twee goede kansen via de gebroeders Westra, waarbij het schot van Stefan gekraakt werd en Mark zijn poging naast zag gaan. Aan de andere kant kon Wiebe Bakker vrij inkoppen, desondanks kopte hij een meter naast.

Een minuutje hierna werd de wedstrijd behoorlijk op de kop gezet als gevolg van een beslissing van de arbitrage. Ottema stond buitenspel vanuit een diepe bal van achteruit van ONS. Hij liet de bal dan ook slim lopen voor Nordin Tahboun, die ogenschijnlijk niet vanuit buitenspelpositie vertrok. Toch werd er gevlagd door assistent-scheidsrechter Brondijk. Dit leidde tot de nodige protesten uit het Sneker kamp, waarbij aanvoerder Joran Swart in korte tijd tweemaal geel kreeg. Met name de tweede gele kaart leek toch wel wat overdreven, maar er restte de bezoekers niets anders dan de wedstrijd met tien man te vervolgen. Trainer Arnoud Koster anticipeerde al snel op de ondertalsituatie door Mark Westra te vervangen door Pieter Abe de Jong. Verder was het enige noemenswaardige voor de rust nog een goede kans voor Boonstra, maar zijn schot ontbeerde kracht om Tristan Boersma te passeren.

ONS komt goed uit de kleedkamer en tekent de 1-1 aan

Na de thee kwamen de oranjehemden, met Geoffrey Eekhof als vervanger van de ogenschijnlijk geblesseerd geraakte Loolofs, prima uit de startblokken en was niet te zien dat de ploeg met een man minder speelde. Daarnaast viel het op dat de passing in de achterhoede bij Blauw Wit behoorlijk onzorgvuldig werd. Spits Ottema sleurde en sleurde voorin en ontbeerde geluk toen zijn schuiver na een uur spelen op de paal belandde. Ook Blauw Wit kreeg een behoorlijke kans via Bakker (lat), maar er was reeds al gevlagd voor buitenspel. Vervolgens was het aan keepers Wilpstra en Boersma om zich te onderscheiden bij grote kansen voor Ottema en Boonstra. Nadat Ottema eerder in de wedstrijd het geluk niet aan zijn zijde had, was het in de 67e minuut toch raak voor de goalgetter. Hij wist te ontsnappen aan buitenspel en ONS oog in oog met Wilpstra op gelijke hoogte te zetten: 1-1!

Tahboun bezorgt ONS voorsprong

Beide ploegen gingen na de treffer van Ottema op zoek naar de overwinning en dat zorgde voor een vermakelijk laatste deel van de wedstrijd. Achterin stond de defensie onder leiding van Patrick van der Veen, bijgestaan door de goed invallende Eekhof en De Jong, behoorlijk stevig en op het middenveld liepen Nick Kleen, Stefan Westra, Wesley Tankink en Rik Koelewijn de longen uit hun lijf. Voorin was het aanvalsduo Ottema-Tahboun continu dreigend. Zo kon Tahboun bij een actie alleen maar worden afgestopt ten koste van een gele kaart door Nadorp. In de 81e minuut kreeg ONS loon naar werken. Kleen mistte aanvankelijk een behoorlijke kans en bleef ietwat aangeslagen achter op de grond. De aanval ging echter door en uiteindelijk kwam Tahboun oog in oog te staan met doelman Wilpstra. Hij faalde niet en zorgde voor dolle vreugde in het ONS-kamp.

Drie punten worden over de streep getrokken

Logischerwijs volgde op de goal van Tahboun een slotfase met de nodige aanvallen van Blauw Wit. Vanuit de omschakeling bleven Ottema en Tahboun desondanks gevaarlijk. Ondertussen werd Kleen nog afgelost door David Bergsma. In de blessuretijd was het vrouwen en kinderen eerst bij ONS om de voorsprong te behouden. Gelukkig leverden twee corners, waarbij keeper Wilpstra mee naar voren ging, niets op voor Blauw Wit en ten slotte kon Boersma een schot van Kleefstra vangen. Nadat het Sneker publiek zich een aantal maal luidkeels afvroeg of het niet eens tijd was, floot scheidsrechter Alberts na ruim vijf minuten blessuretijd eindelijk voor het einde en zodoende waren de drie punten in de tas!

De overwinning was het gevolg van een fraaie teamprestatie van ONS, waarin het team streed voor elke meter en na de rode kaart wellicht beter speelde dan ervoor. Een groot compliment voor spelers en staf is dan ook op zijn plaats. Op de ranglijst blijft ONS op de vierde plaats staan, maar koploper Pelikaan S (vier punten meer) is weer redelijk in het vizier. De nummers twee Oranje Nassau en drie Blauw Wit’34 staan slechts twee en drie punten boven ONS. Volgende week is nummer zeven Hoogezand, dat vandaag FVC met 6-0 afdroogde, te gast op het Zuidersportpark. De aftrap tegen de voormalige zondagsploeg is om 15.00 uur.

Blauw Wit’34 – ONS Sneek 1-2 (1-0)

Bob Schepers 1-0 21e minuut

Ewart Ottema 1-1 67e minuut

Nordin Tahboun 1-2 81e minuut

Scheidsrechter: N. Alberts

Assistent-scheidsrechter: J.B. Wesseling & M. Brondijk

Gele kaarten: Niels Nadorp (Blauw Wit’34), Pieter Abe de Jong en Patrick van der Veen (ONS Sneek)

Rode kaart: Joran Swart (2x geel, ONS Sneek)