Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Buitenpost-ONS Sneek: een Friese derby – deel 1

Buitenpost-ONS Sneek: een Friese derby – deel 1

door:                    Jan van der Veen 

Aanstaande zaterdag ontmoeten op het sportpark De Swadde  in Buitenpost twee oude bekenden elkaar. Het is al heel wat jaren geleden, dat de wedstrijd tussen beide Friese Hoofdklassers op het voetbalmenu stond. Maar in het verleden kruisten beide ploegen geregeld met elkaar de degens. En heel vaak waren het bijzondere wedstrijden.

Om maar een voorbeeld daarvan te noemen: eind zeventiger jaren van de vorige eeuw speelden Buitenpost en ONS Sneek tegen elkaar op het Zuidersportpark in Sneek. De wedstrijd ontwikkelde zich niet zo gunstig voor de Snekers. Een kwartier vóór tijd stond het 0-3 voor Buitenpost. En niets leek erop, dat ONS Sneek nog iets daaraan zou kunnen veranderen. Maar het wonder gebeurde! In 15 minuten tijd kwamen de oranjehemden alsnog langszij (3-3). En niet de preek, maar de laatste 15 minuten van de wedstrijd was de andere morgen in de Noorderkerk in Sneek tussen de daar aanwezige ONS-supporters het gesprek van de dag. En zo zijn er meer verhalen te vertellen. Om maar te illustreren, dat de ontmoetingen tussen de oranjehemden en de blauwhemden uit Buitenpost altijd iets bijzonders brengen.

buitenpost-ons 2017

Moment uit de oefenwedstrijd Buitenpost-ONS Sneek   op 13 juli 2017  

Een vleugje ‘Sneek’

Deze keer is vooraf als bijzonder te noemen: de aanwezigheid van maar liefst vier spelers bij vv Buitenpost die voetballend in het verleden iets met Sneek hebben gehad. Keeper Kevin van der Meulen, centraal verdediger Robin Huisman de Jong en spits Erolind Derguti speelden alle drie kortere of langere tijd voor onze Sneker zustervereniging SWZ. Afgelopen zaterdag stonden alle drie ook in de basis bij vv Buitenpost in de uitwedstrijd tegen SC Genemuiden. En dan is daar natuurlijk een oude bekende voor veel ONS-ers in de persoon van Rolf Dijk. Inmiddels is hij 27 jaar en heel wat ervaring rijker dan in de periode waarin hij bij ONS Boso Sneek speelde: 2013-2015.

Rolf Dijk: rap en gevaarlijk

18085-rolf-dijk-729_409961a

Helaas lukte het Rolf destijds niet om een vaste basisplaats te veroveren bij de Snekers. Maar één wedstrijd zal hem en menige ONS-er niet uit de herinnering zijn weg te bannen: het duel op 18 januari 2014 in Spakenburg tegen IJsselmeervogels. Rolf bleek die middag ongrijpbaar voor de toch zo ervaren verdedigers van de Spakenburgers. En door twee doelpunten van hem nam ONS Boso Sneek een 2-0 voorsprong. Het werd de basis voor dé verrassing in de competitie op die zaterdagmiddag: een nederlaag van IJsselmeervogels in eigen huis met 4-1. En nog steeds is de getalenteerde spits een gevaar voor elke verdediging. En dus is het voor ONS Sneek aanstaande zaterdagmiddag bijzonder oppassen voor hem.

Nipte nederlaag voor Buitenpost

Afgelopen zaterdag startte vv Buitenpost de competitie met een nipte nederlaag in Genemuiden tegen de plaatselijk ‘Sportclub’. Een prestatie die tot de verbeelding spreekt, ondanks dat het de Friezen geen punten opleverde. Immers SC Genemuiden wordt in deze klasse gezien als één van de kanshebbers voor de titel. In de 28e minuut van de wedstrijd nam de thuisclub een voorsprong door spits Omar Kavak. En die stond het niet weer af. Maar verder dan 1-0 liet vv Buitenpost het ook niet komen. Reden voor de blauwhemden om met vertrouwen het eerste thuisduel, tegen provinciegenoot ONS Sneek, tegemoet te zien. Immers vv Buitenpost liet in Genemuiden geen slechte indruk achter.

DSC_0184

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Berkum  op zaterdag 5 september 2020

Is ONS Sneek er klaar voor?

Kijkend naar de wedstrijd die ONS Sneek afgelopen zaterdag speelde tegen vv Berkum ben je geneigd om die vraag van vele vraagtekens te voorzien. Het bleek één helft redelijk te gaan bij de Snekers. Maar toen vv Berkum eenmaal op stoom kwam was het in de tweede helft voor de Snekers spoedig gedaan met de kansen. De 1-5 – nederlaag was ruim, maar gezien de mogelijkheden die de Zwollenaren zich schiepen niet eens onverdiend. Toch heeft ONS Sneek het in zich dit seizoen door te groeien. En een verrassend resultaat is daarbij zeker een stimulans om ervoor de blijven gaan. Waarom zou een punt (méér mag óók!) in Buitenpost daarvan niet het begin kunnen zijn. Belangrijk zal waarschijnlijk zijn om verdedigend de zaak goed op orde te hebben. Aanvallers als de reeds gememoreerde Erolind Derguti en Rolf Dijk, gekoppeld aan rechter spits Rik Weening mag je geen moment uit het oog verliezen en geen meter vrijheid geven. Lukt dat, dán heeft ONS Sneek in Buitenpost zeker een kans!

 

 

 

Delen