Broekster Boys verslaat ONS Sneek in de omschakeling

ONS Sneek is zaterdagmiddag opgelopen tegen de eerste nederlaag in de competitie. Het verloor in een zeer boeiende wedstrijd met 1-2 van BROEKSTER BOYS. Een nederlaag die het predicaat ‘onverdiend’ verdient. Maar de nuchtere cijfers leren, dat de wâldsjers gewoon één doelpunt meer maakten dan de Snekers en daardoor de drie punten mee mochten nemen naar Damwoude. Terecht of onterecht: dát zijn de feiten. In de wedstrijd was ONS Sneek 94 minuten lang de bovenliggende partij. De Snekers probeerden op creatieve wijze de Broekster muur te slopen. Dat lukte op één moment na niet. En twee momenten in de omschakeling brachten de gasten even zovele doelpunten. Wel doelpunten die allebei een verhaal hebben.

Delachance ‘elegance’  Sabuni vol in actie

door:                     Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografiehv)

Voorafgaande aan de competitie werd van verschillende zijden uitgekeken naar de derby’s die de competitie van de 1e klasse F za. genereert. Maar, of de wedstrijden tegen tegenstanders uit de eigen provincie ONS Sneek in de komende tijd het nodige succes gaan opleveren valt nog maar af te wachten. Feit is, dat in de eerste twee competitiewedstrijden de Snekers stuitten op een opponent uit de provincie Groningen. Beide wedstrijden werden gewonnen. Maar de eerste de beste confrontatie met een Friese club leverde geen punten op. Broekster Boys bleek het juiste antwoord te hebben op het frivole spel van de Snekers. Het dient de ploeg uit Damwoude nagegeven te worden, dat het goed stond en dat het dat de hele wedstrijd vol hield. Daardoor was het voor ONS Sneek een hele klus om kansen te creëren. Waar dat al lukte daar stond in de afwerking deze middag het vizier niet op scherp.

Ewart Ottema in duel met Daniël Reitsema (5)

Eenrichtingsverkeer

Wanneer we de eerste helft samenvatten dan kan dat in één zin: ONS Sneek viel aan, Broekster Boys verdedigde en kwam er zo nu en dan in de omschakeling uit. ONS Sneek kreeg met name in de eerste 20 minuten een aantal mogelijkheden om de score te openen. Een afstandsschot van Joran Swart, in de 7e minuut, was daarvan de eerste. Maar misschien nog wel een groter kans kreeg ONS Sneek, toen Nick Kleen met Nordin Tahboun een fraaie combinatie opzette. Aanvoerder Piet Wessel Dijkstra werd zo in het nauw gedreven, dat hij bijna gedwongen werd zijn eigen keeper te passeren. Bijna………want uiteindelijk ging de bal centimeters naast.

Het tweede deel van de eerste helft gaf vooral spel op het middenveld te zien. Voetballend was ONS Sneek de gasten daar de baas. Maar de jeugdige ploeg uit Damwoude verdedigde degelijk. Alleen Ewart Ottema kon vlak vóór rust de handen van het publiek nog op elkaar krijgen. Maar zijn kopbal na een voorzet van Rik Koelewijn had te weinig kracht om doel te treffen.

Fel van start in het tweede bedrijf

Beide ploegen wierpen meteen aan het begin van de tweede helft alle schroom van zich, en gingen er enthousiast tegenaan. Toen het openingsoffensief een beetje luwde sloeg voor de thuisclub het noodlot toe. Bauke-Jan Douma deed in het strafschopgebied van ONS Sneek verwoede pogingen om in balbezit te komen. Joran Swart trachtte dat te voorkomen. In een man-tegen-man gevecht ging Douma onderuit. Na enig aarzelen wees de scheidsrechter naar de penaltystip: strafschop! Hoewel je bij deze situatie oprecht de vraag kunt stellen, of dit inderdaad een overtreding van ONS Sneek was, bleef de scheidsrechter onverbiddelijk. Vincent Hoekstra vonniste overtuigend: 0-1.

Nick Kleen heeft zojuist de bal tegen de touwen gejaagd: 1-1

Gelijkmaker

Even leek Broekster Boys uit zijn schulp te kruipen. Maar een moment later was het toch weer ONS Sneek dat het initiatief hernam. Dat leidde in de 62e minuut tot een wonderschone combinatie over links. Rik Koelewijn, terecht bij ONS Sneek ‘man of the match’, zette na een solo voor, Ewart Ottema kopte de bal door en Nick Kleen poeierde het leer in de touwen: 1-1. Rik Koelewijn had zich 5 minuten later onsterfelijk kunnen maken, toen hij vanaf de middenlijn een boogbal losliet, zoals ooit ONS-er Klaas de Jong dat deed in een wedstrijd tegen ACV. Klaas scoorde toen; Rik, helaas voor ONS Sneek, net niet.

Nick Kleen viert na zijn treffer (letterlijk) een dubbel feestje

Toch pakt Broekster Boys de volle winst

Een paar minuten later mocht Nordin Tahboun op de punt van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Hij mikte precies in de kruising. Maar met een bijna onmogelijke redding tikte keeper Sander de Boer de bal over. En nog weer een paar minuten daarna brak Ewart Ottema door, stelde Rik Koelewijn in de gelegenheid de aanval doeltreffend af te ronden, maar weer was keeper De Boer de held van Damwoude en omstreken. Hij keerde de inzet van Koelewijn. Broekster Boys leek op een punt af te stevenen. Maar kreeg nog méér. Op een ongevaarlijke plek kreeg Broekster Boys een ingooi te nemen. Maar eigenlijk had ONS Sneek de inworp toegekend moeten worden. De aanval liep weliswaar door, de ONS Sneek-verdediging was even de grip op de situatie kwijt, en Vincent Hoekstra profiteerde op uiterst fraaie wijze van de verwarring bij de thuisploeg: 1-2.

Alles of niets!

In een alles-of-niets offensief kreeg ONS Sneek in de 93e minuut nog een grote kans. Rik Koelewijn zette maar weer eens voor en Glenn Buma kopte bijna nog raak. Maar ook nu bleef de verdediging van Broekster Boys, zij het met pijn en moeite, overeind. Daardoor gingen drie punten mee terug naar de omstreken van Dokkum. Gezien het spelbeeld zeer geflatteerd. Maar ONS Sneek overkwam wat Broekster Boys in hun beide voorgaande wedstrijden had meegemaakt: ondanks de betere kansen stond de ploeg met lege handen. Wat blijft is het goede gevoel bij het spel van de Snekers. Daarom niet gewanhoopt. Gewoon op de ingeslagen weg doorgaan: met goed voetbal de tegenstander overtroeven! Want zoals ONS Sneek op dit moment speelt, sluit je de ploeg toch helemaal in je hart!

ONS Sneek-Broekster Boys                                        1-2    (0-0)

50    Vincent Hoekstra    (pen)                   0-1

62    Nick Kleen                                                1-1

81    Vincent Hoekstra                                   1-2

Schr.:                    dhr.  B.Volders

Ass.schr.:            dhrn. M.Schuurman & J.B.Wesseling

Kaarten:              geen

doel:                     Ruben Stuiver

achter:                 Geoffrey Eekhof (63: Patrick van der Veen), Glenn Buma, Joran Swart, Rik Koelewijn

midden:              Wesley Tankink, Stefan Westra (63: Mark Westra), Delachance Sabuni