ONS Boso Sneek O19 speelt gelijk in stadsderby

In de laatste trainingsweek voor de winterstop werkte de selectie van trainer Chris de Wagt naar de stadsderby tegen de andere Boso toe. Ongeacht de uitslag zou ONS Boso op de tweede plaats de winterstop in en de tegenpartij als derde. Het verschil vooraf: vijf punten. Stadsderby’s zijn nooit te voorspellen en ook deze was hierin geen uitzondering.

Voorbereiding

In de week richting de stadsderby werd er op dinsdag en donderdag goed getraind, om op zaterdagmiddag te kunnen knallen. Voor veel spelers het spelen tegen bekenden. Onder begeleiding van leidsman HM van Dijk kwamen de spelers het veld op. Na enkele vuurwerkknallen werd er exact om 12.45 uur afgetrapt. SWZ Boso Sneek speelde in een 1-4-3-3 opstelling waarbij het concept was om alle ballen lang te spelen op spits Jorn Wester, die een verleden heeft bij ONS. Voor de bezoekers was het vooral zoeken naar de voetballende oplossing, waarbij er veel strijd aan te pas moest komen. In de eerste minuten waren het vooral de gastheren die de duels wonnen. Uit een van de spaarzame aanvallen werd de bal voorgegeven en daadwerkelijk met een hand gekeerd door een speler van SWZ binnen de beruchte lijnen. De scheidsrechter kende, terecht, een strafschop toe die door Jelle werd gemist. Na ongeveer twintig minuten werd er uit een spelhervatting door SWZ gescoord. De bal werd in de zestien ‘gepompt’, terug gelegd en Joey Huitema schoot de bal vervolgens langs de volledig kansloze Arco Hogeterp.
Na de goal ging er bij de oranjehemden een schepje bovenop. Vooral op het middenveld werden de duels meer gewonnen. Aanvoerder Tom Arissen nam hierin het voortouw en zijn compaan op het middenveld Ezekiel Vita begon zich ook beter in de wedstrijd te spelen. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen werd steeds meer zichtbaar en het was in de 37e minuut raak: uit een ingooi maakte Tom een individuele actie over de achtelijn en legde de bal keurig terug. Jelle had tijd om de bal aan te nemen en rustig binnen te schieten. Een prachtige ontlading maakte zich meester over het team.
In de daaropvolgende minuten waren er meerdere kansen te noteren voor ONS Boso Sneek. De lat en paal zaten hierbij in de weg. Ruststand: 1-1.

Tweede helft
Na een korte speech van trainer Joeri van Leeuwen werd duidelijk dat de spelers met meer strijd de wedstrijd naar zich toe konden trekken. Het was voor niemand op Sportpark Molenkrite een surprise dat de uitspelende ploeg op voorsprong kwam. Vanaf de linkerflank werd de bal naar de captain gespeeld die vervolgens twee mannen voorbij dribbelde en vanaf circa zestien meter de verre hoek zocht. De verder goed keepende doelman van SWZ Boso Sneek werd voor de tweede keer verschalkt. De 1-2 moest voor een bevrijding zorgen en dat deed het, misschien wel iets te veel. Wederom kreeg SWZ een vrije trap die in de zestien werd geschoten. De bal werd in de grote groep spelers op goal gekopt en ging tegen de touwen. Het tempo werd door ONS opgevoerd en SWZ kreeg meer moeite om de duels aan te blijven gaan. De bezoekers schoten op de paal, via een omhaal op de lat en een inzet van Davey Lohman verdween tegen een speler van SWZ.
Het spelbeeld veranderde niet en voor ONS begon de tijd te dringen. Davey werd vervangen door B-junior Raoul Kalteren, waarbij Jelle op de vleugel kwam te spelen en Matthijs op het middenveld werd geposteerd. Dit resulteerde in meer aanvallen over de vleugel en meerdere voorzetten. Echter ging de bal niet meer in het netje. In de laatste minuut werd een foutje in de defensie van ONS niet goed uitgespeeld, anders had het nog slechter af kunnen lopen.

De conclusie na de wedstrijd was dan ook af te lezen. Waar SWZ met een glimlach van het veld ging met een gelijkspel waren de bespelers van ‘South Park’ zeker niet tevreden met het resultaat. Toch kunnen de jongens van onder 19 op een goede eerste seizoenshelft terugkijken. 10 overwinningen, een verliespartij en een gelijkspel. Kwartfinalist in de Noordelijke beker. Daarnaast hebben drie jongens, te weten Tom, Jelle en Jan, hun debuurt gemaakt in het eerste elftal. Enkelingen hebben minuten gemaakt in de reserve Hoofdklasse bij het tweede.

De spelers hebben, behalve het DEL toernooi, vrij tot 9 januari. Dan gaat de focus richting de tweede seizoenshelft.