Begint ONS Sneek het nieuwe jaar flitsend?

Zaterdagmiddag 12 januari 2019 ontmoeten de nummer 11 uit de Derde Divisie A en de nummer 2 uit diezelfde Divisie elkaar op het Zuidersportpark in Sneek. Al eerder speelden de Snekers en de Katwijkers tegen elkaar. Dat was eind 70-er/begin 80-er jaren van de vorige eeuw het geval. En dat gebeurde weer: enige seizoenen geleden, toen Quick Boys vanuit de Hoofdklasse promoveerde naar de Derde Divisie.

unnamed

De historie van Quick Boys

Op een zondagmiddag, eind januari 1920, kwamen zeven vrienden in de leeftijd van 15 á 16 jaar bijeen in een haringloods van Rederij Kleen aan de Zuidstraat in Katwijk. De haringtonnen dienden als stoelen. Ze besloten daar een voetbalvereniging op te richten met de naam Quick. Er werd in het begin gevoetbald op een wantveld in de duinen. Daarna werd geoefend op een veldje in de Koestal. Het eerste wapenfeit was de grote medaillewedstrijd tegen S.J.C, die Quick met 4-1 won.
In het voorjaar werd een oprichtingsvergadering gehouden in hotel De Zwaan, op de hoek van de Boulevard en de Tramstraat. Toen men in de Leidsche Voetbal Bond wilde gaan voetballen, werd de naam Quick veranderd in de naam Quick Boys, omdat er al een andere club was met de naam Quick. Het eerste mannenteam werd 12 keer landskampioen bij de zaterdagamateurs en tweemaal algeheel amateurkampioen. In 1952 won het team de KNVB beker in het zaterdagvoetbal. In 2008 bereikten ze de kwartfinale van de landelijke KNVB-beker, hierin werden ze door eredivisieclub NAC uitgeschakeld.

DSC_0249

Spelmoment uit de wedstrijd Quick Boys-ONS Sneek (20-01-2018)

Quick Boys klaar voor méér?

De club speelde eigenlijk altijd een rol van betekenis in het zaterdagvoetbal. In het seizoen 2016-2017 keerde Quick Boys terug op het huidige niveau. Met een 11e en een 6e plaats deden de Katwijkers tot nu toe nog niet echt mee. Tijd voor veranderingen. Aan het eind van het vorige seizoen werd afscheid genomen van een aantal gevestigde namen, oa Delano a Cohen en keeper Jesper Hoogendoorn (gestopt), en versterkte men zich met onder meer Spakenburg-spits Bert Steltenpool en Volendam-speler Kaj Tejan. En met name spits Dennis Kaars (ex-De Dijk en FC Den Bosch) zal het scorend vermogen vergroten. Dat alles onder de bezielende leiding van de ervaren trainer Erik Assink.

download

Resultaat

Quick Boys maakt momenteel de ambities voor dit seizoen meer dan waar! Met een prachtige tweede plaats achter koploper en buur Noordwijk hebben de Katwijkers alles nog in eigen hand, en zijn mede kandidaat voor de titel. En daarmee voor promotie naar de Tweede Divisie. De laatste wedstrijd vóór de winterstop speelde Quick Boys op het eigen ‘Nieuw Zuid’ tegen die andere Noordwijker club, SJC. In die wedstrijd bleek, dat ook Quick Boys wel eens een wat mindere dag kent. En, dat een derby ook zijn eigen wetten heeft. Ondanks de 2-0 zege voor Quick Boys,  bleek SJC een stevige kluif. Pas in de blessuretijd van de tweede helft konden de Katwijkers de zege veilig stellen.

 

ONS Sneek

ONS Sneek sloot de eerste competitiehelft af met een 3-1 nederlaag ‘uit’ bij SteDoCo. In Hoornaar kregen de Snekers wel kansen. En waren ze grote delen van de wedstrijd zelf de bovenliggende partij. Maar waar ONS Sneek de kansen niet wist te verzilveren, deed SteDoCo dat wel. Echter ONS Sneek heeft voldoende kwaliteit om niet naar beneden te hoeven kijken. En misschien is de wedstrijd tegen Quick Boys wel, net als die tegen nummer 1 Noordwijk, een mooie gelegenheid om te laten zien, hoe goed de Snekers kunnen voetballen.

Beide teams komen in elk geval goed toegerust op het veld voor het begin van de tweede competitiehelft. Maar de voorbereiding is wel totaal verschillend geweest. Waar ONS Sneek koos voor een voorbereiding in eigen huis, trok Quick Boys naar het zonnige Torremolinos. Daar werd een mini-toernooi afgewerkt met Westlandia en VVSB, twee gerennomeerde westelijke clubs.

Zaterdagmiddag zal blijken, wat de juiste voorbereiding is geweest. Want dán, tegen vijf uur, weten we meer!

Jan van der Veen

Er is bij deze wedstrijd (bij hoge uitzondering) geen Hollander Schilderwerken Pupil van de Week