Brielle verslagen! ONS Sneek overleeft de 1e ronde van de nacompetitie

Nacompetitie Hoofdklasse/1e klassen: 1e ronde – za. 11-06-2022: ONS Sneek-vv Brielle

Brielle verslagen

Het moest uit de tenen komen. En het ging, met name het laatste kwartier, letterlijk niet zonder slag of stoot. Maar na 94 minuten voetbal kreeg ONS Sneek zijn tegenstander, vv Brielle, eronder. Aanvoerder Wesley Tankink was met 2 doelpunten matchwinner. Maar terecht werd doelman Tristan Boersma verkozen tot ‘man of the match’. Met soms meerdere reddingen in een tijdsbestek van enkele seconden hield hij in het laatste deel van de wedstrijd zijn ploeg overeind. Hij ging daarnaast zijn ploeg voor in de strijd. En van strijd moest ONS Sneek het deze middag hebben. Het was lastig voetballen tegen een vv Brielle, dat een aantal goede krachten in het veld had staan, maar het toch vooral van inzet moest hebben. Daardoor werd het geen grootse wedstrijd, maar wel eentje die bleef boeien tot het einde.

verslag:                 Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografie)

Het was niet te merken aan de gasten uit Brielle, dat ze meer dan 200 kilometers in de (overigens comfortabel ogende) Sparta-bus hadden afgelegd, voordat ze om exact 3 uur het hoofdveld van het Zuidersportpark in Sneek betraden. Gesteund door een enthousiaste supportersschare ging de kampioen van de 3e periode in de 1e klasse B van het zaterdagvoetbal voortvarend van start. En voorlopig was er weinig te merken van krachtsverschil tussen de beide opponenten. Overigens viel er weinig te melden van de eerste 17 minuten. Want het begin van de wedstrijd stond voornamelijk in het teken van het verkennen van elkaar.

Brielle toont initiatief

Maar allengs de wedstrijd vorderde kroop vv Brielle steeds meer uit zijn schulp. In de 18e minuut hadden de bewoners van het Zuid-Hollandse schiereiland Voorne tot tweemaal toe een riante mogelijkheid om de score te openen. Anthony Piqué, die een belangrijke rol bij Brielle op het middenveld vervulde, stuurde Dean Bos weg. Alleen voor de keeper wist hij evenwel niet meer te verdienen dan een hoekschop. Uit die corner had Dimitri Poortvliet kunnen scoren, maar hij deponeerde de bal naast het doel van Tristan Boersma. Dean Bos kreeg luttele minuten later nog een kans, maar nu kopte hij over.

Het moment vlak vóór de penalty………..

ONS scoort!

Echter zoals wel vaker in het voetbal: waar de ene ploeg niet scoort doet de andere het. Zo hier: ONS Sneek. In de 37e minuut soleerde Nick Kleen prachtig over rechts tot aan de achterlijn. Daar werd hij op onreglementaire wijze van de bal gezet. Een strafschop! Daarover was weinig discussie mogelijk. Aanvoerder Wesley Tankink nam zijn verantwoordelijkheid, en vanaf 11 meter bracht hij zijn ploeg overtuigend op 1-0. Een bijkomend gevolg was, dat ONS Sneek vervolgens de bovenliggende partij werd. En in de 42e minuut had Han van Dijk de mogelijkheid om de Snekers aan een ruimere voorsprong te helpen. Hij schoot echter op de paal. Wesley Tankink mikte vervolgens in de rebound te hoog. Zo brak de rust aan met een kleine voorsprong voor de thuisclub.

Anthony Piqué (6) speelde een belangrijke rol op het middenveld

Tweede helft: meer te genieten

De neutrale toeschouwer zal echter van het vertoonde spel in de eerste 45 minuten niet warm zijn geworden. Het was vaak rommelig, onzuiver en ongecontroleerd wat beide ploegen lieten zien. Dan was er in de tweede 45 minuten meer te beleven. Vooral aan strijd en emotie. En dat hoort, zij het binnen de perken, bij een wedstrijd in de nacompetitie. Je vecht immers voor je laatste kans! En het was vv Brielle, dat ONS Sneek probeerde meteen de duimschroeven aan te draaien. Het lukte de oranjehemden echter beter dan in de eerste helft daaronder uit te voetballen. In deze fase onderscheidde met name Pieter Abe de Jong zich door als een moderne vleugelback waar mogelijk de aanval te zoeken. Vlak na rust schoot hij na een solo voorlangs. En kort daarop zag hij zijn schot door de keeper gekeerd.

In de 56e minuut gingen de armen van de Snekers in de hoogte. Gabriël Fernando zette van links fraai voor en Wesley Tankink deponeerde de bal in het doel. Maar de grensrechter had buitenspel geconstateerd. En het feest ging dus niet door!

Met name in de 2e helft was er veel strijd

De bakens verzetten

Net toen vv Brielle zichzelf weer terug in de wedstrijd leek te knokken sloeg ONS Sneek opnieuw toe. Een prachtig doelpunt!  Nick Kleen veroverde op eigen helft de bal, gaf halverwege de Brielse speelhelft de bal op Han van Dijk die in één beweging door keeper Nigel Keehnen klopte met een fraai schot: 2-0. De wedstrijd leek gespeeld. Maar niets was minder waar. Guylain Gillet had de 2-1 op zijn schoen, maar Tristan Boersma plukte de bal daarvan af. En na opnieuw een goede actie van Pieter Abe de Jong zag Han van Dijk zijn volley via de keeper over gaan. Het kon nog alle kanten op!

De druk van vv Brielle werd groter. En het werd onvriendelijker tussen de partijen. Met angst in het hart zat menigeen te hopen, dat het niet uit de hand zou lopen. Vv Brielle spon daaruit het meeste garen. En in de 86e minuut kwam de spanning helemaal terug in de wedstrijd toen de ploeg de aansluitingstreffer scoorde. In een scrimmage redde Tristan Boersma tot tweemaal toe zijn ploeg; maar de derde inzet, nu van de voet van de 35-jarige routinier Lex van Dommelen was hem teveel.

Hectische slotfase

De laatste minuten waren met recht hectisch. Het was bij tijd en wijle op het randje, wat er gebeurde. Vv Brielle viel aan met de moed der wanhoop. Maar ONS Sneek scoorde. Invaller Gerben Visser wurmde zich tot vóór keeper Nigel Keehnen, schoot tegen hem op, en in de rebound passeerde Wesley Tankink de Brielse sluitpost voor de derde maal: 3-1. Niet lang daarna floot de scheidsrechter voor het einde; en had ONS Sneek de eerste horde op weg naar continuering van het Hoofdklasserschap genomen.

Volgende week wacht de volgende tegenstander. Verrassend is dat de Waardenburg Neerijnen Combinatie (WNC uit Waardenburg/West-Beuwe). WNC, zelf periodekampioen in 1 C, versloeg het favoriete RVVH uit Ridderkerk met 2-1. Het reglement voor de nacompetitie tussen Hoofdklassers en 1e klassers geeft aan, dat ONS Sneek opnieuw thuis speelt. Dus: zaterdag 18 juni 2022, 15.00 uur, Zuidersportpark in Sneek: ONS Sneek-WNC (Waardenburg).