Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Gepaste ingetogenheid rond ONS Sneek-FC Lisse – voorbeschouwing

Gepaste ingetogenheid rond ONS Sneek-FC Lisse – voorbeschouwing

door:                    Jan van der Veen

Gepaste ingetogenheid

In verband met het overlijden van onze oud-eerste-elftal-speler, voormalig trainer en clublid Chris de Wagt zullen zaterdag a.s. een aantal dingen anders zijn dan anders. Zo zal er geen muziek rond de wedstrijd van het ‘Eerste’ zijn. En zal, voorafgaande aan de wedstrijd 1 minuut stilte in acht worden genomen om Chris te gedenken en als steun voor zijn gezin en familie.

20190309_172709

Rode draad

Er wordt wél gevoetbald. En voor ONS Sneek 1 betekent dat, dat het op het eigen Zuidersportpark gastheer is van één van de ploegen uit de bollenstreek, FC Lisse. Als een rode draad lopen de wedstrijden tegen FC Lisse voor ONS Sneek door de afgelopen seizoenen. Maar, af te lezen aan de resultaten zijn dat voor de Snekers niet de gemakkelijkste duels geweest. Eerder in deze competitie waren we al bij FC Lisse te gast op sportpark Ter Specke. En dat in een fase van de competitie, waarin zowel FC Lisse als ONS Sneek de punten nog heel goed konden gebruiken.

DSC_8439

Spelmoment uit de wedstrijd FC Lisse-ONS Sneek  op 12-10-2019  (foto Rob Bosma)

Hoe staan beide ploegen er nu voor?

Sindsdien is er wel het één en ander veranderd. Na de 4-1 – overwinning van FC Lisse op ONS Sneek op 12 oktober van het vorige jaar hebben de geel-blauwen niet alleen wat het spel betreft progressie gemaakt, maar ook een behoorlijk aantal punten verzameld, zodat ze nu een veilige plaats in de middenmoot bezetten. Ook ONS Sneek maakte progressie, maar tot op heden heeft zich dat niet vertaald in veel wedstrijdpunten. Afgelopen zaterdag speelde FC Lisse thuis tegen hsv Hoek. Het werd 1-1. En dat is een goede prestatie. ONS Sneek deed zich zeker gelden in de thuiswedstrijd tegen Jong Almere City FC. Maar opnieuw werd met het kleinst mogelijke verschil verloren. Na 93 zeer spannende minuten werd het 2-3 in het voordeel van de polderbewoners.

DSC_9089

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Jong Almere City FC op 18-01-2020  (foto Martijn vd Veen)

Even het geheugen opfrissen

FC Lisse is als fusieclub nog niet zo oud. Maar, wanneer we wat verder in de geschiedenis duiken, dan blijkt het een rijke historie te hebben. De in het begin van de 20-er jaren van de vorige eeuw door een groepje jongeren opgerichte Lissese Football Club, ging in 1922 over in RKVV Lisse. Deze club had een verband met de Rooms-Katholieke Kerk. Mensen die los stonden van de kerk veranderden later de naam in Lisse Racing Club. Op 17 maart 1981 is FC Lisse opgericht door een fusie van de 2 toenmalige voetbalverenigingen Sportclub Lisse (tot 1968 RKVV Lisse) en Lisser Boys. Het eerste elftal (bij de mannen) speelde sinds 1989 in de Eerste klasse A en vanaf het seizoen 1996-1997 in de Hoofdklasse A (het hoogste amateurniveau werd toen de Hoofdklasse).

FC Lisse promoveerde in 1989 naar de Eerste Klasse van het zaterdagvoetbal. In 1994 veroverde FC Lisse de KNVB-beker voor amateurs. In 2008 werd FC Lisse kampioen bij de zaterdagamateurs, en in enen door ook Algemeen Amateurkampioen van Nederland. De zondagamateurkampioen Hollandia werd in de uitwedstrijd met 3-1 verslagen, nadat FC Lisse thuis met 2-3 had verloren. Trainer was toen de niet geheel onbekende Niek Oosterlee. Hij werd in dat seizoen geassisteerd door Arno Lancel. De laatste hoopt a.s. zaterdag opnieuw als assistent-trainer op de bank te zitten, nu naast de huidige trainer: Robbert Ruiter. Via de nacompetitie promoveerde FC Lisse in 2017 naar de 2e divisie. Maar helaas voor de Zuid-Hollanders was het verblijf daar slechts één seizoen. Vandaar, dat zaterdagmiddag FC Lisse opnieuw gast is van de oranjehemden van ONS Sneek.

20190309_171008

FC Lisse met een aantal nieuwe gezichten

FC Lisse kent een behoorlijk aantal wijzigingen ten opzichte van het vorig seizoen. Clubicoon Koen Fokkema vertrok naar Swift, Mark de Loor naar Purmersteijn, Thierry Monteny stopte, Rowdy van der Putten ging naar Scheveningen en Justin Valk verruilde het Lisser shirt voor dat van VVSB.

Tom Duindam, de topscorer van SJC kwam naar Lisse. Evenals Jeffrey Klijbroek en Jordi Tiktak van ODIN’59 en Niels Ens van ADO Den Haag. Kubilay Köylü kwam van De Dijk, Tom Noordhoff van OFC en Jaap Zwetsloot van vv Teylingen. Het is trainer Robert Ruiter inmiddels gelukt om daar weer een nieuw geheel van te smeden.

Tegen dit ‘nieuwe’ FC Lisse mag ONS Sneek proberen om de 4-1 – nederlaag uit de eerste competitiehelft te doen vergeten. Aan het spel zal het niet liggen. Aan het enthousiasme zeker ook niet. Hopelijk lacht het geluk de oranjehemden eindelijk eens een beetje toe, zodat we in punten nog contact houden met de clubs boven ons op de ranglijst.

De wedstrijd staat vanmiddag onder leiding van mw. S.Shukrula uit Alkmaar, geassisteerd door dhrn. W.J.M.Linders en S.Rozemeijer. Ook aan hén een hartelijk welkom!

 

 

 

Delen