JO17-1 start veelbelovend op De Westmaat

Onder 17-1 start veelbelovend op De Westmaat

Verslaggever: Gerard van Leeuwen

Fotograaf: Sjouke Tjalsma

foto 3
De ITS-bus van de, zelfs in Coronatijd, goedlachse Henk Sjollema bracht ONS Sneek Onder 17-1 naar het zonovergoten Bunschoten-Spakenburg waar voor de eerste competitiewedstrijd in Divisie 5 werd aangetreden tegen de IJsselmeervogels. Op het hoofdveld van het Walhalla van het zaterdagvoetbal werd een enerverende wedstrijd voorgeschoteld aan de meegereisde ouders en begeleiders. De pot eindigde in 2-2.
Het trainersduo Joeri en Patrick had een onvervalste 4-3-3 “met de punt naar achter” uitgedokterd na de nodige informatie te hadden ingewonnen. Dat pakte goed uit. Zowel de Vogels als ONS Sneek hadden een vrij massief centraal verdedigingsduo opgesteld dat veel vuil werk opknapte. Het gevaar kwam van beide zijden voornamelijk vanaf de vleugels. ONS Sneek nam redelijk snel het initiatief, maar af en toe prikten met name de nummers 7 en 11 van IJsselmeervogels venijnig terug. Toch kwam ONS Sneek verdiend op voorsprong. Arjen scoorde nadat de verdediging van IJsselmeervogels een steekje liet vallen. Vlak voor rust kwamen de Spakenburgers langszij na een slippertje in de verdediging. Nog in de eerste helft kwam er een moment waar ook na de wedstrijd nog over werd gesproken. Arbiter Willem Veltman, die het snelle spel fysiek moeilijk kon belopen, weigerde namelijk te fluiten voor een voor vriend en vijand duidelijke strafschop voor ONS Sneek.
Na de rust speelde ONS Sneek bij vlagen zeer goed voetbal. Niet alleen tactisch en technisch werd er prima gespeeld maar ook als team werd voor elkaar en voor ieder meter gevochten. Die werklust zorgde voor een op dat moment dik verdiende 1-2. Simon, sowieso al een van de uitblinkers, schoot hem binnen. De laatste tien minuten werd de druk vanuit Vogels-zijde steeds meer manifest en de aanwezigen kregen allemaal het gevoel “of dat momentje er zo komen….” En dat kwam. Drie minuten voor tijd viel de gelijkmaker toch nog. Een juweeltje, dat dan weer wel. Na de wedstrijd overheerste het gevoel dat er twee punten te weinig mee de bus ingingen. Anderzijds was dit een wedstrijd waarbij je ook nog alles kunt kwijtraken.
Mooi dat alle veertien spelers zich mochten tonen op de Westmaat. Dat is lang niet voor alle Friese jeugdvoetballers gegeven. De waarde van dit punt is niet in te schatten na slechts een wedstrijd. Temeer ook omdat twee vaste waarden, Thimo en Michiel, mee mochten met de Onder 19-1 ( dat ACV in Assen met 1-8 versloeg). Onder 17 eindigde de wedstrijd met drie tweedejaars ( inclusief keeper Quinten) en acht eerstejaars. IJsselmeervogels Onder 17 miste, bij monde van trainer Ralph Hovestad ( ex prof bij o.a. FC Volendam en RKC en bekend in het topsegment van het amateurvoetbal) ook twee bepalende spelers.
In mijn ogen is Divisie 5 een soort parallel van wat we de laatste jaren hebben gezien op South Park in de derde divisie bij het vlaggenschip. Het zijn veelal “momenten” waarop een wedstrijd beslist wordt of gekanteld wordt. Kleine slippertjes worden meedogenloos afgestraft. Zitten er twee spelers niet in de wedstrijd dan vertaalt zich dat direct in doelpunten. Gelukkig geldt dat ook voor de tegenstanders. Zo spelend als zaterdag heb ik veel vertrouwen in een mooi en succesvol seizoen, waarbij de ontwikkeling van zowel de individuele speler als het team centraal staat. Iets wat als een rode loper door de hele jeugdopleiding loopt. Ook is het mooi dat de selectie bij de Onder 17 breed is. Vandaag speelden Jorren en Martin mee bij de Onder 17-2 ( 2-9 winst bij Scharnegoutum).
Wel duidelijk is dat dit team dit jaar enorme sprongen zal maken en dat het basisniveau goed is. Volgende week komt ATC uit Hengelo op bezoek. Ik zou ieder ONS-er met hart voor jeugdvoetbal willen uitnodigen om ook op zaterdagen wanneer het eerste uitspeelt, te komen kijken. En dan uiteraard niet alleen bij de selectieteams.
Tenslotte wil ik de begeleiding bedanken voor de uitnodiging om mee te gaan. Ben nu ook weer volledig op de hoogte van wat hardcore muziek is en kan het repertoire van Peter Beense en Jantje Dommerholt woordelijk meezingen!