Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

AZSV Aalten: voor ONS Sneek een onbeschreven blad!

door:                    Jan van der Veen

Aanstaande zaterdag staat voor ONS Sneek op het programma: de verre uitwedstrijd tegen AZSV in Aalten. In de Topklasse en in de Derde Divisie waren we gewend aan behoorlijke afstanden bij uitwedstrijden. In de Hoofdklasse zijn de kilometers iets minder in aantal. Maar de wedstrijd tegen de rood-witten uit de Achterhoek vormt daarop een uitzondering. Maar liefst 185 kilometers liggen er tussen het Zuidersportpark in Sneek en sportpark Villekamp in Aalten, thuishaven van de Aalten Zaterdag Sport Vereniging.

In competitieverband speelden beide ploegen nog nooit tegen elkaar. En je kunt voor beiden dan ook met recht spreken van onbeschreven bladen wat betreft kennis aan elkaar. Dat maakt het misschien moeilijker voor de voorbereiding. Anderzijds is er ook de uitdaging van ‘de grote onbekende’. Onbekend hoeft niet altijd een nadeel te zijn.

Wie is AZSV

Om nader kennis te maken met AZSV duiken we, aan de hand van de website van de club, een kort moment in de historie van de Achterhoekers.

De Aalten Zaterdag Sportvereniging (AZSV) werd opgericht op 5 juni 1948, met ds. Kroneman als eerste voorzitter. Mooi om te zien, dat een collega (-predikant) van uw schrijver aan de wieg stond van de club.

AZSV telde bij de oprichting 35 leden en startte met voetballen op een terrein aan de Bodendijk. Daarna speelde het een tijdje op de Molenkamp en aan de Bocholtsestraat waarna AZSV zich in 1958 vestigde op het huidige sportpark Villekamp aan de Haartsestraat. Er werd een heuse kleedaccommodatie gebouwd en er kwam een trainingsveld met een lichtinstallatie. Sportief was er in 1965 een eerste hoogtepunt met het behalen van het kampioenschap. Het ledental nam gestaag toe en om tegemoet te komen aan de eisen van de tijd, werd in 1966 begonnen met het bouwen van een nieuw clubgebouw, volledig uitgevoerd door vrijwilligers van de club. In 1970 was er een nieuw sportief succes met de promotie naar de derde klasse. In 1973 werd het 25 jarig jubileum gevierd met o.m. een wedstrijd tegen FC Twente, dat AZSV keeper Eddy Pasveer had gecontracteerd. Inmiddels is AZSV uitgegroeid tot een grote vereniging met meer dan 1000 leden. Het laatste decennium bracht voor het Eerste Elftal bij de mannen sportief succes in de vorm van promotie vanuit de Tweede Klas naar de Hoofdklasse. Na een korte periode van gewenning spreekt AZSV daar nu een aardig woordje mee. Het afgelopen seizoen speelde de Aaltense formatie in de (westelijke) Hoofdklasse A. Bij het stilleggen van de competitie ivm corona bezetten de rood-witten de 5e plaats op de ranglijst met 34 punten uit 20 wedstrijden. Het seizoen daarvoor eindigde men in de Hoofdklasse B op de 4e plaats. Dat betekent, dat we in de ploeg, die getraind wordt door Dave de Jong (hoofdtrainer) en Eric Arentsen (assistent-trainer) een stabiele Hoofdklasser tegenkomen.

Het huidige seizoen

Het huidige seizoen verloopt voor beide opponenten tot nu toe heel verschillend. ONS Sneek deed aan het begin van de competitie een stapje terug om de ruimte voor zichzelf te scheppen om aan een nieuwe ploeg te kunnen bouwen. Dat ‘bouwen’ lukt ook wel. Stapje voor stapje zie je per week iets groeien. Maar resultaten laten nog op zich wachten. De wedstrijden tegen Swift en HZVV gaven aan, dat er potentie genoeg in het elftal zit. Maar, dat de kwartje nog wel moet vallen. Het wachten is dan ook nog steeds op het eerste punt.

AZSV presteert tot nu toe wat wisselvallig. Uit de wedstrijdverslagen valt op te maken, dat de ploeg momenteel te maken heeft met een aantal blessures van een paar bepalende spelers. Een knappe overwinning tegen sv Urk, veertien dagen gelden, werd gevolgd door een 2-0 nederlaag tegen titelkandidaat Eemdijk. Dat laatste is geen schande, maar het geeft wel aan, dat ook AZSV nog niet ís, waar het wil komen.

Ingrediënten voldoende voor een interessante pot voetbal op sportkamp Villekamp in Aalten, waar aanstaande zaterdag (ook) geen toeschouwers aanwezig mogen zijn in verband met de coronamaatregelen. Helaas!……………….

Kansen

Zijn er kansen voor ONS Sneek om de eerste winstpunten bij te kunnen schrijven? Ja zeker! Maar ook bij deze wedstrijd zal de vorm van de dag een belangrijke factor zijn. Tot nu toe verloopt de competitie tamelijk verrassend. En behoudens Flevo Boys en HZVV, die zich enigszins hebben los gemaakt van de overige ploegen kan iedereen van iedereen winnen (hetgeen overigens net zo goed geldt voor de Emmeloorders en Hoogeveners). Het zou een prettige verrassing zijn, wanneer de mannen van Jan Vlap en Arnoud Koster zichzelf trakteerden op tenminste 1 punt.

Delen