Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Achilles’29: een tegenstander voor ONS Sneek 1 met historie

Achilles’29: een tegenstander voor ONS Sneek 1 met historie

‘In de nadagen van de maand mei in het jaar 1929 verzamelen zich dertien jongens rondom de dorpspomp in het centrum van Groesbeek. Voor het merendeel zijn het zonen van de middenstand uit het dorp. Mede onder de invloed van de heersende tijdgeest, waarin de katholieke kerk de oprichting van verenigingen actief propageert, besluiten ze samen een voetbalclub op te richten die ze de naam Achilles geven. De clubkleuren worden wit en zwart. Een veld wordt beschikbaar gesteld door Gerrit Derks aan de Heikant en dan kan Achilles beginnen’.

Het zijn de eerste woorden, waarmee Achilles’29 uit Groesbeek het onderdeel op de website begint, dat ons iets vertelt over de historie van deze bijna 90-jarige. De club is vandaag de eerste van 9 nieuwe clubs die ONS Sneek ontmoet in de competitie van de Derde Divisie. En het is één van de drie ploegen die zijn overgekomen uit de competitie van het zondagvoetbal. Door de resultaten van de (na-)competitie van het vorige seizoen was het noodzakelijk, dat een aantal clubs de overstap van zondag naar zaterdag maakten. En Achilles’29 is één daarvan.

In een dorp van nog geen 20.000 inwoners is het één van de zes voetbalverenigingen die Groesbeek rijk is. En samen met De Treffers heeft Achilles’29 heel wat jaren op het hoogste niveau gevoetbald. Tussen 2005 en 2013 liggen de grootste successen van de club. In die periode won de club enkele malen de districtsbeker, en werd Achilles’29 tweemaal kampioen in de Topklasse/zondag en eenmaal Algemeen Amateurkampioen van Nederland. Toen de KNVB de Groesbekers benaderde om naar aanleiding van deze resultaten de overstap te maken naar het Betaalde Voetbal, deed de club in 2013 deze stap. Het vervolg was: wisselend succes. Inmiddels is Achilles’29 na een wat mindere periode Derde Divisionist geworden en ontmoet het bij ONS Sneek twee oude bekenden: Barry Ditewig en Michael Lanting. Beiden hebben in de Groesbeekse formatie gespeeld. En voor beiden zal het vanmiddag dan ook een bijzondere wedstrijd zijn om die reden. De clubkleuren zijn nog steeds wit-zwart. Maar in hoeverre de Groesbekers deze kleuren ook daadwerkelijk zullen dragen is altijd maar afwachten, omdat ‘uit-costuums’ soms afwijken van de eigen kleuren. Achilles’29 speelt al sinds jaar en dag op het sportpark De Heikant en is daar ergens midden in de komende wintertijd gastheer van ONS Sneek.

Wat de wedstrijd van zaterdagmiddag op het Zuidersportpark in Sneek betreft: we kunnen, wat de kennis van Achilles’29 aangaat, alleen afgaan op datgene wat ons over de wedstrijden van de laatste weken is aangereikt door de pers. Een duidelijk beeld krijgen we daaruit niet. De 1-6 overwinning van Harkemase Boys in de TOTO KNVB Beker duidt op het feit, dat Achilles’29 nog niet helemaal is, waar het wil komen. De 0-2 – nederlaag tegen Jong FC Groningen zou je in diezelfde lijn kunnen zien, ware het niet, dat de Groningers in kringen rond de Derde Divisie za. worden gezien als één van de kanshebbers voor de titel. En dan krijgt zo’n bescheiden nederlaag plotseling een heel ander perspectief. Wat de speelwijze en de kracht van de Groesbekers betreft: we moeten het zaterdagmiddag maar met eigen ogen aanschouwen. En we moeten ons in elk geval niet te gauw rijk rekenen met punten. Het zou best nog wel eens een lastige middag kunnen worden.

DSCF2223a

Dat hangt mede af van ONS Sneek zelf. Wanneer de Snekers net zo voortvarend beginnen als in Hendrik Ido Ambacht, dan liggen er volop kansen. Tegen ASWH was het eerste gedeelte van de wedstrijd voor ONS Sneek. En dat smaakte naar meer. Door dat ‘meer’ werd een dikke streep gezet door invaller Lester Pires, op wie de oranjehemden aanvankelijk maar moeilijk grip konden krijgen. Met een aandringend ONS Sneek in de laatste minuten was de tijd tekort om de schade te herstellen. Maar toch, ondanks de 1-0 nederlaag, vertrokken we niet met een gevoel uit ‘Ambacht’, dat met dit resultaat we opnieuw een moeilijk seizoen tegemoet moeten gaan. Integendeel! Er loopt zeer veel kwaliteit rond, en wanneer men elkaar onderling nog beter weet te vinden dan is er zeker perspectief voor ONS Sneek op méér dan vorig seizoen!

Zaterdagmiddag tegen vijven weten we meer!

door:  Jan van der Veen

 

 

Delen