Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag relatieavond JFT, 11-04 jl.

 

Foppe de Haan, gastspreker op het Zuidersportpark, 11-4-2018

Inmiddels is de relatieavond een vast onderdeel in voorbereiding op het Jorn Feenstra Toernooi bij onze vereniging. Na Jillert Anema en Jan Posthuma was het dit jaar de beurt aan niemand minder dan ûs Foppe.

KiKa

Na een kort welkom door toernooidirecteur Douwe Jan van der Wal werd de avond op het Zuidersportpark afgetrapt door Rien Schimmel. Rien is bij de landelijke KiKa-organisatie verantwoordelijk voor projecten en acties. Hij nam de gezellig gevulde kantine mee in de ontwikkelingen en uitdagingen van KiKa. Eens te meer werd het belang van acties en initiatieven, groot en klein, voor KiKa duidelijk. We prijzen ons als JFT commissie gelukkig dat we met zijn allen ook dit jaar weer een bijdrage mogen leveren aan de strijd tegen kinderkanker.

Foppe de Haan

De als onderwijzer begonnen voetbaltrainer Foppe de Haan kreeg landelijke bekendheid als langstzittende trainer bij SC Heerenveen, waar hij zeer succesvol was en samen met voorzitter Riemer van der Velde de club wist uit te bouwen tot een subtopper in de Eredivisie. Een periode waarin Heerenveen ook diverse voetballers groot bracht, waaronder Ruud van Nistelrooij. “Met de opbrengst uit de verkoop van Ruud hebben we het Abe Lenstra stadion aardig kunnen uitbreiden”, aldus Foppe.

Ook als coach van Jong Oranje schreef hij geschiedenis door in 2006 het Europees kampioenschap te winnen. Nadat De Haan te kennen had gegeven te zullen stoppen als trainer kroop het bloed toch waar het niet gaan kan en tekende hij een eenjarig contract bij Ajax Cape Town, waar hij uiteindelijk twee jaar verbleef.

Dat De Haan een bijzondere carrière had en altijd is gegaan voor verbetering en plezier in het voetbalspel blijkt ook wel uit zijn vier weken durende bondscoachschap van het eiland Tuvalu.

Maar Foppe werd pas echt tot nationale knuffelbeer omgedoopt toen hij zijn emoties niet in bedwang kon houden tijdens een persconferentie als interim-coach voor SC Heerenveen in 2015 en nu hij in 2017 als adviseur van bondscoach Sarina Wiegman ook nog eens met het Nederlands vrouwenvoetbalelftal Europees kampioen in ons eigen land is geworden, kan deze trainer coach toch écht niet meer stuk.

Momenteel vult Foppe zijn dagen met presentaties en gastlezingen. Zo was Foppe eerder die week al te gast bij Textielstra, gewaardeerd sponsor van het regioteam.

Met een overheerlijk hapje, aangeboden namens Nijdam Catering, en een drankje werd de relatie avond afgesloten. Onze speciale dank gaat uit naar alle vrijwilligers die dit mogelijk maken en in het bijzonder Paul Buma voor de goede zorgen.

Bedankt en tot ziens op de toernooidag op donderdag 10 mei.

WhatsApp Image 2018-04-22 at 12.48.21-2 WhatsApp Image 2018-04-22 at 12.48.25

 

Delen