Oogstrelend voetbal van ONS Sneek en Ajax?

Ajax (amateurs) / Ajax za.

download

is aanstaande zaterdag op het Zuidersportpark in Sneek de tegenstander van ONS Sneek. Ajax za. is in 1983 opgezet op advies van Johan Cruijff, zo vermelden de bronnen. Een soort van tweede Jong Ajax, waar de laatbloeiers uit de opleiding werden opgevangen, en de weerbaarheid konden trainen. De laatste 15 jaar speelt Ajax za. steeds op het hoogste amateurniveau of dicht daar in de buurt.

Weerzien

In het seizoen 2014-2015 maakte Ajax samen met ONS (Boso) Sneek deel uit van de Topklasse, het op dat moment hoogste amateurniveau. We herinneren ons van de beide wedstrijden in dát seizoen, dat Ajax een technisch begaafde tegenstander is. Dat is niet zo vreemd, wanneer je het spel van de ‘grote broers’ van Ajax 1 ziet. Op 29 november 2014 werd het op ‘De Toekomst’ in Amsterdam 3-3. In Sneek speelden beide ploegen op 4 april 2015 opnieuw gelijk: 2-2. Van de spelers die toen bij Ajax za. in het veld stonden behoren op dit moment alleen nog Kenneth Misa-Danso en Glenn van Zoolingen tot de selectie. In Sneek leidde Yuri Rose de verdediging van de Amsterdammers. Hij is zaterdag in een andere functie bij Ajax za. aanwezig. Hij is sinds het begin van dit seizoen hoofdtrainer van de Amsterdammers.

Recente geschiedenis

Ajax werd aan het eind van het afgelopen seizoen winnaar van de nacompetitie door Capelle met 2-1 te kloppen. Daardoor degradeerde Capelle naar de hoofdklasse en promoveerde Ajax naar de derde divisie. Het verloor echter zijn topscorer, Stanley Akoy, aan SC Cambuur. Gelukkig voor de Amsterdammers bleef Kenneth Misa-Danso. Na 1 seizoen Quick Boys keerde hij vorig seizoen terug bij Ajax. Nieuw bij de Amsterdammers is Kevin Owusu Asare. Hij speelde in het verleden met Jong FC Volendam tegen ONS Sneek. Via Jong RKC Waalwijk behoort hij thans tot de selectie van Ajax za. Nog een andere bekende naam behoort tot de spelersgroep van trainer Yuri Rose: Jay Winter. Inderdaad: de zoon van Ajax-icoon Aron Winter. Trainer van de Ajacieden is Yuri Rose. Hij speelde zowel voor SC Heerenveen als voor SC Cambuur. Maar het langste deel van zijn carrière ligt bij Volendam, De Graafschap en Sparta. Hij speelde in het eerder gememoreerde seizoen 2014-2015 bij Ajax za. en is daar sinds het begin van het seizoen nu trainer. In het vorig seizoen was hij trainer bij OFC Oostzaan.

Verrassend grote winst voor Ajax

Afgelopen zaterdag was het gerenommeerde DOVO uit Veenendaal te gast bij Ajax za. Waar gevreesd werd door de thuisclub voor een nederlaag kwam juist de eerste winst in deze competitie. Na een eerste helft, waarin DOVO zich nog duidelijk manifesteerde, was het Ajax dat de wedstrijd naar zich toe trok. En uiteindelijk zegevierde met 3-0. Een ruime zege dus! Deze overwinning geeft aan, dat we aanstaande zaterdag niet te maken krijgen met een ploeg die voorbestemd is om onderin te spelen in de derde divisie. Ajax hoeft dat ook niet. Want er loopt voldoende talent rond.

ONS Sneek verliest in Groningen

DSC_8006

ONS Sneek leed afgelopen zaterdag een nederlaag in Groningen. Op sportpark Corpus den Hoorn werd het 2-0 voor Jong FC Groningen. Met name het scoren gaat de Snekers nog niet zo vlot af. De doelpuntenmachine van het vorig seizoen is nog steeds niet op gang na 7 wedstrijden. En dat is jammer, want voor de rest staat het verdedigend bij de Snekers goed. En het elftal krijgt ook steeds meer herkenbare contouren. Waren er afgelopen zaterdag dan geen kansen? Ja zeker! En een paar hele goeie ook. Het geluk ontbrak de Snekers echter ook op de cruciale momenten. Jong FC Groningen had wat dat betreft iets meer mazzel. Hoewel: de Groningers hadden ook nog kans op meer.

Prognose

In deze derde divisie is de vorm van de dag erg belangrijk. De krachtsverhoudingen liggen heel dicht bij elkaar. En er zijn slechts een paar ploegen, met name Noordwijk en Quick Boys, die daar een beetje bovenuit lijken te steken. Mogelijk kan DVS’33 Ermelo nog bij hen aansluiten. Hoewel………..de competitie is nog maar jong. En er zijn nog 27 wedstrijden te spelen. Om zich een beetje ruimte te scheppen zou het voor ONS Sneek fijn zijn, wanneer zaterdagmiddag de drie punten in Sneek kunnen blijven. Eigenlijk mag je in een thuiswedstrijd tegen Ajax, hoe begaafd en talentvol ook, niet voor minder gaan. Rond een uur of vijf zullen we weten, of we beide armen in de lucht kunnen steken.

door:     JanvdVeen

Hollander Schilderwerken Pupil van de Week is:

Ruben

         RUBEN  HOEK