Met late gelijkmaker schieten ONS Sneek én VVOG niets op!

door:                    Jan van der Veen

20200208_150007

Laat in de wedstrijd, om precies te zijn: één minuut in de extra toegevoegde tijd kreeg de wedstrijd tussen ONS Sneek en VVOG uit Harderwijk de uitslag die bij de wedstrijd paste, een gelijkspel, 1-1. In een alles-of-niets offensief kreeg thuisclub ONS Sneek een aantal corners te nemen. Bij één daarvan torende invaller Sam Crowther hoog boven alle medespelers uit, raakte de bal perfect, en zag zijn kopbal hoog in de touwen verdwijnen, voorbij de wanhopig mistastende keeper Paul Eppink. Het was het antwoord op de treffer, die VVOG in de 56e minuut aan de leiding had gebracht, en die lange tijd de Harderwijkers nog enigszins in de race hield om (rechtstreekse) degradatie te ontlopen.

DSC_4683

Sam Crowther kopt ONS Sneek op gelijke hoogte met VVOG (foto Rob Bosma)

Het was een echt degradatieduel. Veel mislukte acties, niet al te best veldspel, zenuwen die hoogtij vierden en leidden tot veel goedbedoelde, maar niet aankomende passes. Het hoort er allemaal bij, bij zo’n belangrijk duel. Maar het maakte het er voor de toeschouwers op het druiligere Zuidersportpark in Sneek niet aantrekkelijker op. Aan de andere kant bleef de wedstrijd tot de laatste minuut boeien. En geen van de in een ruim aantal aanwezige supporters verliet het Zuidersportpark voortijdig, omdat je de gedachte blééf houden: het kan zomaar veranderen! Met de uiteindelijke uitslag moesten beide ploegen tevreden zijn. Maar ze konden dat niet. Want ze bléven door de 1-1 elkaars concurrenten in de onderste regionen, en gezamenlijk raakten ze nog verder achterop bij een wel winnend DOVO.

DSC_2042

(foto MJvdVeen)

Aftasten

Het begin van de wedstrijd werd gekenmerkt door het aftasten van elkaar. Nadat aanvoerder Caifano Latupeirissa in de 2e minuut vlak over de kruising had geschoten, was de eerste grote kans voor ONS Sneek. Een solo van Genridge Prijor, die hem tot de achterlijn bracht, mondde uit in een schot voorlangs, waarop een tweetal ONS-voorwaartsen een teenlengte tekort kwam om het schot tot doelpunt te promoveren. Het publiek moest tot de 25e minuut wachten alvorens het volgende moment zich aandiende, waarvoor de toeschouwers overeind uit hun stoel kwamen. Henri Kersten brak door op links, speelde het hele ONS-defensie zoek, maar Nick Kuipers kon op het laatste moment zijn been er nog tussen krijgen. Zo bleef het voorlopig nog 0-0.

DSC_4634

(foto Rob Bosma)

Opwinding

De laatste 10 minuten van de eerste helft waren het meest opwindend. In de 36e minuut werd nieuwkomer Dean van Ooijen gelanceerd. Op een, in de ogen van scheids- en grensrechter, onoirbare wijze nam hij het leer mee in het strafschopgebied om vervolgens Justin van der Dam in de verre hoek te kloppen. Maar tot teleurstelling van alles wat groen-wit was keurde de arbiter het doelpunt af. In de 44e minuut bereikte bij een aanval over rechts een voorzet van Denzel Prijor helemaal bij de 2e paal zijn ploeggenoot Nick Kuipers. Nick kopte tegen de lat, de bal spatte via de onderkant daarvan weer het veld in, en werd de inzet tot een gevaarlijke tegenaanval. Daaruit zette Mike Ahrens vanaf de linkerkant bij VVOG de bal scherp voor het ONS Sneek-doel. Maar Henri Kersten vond de paal op zijn weg in een poging aan de andere kant een doelpunt te maken.

DSC_4530

Nick Kuipers kopt tegen de lat  (foto Rob Bosma)

Tweede helft

De tweede 45 minuten werden gekenmerkt door veelvuldig balbezit van ONS Sneek. Maar de gevaarlijke momenten waren voor de spitsen van VVOG. Met name Rihairo Meulens kreeg een paar goede kansen. In de 50e minuut leek hij de hele ONS-verdediging achter zich te hebben gelaten. Maar de laatste verdediger stak er nog een been tussen. In de 56e minuut deed Meulens dat nog eens over. Nu passeerde hij de héle defensie inclusief keeper Justin van der Dam, en scoorde: 0-1.

ONS Sneek móest komen. En er vielen verdedigend bij de Snekers gaten. VVOG léék ONS Sneek daarbij de wedstrijd uit te counteren. Caifano Latupeirissa stelde Dean van Ooijen in staat Henri Kersten te bedienen, maar Justin van der Dam keerde het schot. Invaller Bas Wobbes was net zo dichtbij de 0-2, toen hij in de 88e minuut recht op Van der Dam aanstevende. Maar ook nu was de ONS-keeper de winnaar.

DSC_1932

Daar tussendoor was het meerdere malen de thuisclub die aan de poort rammelde. Vele corners daalden op het doel van VVOG-keeper Paul Eppink neer. En uiteindelijk werd één daarvan de inleiding tot de verdiende gelijkmaker voor de Sneker oranjehemden. Het werd allemaal nog zuurder voor de Harderwijkers, toen in de extra toegevoegde tijd verdediger Zakaria Fadili met een tweede gele kaart van het veld werd gezonden. Zo eindigde de wedstrijd omgekeerd aan de eerste ontmoeting tussen beide ploegen op 14 september 2019 in Harderwijk: in blessuretijd werd nu ONS Sneek winnaar van een punt. Maar zowel de Snekers als de Harderwijker schieten er in de strijd tegen degradatie bijzonder weinig mee op!