Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verdiende opsteker voor ONS Sneek tegen Achilles’29

Verdiende opsteker voor ONS Sneek tegen Achilles’29

ONS Sneek behaalde de eerste overwinning in het nieuwe seizoen, en wel op Achilles’29. Aanvankelijk leek dat geen eenvoudige klus te worden. De ploeg uit Groesbeek verdedigde sterk en zijn uitvallen waren niet ongevaarlijk. Een bevrijding voor de thuisclub was de treffer van Genridge Prijor vlak voor rust. Direct na de thee schiep Michael Lanting wat meer afstand door keeper Nick van Doorn met een fraaie lob het nakijken te geven. Met Yumé Ramos in de ploeg ging het nog beter draaien bij de Snekers. Prachtig voorbereidend werk van Ramos stelde Genridge Prijor in staat 3-0 te maken. En met een heel fraaie actie trakteerde de van een langdurige blessure teruggekomen spits zichzelf op de 4-0. Een dik verdiende zege voor de oranjehemden.

DSC_5214

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma

Achilles is de Latijnse naam voor een figuur uit de Griekse mythologie (godenverhalen). Hij is de belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog en de hoofdpersoon in het boek van de Griekse schrijver Homerus, met de naam: Ilias. Homerus beschrijft de held als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden. Latere legenden beschrijven dat Achilles alleen kwetsbaar was in zijn hiel. Honderden, duizenden tegenstanders van deze Griekse held hebben zich stuk gelopen op hem om toch van hem te winnen. Uiteindelijk is dat wel gelukt, maar vraag niet, na hoeveel inspanningen! Even leek dit Griekse drama zich te gaan herhalen op het Zuidersportpark in Sneek. Voor de tweede competitiewedstrijd in het seizoen 2018-2019 was te gast op het Zuidersportpark in Sneek: de voormalige Eerste Divisionist Achilles’29 (!!) uit Groesbeek. De zwart-witten zijn dit seizoen na enkele degradaties één van de nieuwe opponenten van ONS Sneek. En eigenlijk dus een grote onbekende. Jong FC Groningen, vorige week tegenstander van de ploeg uit de omgeving van Nijmegen, moest al ervaren, dat het moeilijk is om de verdediging van Achilles’29 te ontmantelen. ONS Sneek kan dat na deze zaterdagmiddag beamen.

DSC_5183

Bastion

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Veekamp bouwde Achilles’29 een bastion vóór het eigen strafschopgebied. En het was voor de thuisclub zoeken naar een opening. In het eerste half uur gebeurde er daarom eigenlijk niets opzienbarends. Behoudens een paar kleine mogelijkheden voor ONS Sneek. Maar het was aan de andere kant oppassen voor de counters van de Groesbeekse formatie. Het was, dat het vizier van met name de nummer 9, Yassir Jaaouani niet al te zeer op scherp stond, en dat de oranje-defensie attent stond te verdedigen. Anders was ONS Sneek (totaal onverdiend) ook nog op achterstand gekomen. Zo rond de 30e minuut leken de mannen van Raveneau door te gaan drukken. Curty Gonzales zette een mooie combinatie op met Martijn Barto, kreeg de bal van Barto op maat terug, maar helaas sprong de bal bij Curty van zijn voet. Eén van de weinige momenten, waarop van de kwaliteiten van Barto iets zichtbaar mocht worden. Hij werd te weinig in het spel betrokken om gevaarlijk te kunnen worden. Een combinatie tussen Curty Gonzales, goed op dreef, Frits Dantuma en Michael Lanting werd door laatstgenoemde afgerond met een omhaal, die echter een aantal meters naast het doel belandde.

DSC_5323

Genridge Prijor scoort het eerste doelpunt

Op voorsprong

Velen hadden zich al verzoend met een 0-0 ruststand, en pruttelden, dat het vanmiddag waarschijnlijk wel weer niks zou worden, toen Michael Lanting, de hele wedstrijd aanjager op het middenveld, Genridge Prijor op rechts de diepte instuurde. Prijor ontliep handig de buitenspelval, omspeelde kundig de keeper en scoorde 1-0. Het had zelfs vóór rust nog 2-0 kunnen worden. Maar een aanval over Frits Dantuma, Martijn Barto en Ale de Boer zag de laatste te zacht afronden: een gemakkelijke prooi voor keeper Nick van Doorn.

DSC_5336

de lob van Michael Lanting betekende 2-0

Schitterende lob

De technische staf van Achilles’29 onder leiding van trainer Marck Cieraad zag de bui hangen. Zij verving de vooruit geschoven pion Yassir Jaaouani door de fysiek wat sterkere, maar nog meer verdedigend spelende Boris Rasevic. Echter, ook híj kon niet voorkomen, dat 3 minuten na rust de wedstrijd op slot ging. Er leek nauwelijks gevaar, toen in de 48e minuut Michael Lanting zijn afspeelmogelijkheden eens overzag, ontdekte dat er géén waren, en besloot dan maar zelf een lob los te laten op het Achilles-doel. Van zeker 35 meter viel de bal tussen keeper Nick van Doorn en de lat in het doel: een schitterende goal! Eigenlijk was de wedstrijd toen al gespeeld. Maar het beste zou nog komen.

DSC_5494

Yumé Ramos in goede doen

In de 63e minuut besloot trainer Raveneau Martijn Barto te vervangen door Yumé Ramos. De laatste had ‘op de bank’ moeten starten. Maar stond te popelen om te laten zien, dat hij het nog altijd kán. Het bleek een zeer goede keuze om Ramos in te brengen. Misschien was wel het belangrijkste, dat hij, samen met Michael Lanting, de ploeg op sleeptouw nam. Zelf ging hij daarbij voorop in de strijd. En zijn creatieve acties brachten het publiek meermalen in extase.

Yumé, vanmorgen nog met een interview in het Friesch Dagblad, was nog maar 4 minuten in het veld, of hij begon aan een solo over links. Hij gaf de bal zó op maat voor het doel, dat Genridge Prijor de bal voor het intikken had. En dat ook dééd: 3-0.

DSC_5443 (1)

Yumé Ramos scoort op zeer fraaie wijze 4-0

Eerste competitiedoelpunt

Drie minuten later werd het zelfs 4-0. En opnieuw had Yumé  Ramos daarin een grote hand. Wat héét: hij zette de aanval zelf op en rondde hem ook zelf af! Op zijn onnavolgbare wijze goochelde hij met de bal door de vijandelijke defensie, zoals hij dat eerder in de bekerwedstrijd tegen HBS ook al had gedaan. Tóen werd hij gestopt ten koste van een penalty. Nu maakte hij nog een extra ommetje in het strafschopgebied om zelf in uitmuntende scoringspositie te geraken. In zijn eentje klopte hij de hele Achilles-verdediging: 4-0.

Te weinig gescoord

Het enige wat ONS Sneek vervolgens verweten kan worden is, dat het de score niet hoger liet oplopen. De mogelijkheden daartoe waren in ruime mate aanwezig. De mooiste kans kreeg in de 86e minuut een andere invaller: Jan Dommerholt. Opnieuw legde Yumé Ramos de bal op de veter van een schoen, ditmaal van Jan. Maar de keeper van Achilles’29, Nick van Doorn, keerde het leer grandioos.  In de minuut daarop zette invaller nummer 3 bij ONS Sneek, Samir Merraki, de bal voor, Yumé Ramos kopte in, maar via een Achilles-speler ging de bal over. Het laatste wapenfeit was een solo van ‘man of the match’ Nick Burger. Zijn schot had óók al iets teveel hoogte om succes aan het reeds behaalde toe te voegen.

Wat is deze overwinning waard?

Allereerst: 3 punten. En daarmee heeft ONS Sneek nu al meer dan vorig jaar op hetzelfde moment. Bovendien oogt het elftal een stuk stabieler dan vorig seizoen. Wat minder opportunisme en wat meer zekeringen inbouwen: lijkt een goed recept. Maar behoudens het eerste half uur bleek Achilles toch wel een te-kwetsen tegenstander te zijn. Toen ONS Sneek eenmaal de achilles-hiel gevonden had, bleken de Groesbekers  een te-kloppen ploeg. En zij zullen het waarschijnlijk best moeilijk krijgen in de komende wedstrijden. Maar er zijn er bij ONS Sneek, die zo langzamerhand weer hun ritme krijgen, onder andere in scoren. En steunend op een goede defensie kan dat voor de toekomst wel eens net zo belangrijk blijken als de 3 punten die op deze zaterdag in Sneek bleven.

DSC_5354

ONS Sneek-Achilles’29:                                              4-0  (1-0)

  1. Genridge Prijor                      1-0
  2. Michael Lanting                    2-0
  3. Genridge Prijor                     3-0
  4. Yumé Ramos                         4-0

Schr.:                   S.Veekamp  (Enschede)

Ass.schr:             C.Veen & S.Rozemeijer

4e official:           geen

Kaarten:              (64) Joey Dekkers (Achilles’29)

Opstellingen:

ONS Sneek:

doel:                     Barry Ditewig

achter:                 Denzel Prijor, Nick Kuipers, Klaas de Vries

midden:              Frits Dantuma, Michael Lanting, Nick Burger, Ale de Boer, Curty Gonzales (77. Samir Merraki)

voor:                    Genridge Prijor (77. Jan Dommerholt), Martijn Barto (63. Yumé Ramos)

 

Achilles’29:

doel:                     Nick van Doorn

achter:                 Alper Yaldiz, Nando Parisius, Joey Dekkers, Bram van Dongen

midden:              Jabrane Yagkoubi, Thomas Loning, Jarredson Izijk,

voor:                    Desire Ruhindwa (38. Luis Giovanny Annett) , Kevin Schmidt (72. Mateusz Wszola), Yassir Jaaouani (46. Boris Rasevic)

DSC_5363

 

 

Delen