Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Berkum schiet Sneker hoop in acht minuten aan gruzelementen

Berkum schiet Sneker hoop in acht minuten aan gruzelementen

Het lukt ONS Sneek maar niet om de openingswedstrijd van een nieuwe competitie tot een succes te maken. In de afgelopen jaren werd de eerste wedstrijd van het seizoen, behoudens een enkel gelijkspel, bijna steeds verloren. En soms ook met duidelijke cijfers. Het afgelopen seizoen nog kregen de oranjehemden op de eerste competitiedag met 6-0 klop van Jong Almere City FC. In dat bizarre rijtje hoort sinds vanmiddag, zaterdag 5 september 2020, ook thuis. Bij het heroptreden in de Hoofdklasse slaagden de Snekers er niet in om vv Berkum op de knieën te krijgen. Wat heet………..het werd een duidelijke nederlaag: 1-5.

DSC_9164

(RB)

door:     Jan van der Veen

fotos:     Rob Bosma (RB) en Martijn van der Veen (MJ)

Die cijfers liegen niet, zou je zeggen. En dat ís ook zo! De nederlaag is té duidelijk en té groot om te kunnen zeggen, dat de thuisclub op enigerlei moment nog hoop gehad zou kunnen hebben op een goed resultaat. En toch……………………….De eerste helft van dit treffen gaf daar wél enige aanleiding toe. Vóór de rust oogde vv Berkum wel iets meer een eenheid dan ONS Sneek. De Snekers moeten dan ook de laatste jaren steeds aan het begin van een nieuwe competitie een nieuw elftal opbouwen. Zo ook dit seizoen. Maar liefst vier debutanten kende de ploeg deze middag, en een aantal van de andere zeven spelers waren vorig seizoen ook niet vaste basisspelers. Dat betekent, dat Jan Vlap en Arnoud Koster, ook al een deels nieuw trainersduo, eigenlijk een elftal van de grond af moeten opbouwen. Daarom was het eigenlijk knap, dat de Snekers tot aan de rust stand hielden tegen vv Berkum, dat een iets meer op elkaar ingespeeld elftal heeft. Er zijn zelfs spelers die meer dan 15 jaar erop hebben zitten bij ‘het eerste’.

DSC_0088

(MJ)

Chris van der Meulen

En dan bedoelen we met name één speler, die ook vanmiddag weer grote indruk maakte: Chris van der Meulen. Bij de eerste confrontatie tussen ONS Sneek en vv Berkum in 2006 stond hij al in de basis. En vanmiddag was hij er nog steeds! En hoe! Een dragende speler voor een elftal, die door zijn aanwezigheid alleen al toegevoegde waarde heeft. En wanneer zo iemand dan vervolgens in het verloop van de wedstrijd de trucendoos nog eens rijkelijk open trekt, dan is meteen duidelijk, waar vv Berkum deze middag het verschil met ONS Sneek kende.

Talent voldoende

Laat het duidelijk zijn: bij ONS Sneek loopt er talent genoeg! Maar wat de Snekers met name ontberen is een man met super-ervaring, die met grote arendsvleugels de jongeren in het team kan opvangen, wanneer dat nodig is. Er lopen er best wel een paar bij de Snekers rond, die dat zouden kunnen. Maar ook zij zijn nog zo betrekkelijk jong en hebben nog wat tijd nodig om te rijpen in die aan het voetbal toegevoegde opdracht.

Het begin van de wedstrijd

DSC_9273

(RB)

Eén van de nieuwe spelers die tot één van de smaakmakers van het elftal kan uitgroeien is Max de Boom. Nog niet zo heel lang geleden werd Max aan de selectie van ONS Sneek toegevoegd. Een speler die bij SC Heerenveen, PEC Zwolle en Helmond Sport al aan het betaalde voetbal heeft geroken. Die als belangrijkste wapens heeft: zijn snelheid en zijn loepzuivere voorzet. Maar tegelijk ook een speler, die op dit moment nog maar een deel van zijn rendement opbrengt, omdat zijn medespelers zijn acties niet altijd goed inschatten. Juist déze Max de Boom opende voor ONS Sneek de wedstrijd kansrijk. Uit een combinatie met Jordy den Hoedt zette hij al in de 2e minuut Han van Dijk vrij. Han krulde zijn schot echter naast het door Huib Veurink verdedigde doel van vv Berkum.

DSC_9188

(RB)

Korte tijd later moest één van de ook meest ervaren krachten bij Berkum geblesseerd het veld verlaten. Het was aanvoerder en broer van de eerder genoemde Chris van der Meulen, Marc. Zijn vervanger, Jason Huisman, deed het echter naar behoren. En het was diezelfde Jason Huisman, die in de 20e minuut vv Berkum bijna op voorsprong bracht. Zijn kopbal ging echter een meter naast.

Zo ontstonden er in de loop van de eerste 45 minuten wat kleine mogelijkheden over-en-weer.  Echte kánsen ontstonden er pas tegen de rust. Eerst zetten Max de Boom en Jordy den Hoedt in eendrachtige samenwerking Tom Arissen vrij voor de keeper. Helaas kon Tom de bal onvoldoende onder controle krijgen om er iets mee te kunnen doen. Vervolgens liep Johnsen Bacuna de hele Sneker defensie eruit om vervolgens in zeer goede positie toch voorlangs te schieten. De tot dan toe onzichtbare Chris van der Meulen kondigde (achteraf gezien) zijn doorslaggevende rol 2 minuten vóór de thee aan door op een dieptepass vanuit het middenveld goed door te lopen. Maar hij zag zijn schot van de doellijn gehaald.

DSC_0035

(MJ)

Acht bizarre minuten

Na rust kwam er een onherkenbaar vv Berkum in het veld. Zó onherkenbaar, dat ONS Sneek even totaal de draad kwijt was, om zich vervolgens te realiseren, dat het met 0-3 achter stond. En de wedstrijd dus eigenlijk verloren was. Nadat Johnsen Bacuna tweemaal op de doellijn had gefaald, was het Jonathan van Marle, die in de 51e minuut een dieptepass vanaf het middenveld wel verzilverde. En daarmee brak hij de ban.

DSC_9313

0-1  (RB)

Vier minuten later was het 0-2. Chris van der Meulen himself soleerde het strafschopgebied binnen alsof de oranje-verdediging er niet stond, passeerde ook doelman Justin van der Dam en scoorde: 0-2.

DSC_9318

0-2  (RB)

En in de 59e minuut stond dezelfde Chris van der Meulen aan de basis van Berkum-goal-nummer 3. Justin van der Dam kon een inzet van Chris via de paal buiten het doel houden, maar Johnsen Bacuna deed in de rebound wél, wat hij tot nu toe nog níet had gedaan: scoren: 0-3.

DSC_9332

0-3  (RB)

ONS Sneek leek op dat moment overlopen te zullen worden door de geroutineerde Zwollenaren. Maar gelukkig gebeurde dat niet, al had vv Berkum heel grote mogelijkheden daartoe. In de 68e minuut maakte Bas van Wijnen, ook al zo’n jongeling die aan betaald voetbal heeft geroken, 0-4. Uit iets, dat leek op een ‘korte corner’ hoefde hij alleen maar zijn voet op de doellijn tegen de bal te drukken. En bij de 0-5, gescoord in de 75e minuut, had opnieuw Chris van der Meulen een rol in de opzet van een aanval, die uiteindelijk door (opnieuw) Jonathan van Marle succesvol werd afgerond: 0-5.

DSC_0164

(MJ)

Beloning

Het voelde toch als een zekere beloning, toen ONS Sneek in de 77e minuut een tegentreffer produceerde. Al eerder had Kevin Mennega (bij de stand 0-3) tegen de paal geschoten, waarop Ruendel Martina de bal maar niet voorbij twee verdedigers kon krijgen en tegen de lat schoot. Nu brak Kevin over links door in het strafschopgebied van vv Berkum, zette voor, en Ruendel scoorde nu wel. Helaas moest hij vervolgens, na een botsing met keeper Huib Veurink, geblesseerd het veld verlaten. Nog één kans zou vv Berkum krijgen om de stand een nog rijker aanzien te geven. Maar Jonathan van Marle zag zijn inzet voorlangs gaan.

DSC_0308a

Ruendel Martina raakt geblesseerd bij 1-5  (MJ)

Wat kun je ermee?

Voor vv Berkum is deze wedstrijd een prachtige opsteker. Een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Om misschien wel een rol van betekenis in de strijd om promotieplaatsen te gaan spelen. Wie weet……….. Voor ONS Sneek betekent het: ‘werk aan de winkel’. Bovenal om het vertrouwen in eigen kunnen er weer in te krijgen. Volgende week wacht Buitenpost. En met Kevin van der Meulen, de oud-keeper van Sneek Wit Zwart en oud-ONS-er Rolf Dijk in de gelederen zal ONS Sneek in de wâlden helemaal niet willen afgaan. Werken aan het teamverband lijkt een eerste opdracht.

ONS Sneek-vv Berkum                                 1-5  (0-0)

51  Jonathan van Marle                                 0-1

55  Chris van der Meulen                              0-2

59  Johnsen Bacuna                                       0-3

68  Bas van Wijnen                                         0-4

75  Jonathan van Marle                                0-5

77  Ruendel Martina                                      1-5

 

Schr.:                    dhr. F.E.ter Brake  (Dedemsvaart)

Ass.schr.:            dhrn.  S.C.Brondijk & P.Roos

 

Kaarten:              geen

DSC_0184

(MJ)

OPSTELLINGEN:

ONS Sneek:

doel:                     Justin van der Dam

achter:                 Jordy den Hoedt (66: Rico Cordes), Patrick van der Veen, Gabriël Fernando, Rick Boyer

midden:              Han van Dijk, Tom Arissen, Wesley Tankink

voor:                    Max de Boom (66: Glenn Buma), Ruendel Martina (78: Mark Westra), Kevin Mennega

 

vv Berkum:

doel:                     Huib Veurink

achter:                 Frank van der Burg, Dennis Horstman, Bas van Wijnen, Jorben Nieuwenhuis

midden:              Marc van der Meulen (12: Jason Huisman), Robert Schonewille, Björn Bakker

voor:                    Jonathan van Marle, Johnsen Bacuna (75: Ivar Nijboer), Chris van der Meulen (75: Julian de Ruiter)

Man of the Match:                         Tom Arissen

Pupil van de Week:                       Ailko Vlap  (JO10):

DSC_4473 (2)

 

 

 

 

Delen