Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Allemaal finales – voorbeschouwing ONS Sneek-vv Berkum

Wie had dat gedacht vóór het paasweekend. Winnen leek so-wie-so voor ONS Sneek lastig. Maar winnen van twee titelkandidaten leek schier onmogelijk. Maar het blijkt, dat de competitie van de Hoofdklasse B za. een té gekke competitie is. En, dat omtrent alles mogelijk is. En zodoende staat ONS Sneek met 7 wedstrijden te spelen nog steeds op een positie die kansen biedt om degradatie te ontlopen. Maar het zijn wel allemaal finales die de Snekers moeten spelen. Voor een deel ook tegen ploegen die de oranjehemden nog in het zicht hebben.

Spelmoment uit de wedstrijd vv Eemdijk-ONS Sneek op ma. 18-04-2022

Te gek weekend

Tegen RKAV Volendam speelde ONS Sneek vanuit een iets verdedigender opstelling. En daarop hadden de ‘wijdbroeken’ geen antwoord. ONS Sneek speelde sterk vanuit de omschakeling. En, dat leverde maar liefst 4 treffers op. Tegen vv Eemdijk, op paasmaandag, hadden de Snekers het erg moeilijk. In de absolute slotfase ging keeper Jeroen de Harder mee naar voren om alsnog een punt uit het vuur te slepen. Dat werd de groen-witten fataal, want in de extra tijd scoorde ONS Sneek nogmaals: 0-2. Met name de laatste overwinning is opmerkelijk, omdat op 27 november 2021 De Snekers een historisch grote nederlaag leden tegen vv Eemdijk (1-9).

Prognose

Vandaar, dat het ook niet aangaat om voor zaterdagmiddag te kijken naar de eerste wedstrijd tussen ONS Sneek en vv Berkum. In Zwolle werd het enkele weken geleden 6-0 voor de zwart-witten. Maar we beginnen aanstaande zaterdag gewoon weer op 0-0. En ONS Sneek zit in een flow. Dat kán een voordeel zijn. Maar ook een valkuil. Vandaar, dat ‘de koppies’ wel op scherp moeten staan, want vv Berkum heeft ook een ploeg die vanuit de omschakeling redelijk gemakkelijk scoort. Nu Chris van der Meulen door een ernstige blessure voor langere tijd uitgeschakeld is zal het gevaar met name komen van Martijn Brakke en Johnsen Bacuna. Mannen om scherp in de gaten te houden.

Historie

Om de gedachten een beetje te bepalen met welke club we te maken hebben: iets over de geschiedenis van vv Berkum. Begin 1961 kreeg de speeltuinvereniging in Berkum een voetbalveld van de gemeente Zwollerkerspel. Voordien speelde men veelal op het winkelplein. Bij een veld hoort een voetbalvereniging en op 26 mei 1961 werd ten huize van dhr. Jan Goudkamp aan de Boerendanserdijk de vv Berkum opgericht. Jan Goudkamp werd de eerste voorzitter, kapper Drent werd penningmeester en Wim de Waard secretaris. Eerste trainer werd Jan Florijn. Als clubkleuren koos men voor zwart-wit. Medio de 70-er jaren van de vorige eeuw verhuisde de vereniging van ‘Ons hoekje’ (bij de speeltuinvelden) naar Sportpark De Vegtlust aan de Boerendanserdijk. Vanaf het seizoen 1998-1999 speelt het eerste elftal op het niveau van Eerste Klasse of Hoofdklasse (één seizoen daargelaten).

Op 18 november 2006 ontmoetten vv Berkum en ONS Sneek elkaar voor het eerst in competitieverband. Het werd een legendarische wedstrijd. De wedstrijd werd gestaakt wegens een blessure van de scheidsrechter en bijna een half jaar later (op 17 maart 2007) uitgespeeld. Op 20 november 2010 namen ONS Sneek en vv Berkum het nieuwe kunstgrashoofdveld op het Zuidersportpark in Sneek voor de competitie in gebruik.

Veel routine en talent

Het Eerste Elftal van vv Berkum is een mix van routine en aanstormend talent. Club-iconen zijn Chris en (zijn jongere broer) Marc van der Meulen. Zij waren er in 2006 al bij. Echte clubvoetballers met veel talent. De nu 33-jarige Marc heeft inmiddels voor nog een seizoen bij getekend en is dus nog niet van plan te stoppen. Broer Chris is er vanmiddag niet bij. Hij raakte ernstig geblesseerd in de wedstrijd tegen DETO op paasmaandag. Wij wensen hem en zijn gezin veel sterkte in deze omstandigheden. Naast hen is Johnsen Bacuna (ex-Harkemase Boys) een ervaren (35 jaar) kracht in het elftal, dat in Bas van Wijnen een youngster kent die al aan het betaalde voetbal heeft geroken. Aanvaller Martijn Brakke was langdurig geblesseerd, maar is weer terug en inzetbaar. Met name de routine die vv Berkum in het veld kan brengen in: Marc van der Meulen, Johnsen Bacuna, Frank van der Burg en Björn Bakker zijn voor vv Berkum belangrijk.

Jan van der Veen

Uitslagen competitiewedstrijden tussen ONS Sneek en vv Berkum:

18-11-2006      Berkum                      – ONS Sneek                         0-1     Gestaakt vanwege blessure scheidsrechter
17-03-2007      Berkum                      – ONS Sneek                         1-1     Restant uitgespeeld
28-04-2007    ONS Sneek                 – Berkum                               3-4
01-11-2008     ONS Sneek                 – Berkum                               2-1
28-03-2009    Berkum                      – ONS Sneek                         5-2
20-11-2010     ONS Sneek                 – Berkum                               0-0
23-04-2011     Berkum                      – ONS Sneek                         3-2
12-11-2011       Berkum                      – ONS Sneek                         0-4
14-04-2012     ONS Sneek                 – Berkum                               1-1
01-09-2012     ONS Boso Sneek       – Berkum                               2-2
23-02-2013     Berkum                      – ONS Boso Sneek               2-2
05-09-2020    ONS Sneek                 – Berkum                               1-5

19-02-2022      Berkum                      – ONS Sneek                         6-0

(bron: Foeke Zijlstra)

Delen