Wervelend aanvalsspel levert thuisploeg monsterzege op

Concurrenten verspelen punten

tekst: Mark de Boer

ONS Sneek uit op revanche

Nadat in de afgelopen weken de uitwedstrijden tegen Broekster Boys en Leeuwarder Zwaluwen nul punten opleverden, met tussendoor wel een bekerzege tegen Pelikaan S, was het wel weer eens tijd voor een competitiedriepunter voor de ploeg van Arnoud Koster. Op voorhand leek opponent FVC daarvoor een geschikte ploeg, aangezien de Leeuwarders zich in de onderste regionen van de Eerste Klasse F bevinden. Echter, ONS Sneek heeft dit seizoen al vaker (onnodig) punten verspeeld tegen ploegen die (veel) lager op de ranglijst stonden en dus mocht van onderschatting geen sprake zijn.

Nog zonder de geblesseerden David Bergsma en Vladik Drakopulo op het wedstrijdformulier was er sprake van één wijziging bij ONS ten opzichte van het duel tegen Leeuwarder Zwaluwen. Achterin nam Glenn Buma zijn plekje in het hart van de verdediging weer in en dit ging ten koste van Pieter Abe de Jong. Bij FVC was het vooral opletten geblazen op spitsen Robin Hollander en Kylian Medema. In het heenduel op sportpark Wiarda tekende laatstgenoemde beide FVC-treffers aan terwijl Hollander vorige week tegen Gorecht tweemaal trefzeker was.

Frankrijk-Nederland achtige openingsfase

De wedstrijd ontbrandde al snel want nadat de eerste kans voor de bezoekers was, lag na welgeteld drie minuten spelen de 1-0 al achter FVC-doelman Levi de Ron. Ewart Ottema zette de aanval op door Nick Kleen weg te sturen. Na Kleen’s rush kreeg Ottema de bal op maat terug en volleerde de bal tegen het net. Een heerlijke start voor de thuisploeg die al bijzonder snel een vervolg kreeg. Dankzij een puntertje van Kleen stond na zes minuten, ondanks de nodige protesten aan FVC-zijde wegens een vermeende terugspeelbal, namelijk al een 2-0 voorsprong op het bord. Het publiek werd nog meer vermaakt in minuut elf. Nordin Tahboun maakte het Frankrijk-Nederland achtige openingsscenario compleet met een werkelijk fantastische boogbal van een meter of 35, zo over de verbouwereerde De Ron heen: 3-0. De ONS-aanval was ongekend op dreef en zodoende kwam bij het thuispubliek toch de vraag opzetten: bij hoeveel doelpunten zou het deze middag blijven?

FVC komt iets beter in de wedstrijd

Ook na de 3-0 bleven de oranjehemden domineren maar de bezoekers kwamen wel iets beter in de wedstrijd. Zo had in de achttiende minuut de 3-1 aangetekend moeten worden. Kylian Medema was Tristan Boersma al voorbij en had de bal in het lege doel kunnen schieten maar leek te struikelen over de bal. Zo bleef een FVC-treffer achterwege. Vervolgens waren het Geoffrey Eekhof met een pegel net langs de verkeerde kant van de paal en Ottema met een kopbal die overging met de volgende kansen. Diezelfde Eekhof en Ottema bezorgden ONS in de 38e minuut de 4-0 voorsprong. Eekhof wist met een uiterste krachtsinspanning een achterbal te voorkomen en na diens voorzet was het voor Ottema een koud kunstje om de bal binnen te prikken. Op slag van rust was Medema, nadat eerst Wesley Tankink namens de thuisploeg over had gepegeld, tot twee keer toe weer dicht bij een FVC-doelpunt. Eerst raakte hij de lat vervolgens redde Boersma uitstekend.

Prachtige goals Tahboun en Stefan Westra

In het begin van de tweede helft ging ONS op jacht naar meer doelpunten. Dat had al snel het gewenste resultaat. In minuut 49 zette captain Joran Swart de 5-0 op met een fraaie actie op het middenveld en vervolgens een splijtende pass dwars door de FVC-verdediging op Tahboun. Het was een koud kunstje voor Tahboun om oog in oog met De Ron het doel te vinden. Vervolgens werd het spel van ONS iets slordiger en brak een fase aan die zich vooral liet opvallen door een driedubbele wissel aan beide kanten. FVC maakte in de 68e minuut via Jildert Boekema de eretreffer. Hij kon bij de tweede paal ongehinderd de 5-1 binnen tikken.

In de slotfase kwamen dan toch weer de kansen voor ONS. Eerst was Ottema tot tweemaal toe nog ongelukkig in zijn jacht op een derde treffer. De Ron kon een kiezelhard schot van hem tot corner verwerken en na een panklare voorzet van Mark Westra op zijn hoofd kopte Ottema recht op de vuisten van de FVC-keeper. Een kwartier voor tijd liet Stefan Westra het Sneker publiek weer juichen. Een vrije trap van Rik Koelewijn leek niets op te leveren maar de bal kwam bij Kleen terecht en die bracht de bal hoog voor. Ogenschijnlijk een voorzet in niemandsland maar Stefan Westra nam de bal ineens uit de lucht en pegelde de bal in de rechterkruising: 6-1 (zie filmpje, met dank aan Anja v.d. Beld). Het slotakkoord was, aangezien een inzet van Koelewijn op de paal belandde, voor Man of the Match Tahboun. Hij voltooide in de 81e minuut zijn officieuze hattrick met een intikker en zette zo de eclatante 7-1 eindstand op het bord.

ONS Sneek deed goede zaken want het zag concurrenten bovenin Oranje Nassau en Blauw Wit’34 beide in eigen huis met 2-2 gelijkspelen tegen respectievelijk Broekster Boys en Leeuwarder Zwaluwen. Pelikaan S was vrij. De stand bovenin in de Eerste Klasse F is nu als volgt: 1. Oranje Nassau 34 punten, 2. ONS Sneek 33 punten, 3. Blauw Wit’34 33 punten, 4. Pelikaan S 32 punten (maar dus wel een duel minder gespeeld). Er is dus sprake van een zenuwslopende titelrace. Deze gaat voor ONS Sneek volgende week zaterdag verder met een uitwedstrijd tegen Drachtster Boys, aanvang 14.30 uur.

ONS Sneek – FVC 7-1 (4-0)

3. Ewart Ottema 1-0

6. Nick Kleen 2-0

11. Nordin Tahboun 3-0

38. Ewart Ottema 4-0

49. Nordin Tahboun 5-0

68. Jildert Boekema 5-1

75. Stefan Westra 6-1