Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Ajax…een tegenstander om rekening mee te houden

Ajax………………een tegenstander om rekening mee te houden

Heel Nederland stond in de afgelopen dagen achter Ajax.

Heel Nederland genoot van het prachtige spel van de Amsterdammers.

Bijna heel Nederland treurde met de rood-witten na de nederlaag in de allerlaatste seconden van de wedstrijd tegen Tottenham Hotspurs in de Champions League, afgelopen woensdagavond.

download

Het is een hard gelach om een wedstrijd onverdiend te verliezen. Maar dat doen , terwijl de scheidsrechter al de fluit naar de mond brengt om een einde te maken aan de wedstrijd………… ONS Sneek kan zich daarbij alles voorstellen. In de wedstrijden die achter ons liggen in deze competitie gebeurde dat de Snekers niet één, maar meerdere keren. Je kunt allerlei redenen bedenken, waardoor dat kan gebeuren. Maar de diepste reden is, dat het ‘voetbal’ is. En datzelfde, dat ONS Sneek in de afgelopen periode zo vaak is overkomen kan dus óók gebeuren met het grote Ajax!

Gelukkig heeft het voor ONS Sneek niet het gevolg gehad, dat de club daardoor in degradatieproblemen is gekomen. Hoewel de ambitie aan het begin van deze reeks van 34 wedstrijden was om toch een aantal plaatsen hoger te eindigen dan de (huidige) 13e plek, was het een opluchting, dat 4 wedstrijden vóór het einde van de competitie het sein: ‘veilig’ kon worden gegeven. Daardoor zijn de laatste wedstrijden zonder de druk om punten te móeten halen om het vege lijf te kunnen redden.

DSC_0002

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Ajax am. op za. 13 oktober 2018  (foto MJfotografiehv)

Een ànder verhaal is, dat het mooi zou zijn, wanneer er bij de huidige 36 punten nog een aantal gevoegd zouden kunnen worden. Eén van de mogelijkheden daartoe is aanstaande zaterdag. Dan trekt ONS Sneek naar het trainingscomplex van afc Ajax in Amsterdam om daar de strijd aan te binden met de amateurs van de club van die naam. Geen gemakkelijke opgave! De ‘heen’wedstrijd in Sneek leverde een 0-2 – overwinning op voor Ajax. En daar viel toen weinig op af te dingen. De situatie op de ranglijst was op dát moment zo, dat Ajax beneden ONS Sneek stond. Nu is dat anders. Zij het, dat het verschil maar enkele punten is; maar de Ajacieden hebben inmiddels de plek bóven de Snekers ingenomen met 38 punten uit 31 duels.

De laatste resultaten van Ajax zijn erg wisselvallig. Knappe overwinningen tegen Hoek en SteDoCo werden afgewisseld met nederlagen tegen ODIN’59, Jong FC Groningen, DVS’33 en (afgelopen zaterdag) tegen DOVO. Bij de laatste wedstrijd dient opgemerkt te worden, dat de overwinning van de Veenendalers niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Pas in de slotfase kon DOVO een numerieke meerderheid in een overwinning vertalen.

Ajax heeft een goed voetballend team, dat een klasse voorhoede heeft met de spitsen Ricardo Fransberg en Ralph Jurka. Fransberg scoorde tot nu toe al 9 maal. Jurka doet daar met 7 treffers nauwelijks voor onder. Beide spelers stootten dit seizoen door vanuit Ajax amateurs 2 naar het Eerste Elftal van de Amsterdammers, nadat Jurka bij Sporting Martinus uit Amstelveen al was opgevallen. Samen met de ervaren (28-jarige) linksbuiten Kenneth Misa-Danso, die na een jaar Quick Boys vorige zomer terugkeerde bij Ajax, maken zij, dat er een voetballende voorhoede staat met veel power.

DSC_0314

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Jong FC Groningen op 4 mei 2019  (foto Rob Bosma fotografie)

ONS Sneek verloor vorige week opnieuw met het kleinst mogelijke verschil. Het was zo’n wedstrijd die alle kanten op had kunnen gaan, al had Jong FC Groningen wel het meeste balbezit. Omdat de Snekers zich bij het begin van de wedstrijd al veilig wisten, hadden de toeschouwers misschien gehoopt op wat meer opportunisme in het spel van de oranjehemden. Maar dat was waarschijnlijk ‘lopen in je eigen mes’ geweest voor de thuisclub. Nu stonden ze echter alsnog met lege handen.

ONS Sneek kan in Amsterdam op sportpark De Toekomst rekenen op een voetballende tegenstander. Die misschien het meest effectief bestreden kan worden met hun eigen wapen: voetbal. Maar zeker niet zonder een flink stuk geestdrift. Wie de echte wil heeft om te winnen zal de punten in de tas mogen stoppen.

door:     Jan van der Veen

Ajax-ONS Sneek  begint om 14.30 uur onder de leiding van scheidsrechter J. te Kloeze uit Haarlem

 

Delen