Thema-bijeenkomst 2: Gastspreker Wietse de Blois

Op maandag 14 oktober was de tweede thema-bijeenkomst voor de jeugdtrainers van Leerroute B. Het thema van deze bijeenkomst was speelwijze en Wietse de Blois was als gastspreker uitgenodigd om de trainers mee te nemen in zijn visie op voetbal en zijn speelwijze. Wietse is op dit moment trainer bij SC Cambuur JO17-1 en was daarvoor jeugdtrainer bij BeQuick 1887 in Groningen. Hij was één van de kartrekkers van de ontwikkelingen binnen de jeugd bij BeQuick en heeft daarmee een grote rol gespeeld in het behalen van de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland in 2016.

Het is daarom uitermate interessant om met Wietse te discussiëren over zijn speelwijze en zijn visie op voetbal. De bijeenkomst werd gestart met een korte quiz, waardoor er gelijk interactie ontstond en de discussie over visie op voetbal op gang kon komen. Vervolgens werd ingezoomd op voetbal als reflexsport, waarbij spelers handelen op basis van waarnemingen. Het uitgangspunt was om spelers te leren op welke manier zij moeten handelen in verschillende waarneembare situaties op het veld. Wietse onderbouwde zijn punten constant met beeldmateriaal uit wedstrijden van SC Cambuur O17-1, waardoor hij zaken direct inzichtelijk kon maken.

Het was een hele inspirerende avond met mooie nieuwe inzichten die wij kunnen meenemen in de ontwikkeling van onze jeugdopleiding.

Tijdens de volgende bijeenkomst staat het thema zelfregulatie op het programma.