Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Jûnsklok-útdagingen foar de fuotbalklups: “Onderschat deze periode niet”

De jûnsklok kin foar fuotbalklups dochs noch flinke gefolgen hawwe, seit foarsitter Joan van der Veen fan ONS Snits. “Normaal duurt een training tot 20.00 uur ’s avonds, maar trainers moeten vaak ook nog wel even wachten voordat kinderen worden opgehaald. Dus het levert uitdagingen op.” Want de training kin wol foarby wêze, mar de reisbewegingen binne der dêrnei noch wol. “Mensen zijn nog onderweg naar huis.”

Beluister het gesprek met Joan van der Veen bij Omrop Fryslan https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/weistra-op-wei-fan-21-jannewaris-2021-1600 Van minuut 11:05 tot 13:06 en van 26:20 tot 31:20.

By de âldere spilers hawwe je ek te krijen mei minsken dy’t oerdeis noch wurkje. “We zijn met het eerste elftal nog steeds aangepast aan het trainen, omdat we hopen dat de competitie wordt aangepast. Dat zijn allemaal mensen die werken en ’s avonds pas komen om te trainen. Dus met een avondklok houdt dat op. En de jeugdtrainers kunnen niet op tijd naar huis. Het is het hele jaar al puzzelen.”

Dat de jûnsklok om 21.00 oere ynsteld wurdt, skeelt al wol in soad. “Dat geeft zeker ruimte om de jeugdtrainingen af te ronden en de trainers naar huis te laten reizen.” Op snein fuotbalje, dat wurdt ‘m neffens Van der Veen net. “Dat is niet aan de orde. Maar we proberen wel oplossingen te verzinnen. Ik zie al trainers die het park in gaan, of op een atletiekbaan bezig zijn bijvoorbeeld.”

“Onderschat deze periode niet”

Neffens Van der Veen fan ONS Sneek hat de coronakrisis in soad gefolgen foar bern. It is net allinne dat de trainingen fan de klup net trochgeane, mar ek de skoalle net, ek net de gymnastyk. “Je moet niet onderschatten wat deze periode doet,” sa seit Van der Veen. “Kinderen moeten thuis zitten, mogen niet afspreken, er zijn geen schoolreisjes, noem maar op. De kinderen van nu beleven een hele andere jeugd. Het trainen is ontzettend belangrijk. Wij proberen bij elke verandering weer te kijken wat er wel en niet mag.”

Ynkomsten

Ek foar de klup smyt de coronakrisis in soad ellinde op. “Dit is een situatie die een enorme impact heeft op de inkomsten. De kantine ligt al bijna een jaar stil qua inkomen. Maar we hebben wel meer dan 30 trainers rondlopen die we moeten betalen. De vrijwilligers bij de club houden gaat gelukkig nog heel goed, mensen hebben gelukkig een groot hart voor de club. Bij de jeugdleden kennen we zelfs een groei tegen de trend in, omdat we zoveel organiseren. De kinderen zijn dolblij dat ze er weer uit mogen.”

Delen