Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Hoogezand

Wint ONS Sneek na huzarenstukje in Leeuwarden thuis ook van een Hoogezand in vorm?

Bij ploeg van trainer Germain Beck zijn automatismen weer zichtbaar

Opnieuw blessureleed voor Vladik Drakopulo

Lang niet altijd een voordeel

In de eredivisie ondervond FC Twente recentelijk in de wedstrijd in Amsterdam tegen Ajax dat het spelen met elf tegen tien man lang niet altijd een voordeel hoeft te zijn. Toen beide teams nog volledig waren werd Ajax van het kastje naar de muur gestuurd. De Tukkers verzuimden evenwel te scoren. Na de rode kaart voor Ajacied Devyne Rensch was de verwachting dat de ploeg van trainer Ron Jans wel zou toe slaan. Dat gebeurde niet. Met elf tegen tien voetbalde FC Twente minder dan met elf tegen elf. Met als eindresultaat dat het tiental van de inmiddels ontslagen trainer Alfred Schreuder nog een doelpuntloos gelijkspel uit het vuur wist te slepen.

Rollen omgedraaid

Afgelopen zaterdag speelde ons eerste elftal in Leeuwarden de topper tegen Blauw Wit’ 34. In de eerste helft kreeg ONS Sneek aanvoerder Joran Swart in korte tijd twee keer de gele kaart te zien. Dus kon hij vertrekken. Dat was nog niet alles. In de 21ste minuut was de formatie van Martijn Barto ook nog eens op voorsprong gekomen door onze oud eerste elftalspeler Bob Schepers: 1-0. De vele ONS Sneek supporters zagen het daarom donker in. Ging FC Twente met een man meer tegen het tiental van Ajax minder voetballen ONS Sneek draaide als tiental tegen de elf van aanvoerder Jordy den Hoedt na de rust juist de rollen om.

Prima uit de startblokken

Onze trainer Arnoud Koster anticipeerde al snel op de ondertal situatie door Mark Westra te vervangen door Pieter Abe de Jong. In het wedstrijdverslag van Mark de Boer stond te lezen dat ONS Sneek prima uit de startblokken ging in de tweede helft. Aan niets was te zien dat de oranje hemden met een man minder speelden. Daarnaast viel het op dat Blauw Wit’34 achterin steeds minder nauwkeurig werd. Onze spits Ewart Ottema sleurde voorin dat het een lust was. Hij had na een uur spelen pech dat zijn schuiver tegen de paal belandde. In de 67ste minuut ontsnapte Ewart aan buitenspel en oog in oog met doelman Kevin Wilpstra werd het 1-1.

Loon na hard werken

Na de gelijkmaker van ONS Sneek gingen beide formaties op zoek naar de drie belangrijke punten. Dat zorgde voor een vermakelijk laatste deel van dit Friese onderonsje. Onder aanvoering van Patrick van der Veen stond onze defensie behoorlijk stevig. Ons middenveld liep zich de longen uit het lijf. Voorin was het aanvalsduo Ottema-Tahboun continu dreigend. In de 81ste minuut kreeg ONS Sneek loon naar hard werken. Nick Kleen miste aanvankelijk een behoorlijke kans en bleef ietwat aangeslagen achter op de grond. De aanval van ONS Sneek ging echter door. Uiteindelijk verscheen Nordin Tahboun alleen voor de Leeuwarder goalie Kevin Wilpstra. Nordin faalde niet en zorgde daarmee voor dolle vreugde in het ONS Sneek-kamp. In de ruim vijf minuten blessuretijd was het bij ONS Sneek vrouw en kinderen eerst om de 1-2 voorsprong over de meet te trekken. Dat lukte. De zege in de Friese hoofdstad was vooral het gevolg van een fraaie teamprestatie.

Top drie nog naar Zuidersportpark

Door de victorie in Leeuwarden kroop ONS Sneek dichter naar de bovenste drie toe in de zaterdag eerste klasse F noord. Nog altijd gaat Pelikaan S aan de leiding met 28 punten uit twaalf wedstrijden. Gevolgd door Oranje Nassau Groningen met 27 uit twaalf. ON Groningen en Pelikaan speelden zaterdag in Groningen met 1-1 gelijk. Derde is Blauw Wit’34 met 25 uit twaalf. ONS Sneek is vierde met 24 uit twaalf. Spanning te over dus bovenaan. Opmerkelijk is dat ONS Sneek de top drie nog op bezoek krijgt. Onderaan is het trouwens ook spannend. Liefst vier Friese clubs verkeren in de gevaren zone. Dat zijn achtereenvolgens Leeuwarder Zwaluwen negende met elf uit twaalf, Drachtster Boys tiende met tien uit twaalf, FVC dertiende met acht uit twaalf en veertiende is debutant ’t Fean’58 met zeven uit twaalf. De hekkensluiter uit Surhuisterveen won thuis met 2-0 van het toch niet zo zwakke vv Groningen. Kennelijk heeft het trainingskamp in Spanje in de winterstop positief gewerkt.

Weinig moeite met FVC

Zaterdagmiddag speelt ons eerste elftal thuis tegen Hoogezand dat nadrukkelijk bezig is zich op te werken naar veel veiliger oorden. De ploeg van trainer Germain Beck had afgelopen zaterdag weinig moeite met FVC dat met 6-0 werd afgedroogd. De rood-zwarten staan inmiddels zevende met zeventien punten uit twaalf duels en hebben daarmee behoorlijk afstand genomen van de clubs uit de onderste regionen. ONS Sneek doet er dan ook verstandig aan zich niet te verkijken op Hoogezand. Op de fraaie website van de vv Hoogezand was een kort verslag te lezen van de forse zegepraal tegen FVC.

Bovenaan in tweede periode

De wedstrijd Hoogezand-FVC moest van het hoofdveld naar het kunstgrasveld worden verplaatst. Vanaf de eerste minuut was het eenrichtingsverkeer naar de doelman van FVC. Al in de negende minuut opende Hoogezand de score door Peter van Son. Heine Uuldriks, oud-speler van Harkemase Boys, vergrootte de voorsprong: 2-0. Justin Slor bepaalde de ruststand op 3-0. Na de rust probeerde FVC nog wel iets maar het team van trainer Germain Beck bleef op alle fronten heersen. Dus werd het in de tweede helft uiteindelijk 6-0. Al met al een gemakkelijke en vooral verdiende royale zege voor Hoogezand dat bovenaan staat in de strijd om de tweede periodetitel met tien punten uit vier wedstrijden.

Selectie Hoogezand

Hoogezand komt met de volgende selectie naar het Zuidersportpark: Rick Jungman, Julian Fluks, Robin de Groot, Tobias van den Berg, Robin Landman, Robert Hamming, Navid Poyan, Justin Slor, Peter van Son, Sebastiaan Wollinga, Wyatt van Engel, Aiden Bulder, Arnold Slagter, Kasper Oldenburger, Jamerson Sambre, Gezienus van Iren, Joran van Zwol, Mart Bloeming en Heine Uuldriks.

Tweede seizoen

De 44-jarige trainer Germain Beck uit Assen is bezig aan zijn tweede seizoen bij vv Hoogezand. Het afgelopen seizoen werd Hoogezand onder zijn leiding kampioen van de zondag eerste klasse noord. Hierna werd besloten de overstap van de zondag eerste klasse noord te maken naar de zaterdag eerste klasse noord. Intussen is Germain Beck aan de weet gekomen dat de zaterdag eerste klasse noord kwalitatief sterker is dan die van de noordelijke zondag eerste klasse. Germain Beck heeft gevoetbald bij Achilles, ACV en Harkemase Boys. Hij begon zijn trainersloopbaan bij SV Zeijen. Hierna trainde hij het tweede elftal van Be Quick 1887 uit Groningen, de vv Stadspark (Groningen) en het Leeuwarder LAC Frisia 1883.

Regelrechte flop

Het noordelijk bekertoernooi seizoen 2022-2023 werd een regelrechte flop voor Hoogezand. Trainer Germain Beck: ,,We verloren alle poulewedstrijden. Van Veendam 1894, SC Stadskanaal en Dalen. Als excuus kon worden aangevoerd dat Hoogezand lang niet compleet was.’’ De start in de zaterdag eerste klasse F noord was ook niet om over naar huis te schrijven. Uit de eerste acht wedstrijden werden maar zeven punten gepakt. Uit de laatste vier wedstrijden werden liefst tien punten binnen gesleept. Gewonnen werd van ‘t Fean’58, Goorecht en FVC en gelijk gespeeld tegen Leeuwarder Zwaluwen. Weliswaar tegen clubs uit het rechter rijtje maar je moet ze nog wel even winnen.

Verklaring

Dat Hoogezand de wind weer in de zeilen heeft vraagt om een verklaring. Trainer Germain Beck hierover: ,,In het begin van de competitie miste Hoogezand door blessures een viertal vaste basiskrachten op de belangrijkste posities. Peter van Son was één van de vier spelers die node werd gemist. Nu is iedereen weer fit en dat is te merken. De automatismen zijn weer zichtbaar.’’ Germain Beck verwacht zaterdagmiddag een kwalitatief hoogstaande wedstrijd. ,,ONS Sneek en Hoogezand zijn twee goed voetballende ploegen. We weten intussen hoe ONS Sneek speelt. We hebben voldoende informatie over onze tegenstander ingewonnen.’’

Heine Uuldriks

Aanvaller Heine Uuldriks (33) is voor ONS Sneek de meest bekende speler van Hoogezand vanwege zijn periode bij Harkemase Boys. Hij begon zijn voetballoopbaan bij ZNC (Zuidbroek Noordbroek Combinatie). Hierna voetbalde hij bij Hoogezand, Harkemase Boys en Staphorst. Nu is hij dus weer terug bij Hoogezand. ONS Sneek is voor Heine Uuldriks één van de titelkandidaten. ,,Onze tegenstander is een uitstekende ploeg die aanvallend voetbal speelt. Op papier is ONS Sneek dan ook de favoriet. Daar staat dan tegenover dat Hoogezand weer compleet is en het ONS Sneek heel lastig kan maken. We weten precies hoe ONS Sneek speel.t’’

Joran Swart één wedstrijd geschorst

ONS Sneek kan zaterdagmiddag niet beschikken over aanvoerder Joran Swart. Vanwege zijn twee gele kaarten tegen Blauw Wit’ 34 is hij voor één wedstrijd geschorst. Glenn Buma is hersteld van zijn blessure en maakt weer deel uit van de A-selectie tegen Hoogezand. Dat geldt ook voor Pieter Abe de Jong, Mounir Loolofs en Geoffrey Eekhof. Opnieuw blessureleed voor Vladik Drakopulo. Hij is weer door zijn knie gegaan. Vermoedelijk volgt een operatie.

Veerkracht

Wat verwacht onze trainer Arnoud Koster van de wedstrijd tegen Hoogezand? “Ik verwacht een open wedstrijd. Onze gasten doen het goed de laatste weken. Ze zullen dan ook vol zelfvertrouwen naar het Zuidersportpark komen. Er staan twee ploegen tegen over elkaar die scorend vermogen hebben. De veerkracht die ONS Sneek heeft getoond tegen Blauw Wit’34 geeft mij veel vertrouwen tegen Hoogezand.’’

SiVi

Delen