Calderwood-effect vloert ONS Sneek!

20191207_142755

ONS Sneek heeft zaterdagmiddag in Veenendaal geen vervolg kunnen geven aan de 3-2 winst van vorige week. In de uitwedstrijd tegen DOVO uit Veenendaal gingen de Snekers met 5-0 onderuit. Het zag er aanvankelijk helemaal niet naar uit, dat de uitslag deze grootte zou aannemen. In het eerste kwartier was DOVO weliswaar wat meer aan de bal. Maar dat leidde niet tot grote kansen. In de periode daarna kwam ONS Sneek beter in de wedstrijd en ontspon zich een interessant duel.

Of het met elkaar te maken heeft of niet, dat zal wel nooit duidelijk worden. Maar in de 27e minuut botsten de keeper van DOVO, Sebastiaan van der Sman, en ONS-er Davey Lohman met de hoofden tegen elkaar. Na een oponthoud van enkele minuten werd de wedstrijd hervat. Maar ONS Sneek liet vrijwel direct grote ruimtes vallen op het middenveld. De routiniers bij de tegenstander, met name Roy Bakkenes en Jasper Waalkens, maakten daarvan dankbaar gebruik om hun voorwaartsen aan het werk te zetten. En in 10 minuten tijd was ONS Sneek op een onoverbrugbare 3-0 achterstand gezet. In de 2e helft kwamen daar nog twee doelpunten bij. Hetgeen voorlopig alleen van belang is voor de statistiek.

DSC_6937

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen en Rob Bosma

Een nieuwe tegenslag voor alles wat ONS Sneek een warm hart toedraagt. En zeker voor het immer realistische, maar nog steeds optimistische trainersduo Raveneau-Koster. De ploeg bleek nog niet evenwichtig genoeg om het positieve resultaat van de vorige week te continueren. En dat heeft ook te maken met ervaring. Ervaring, die DOVO in ruime mate in de ploeg heeft. En ONS Sneek wat minder.

Bovendien was er deze middag nog iets anders. Je zou het kunnen noemen: het Calderwood-effect.

DSC_6866a

DOVO’s nieuwe trainer Scott Calderwood  (foto MJ)

Deze middag zat bij DOVO voor het eerst als trainer op de bank: Scott Calderwood. In de afgelopen week trad hij aan als opvolger van Gert Kruys. En in een interview vooraf gaf hij duidelijk aan te hopen op een schokeffect bij zijn ploeg. Een duidelijk geinspireerd spelende rood-witte formatie dééd waar zijn nieuwe trainer op hoopte: de ploeg ging er voor 120{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} voor! En daarmee deze middag zeker een zeer belangrijke factor voor de winst. Maar……………..wanneer de inzet van Genridge Prijor in de 55e minuut niet via de paal het veld weer was ingesprongen, maar in plaats daarvan was beland in het doel, dan was de winst nog niet zo zeker bij de thuisclub beland. Het had een in de tweede helft beter (dan in de eerste 45 minuten) spelend ONS Sneek het nodige vertrouwen kunnen geven, en DOVO teruggeplaatst in de onzekerheid, of 3 doelpunten verschil wel voldoende zouden zijn voor de winst.

DSC_0773

Foto RB

Rustig eerste kwartier

Onder uitstekende weersomstandigheden tastten beide ploegen op het kunstgras van sportpark Panhuis in Veenendaal in het eerste kwartier voornamelijk elkaar af. Twee kleine mogelijkheden, eerlijk verdeeld over beide ploegen, leverde dat op. Maar daarna was het gebeurd met de rust. Thuisclub DOVO nam daarbij het voortouw. Een vrije trap van ex-Almere City-speler Jasper Waalkens werd door Simon van Zeelst over gekopt. En een minuut later (21e minuut) soleerde Waalkens door tot de achterlijn, trok de bal terug, maar er stond niemand voor het doel om het leer in te tikken.

DSC_0716

Foto RB

Davey Lohman eraf

In de 27e minuut trof ONS Sneek de eerste tegenslag. In een duel om de bal kwamen de hoofden van DOVO-doelman Sebastiaan van der Sman en Davey Lohman (ONS Sneek) met elkaar in botsing. Het leek erop, dat de doelman het meest ernstig eraan toe was. Maar dat bleek Lohman te zijn. Met een behoorlijke hoofdwond moest hij enkele minuten later de strijd opgeven. Sneu, want hij was als invaller aan de wedstrijd begonnen in de plaats van Han van Dijk die kort voor de wedstrijd geblesseerd moest afhaken.

ONS Sneek was duidelijk het meest onder de indruk van het gebeurde. Men vergat de zorgvuldig opgebouwde organisatie, met name op het middenveld. Daardoor ontstonden grote ruimtes, waarmee met name Roy Bakkenes en Jasper Waalkens wel raad wisten.

DSC_6901

Foto MJ

ONS Sneek op achterstand

In de 37e minuut pikte Simon van Zeelst de bal op en legde op de rand van het strafschopgebied maar eens aan. Hij verraste doelman Van der Dam met een schot in de uiterste linker benedenhoek: 1-0. Zeven minuten later had dezelfde Van Zeelst de 2-0 op zijn schoen. Maar nu schoot hij over. Toch zou ONS Sneek vóór rust op nog grotere achterstand worden gezet. Eerst soleerde Pernelly Biya in de 44e minuut over rechts richting doel. Hij zette het leer voor, en op luttele decimeters van de doellijn tikte Kevin Schmidt van dichtbij in: 2-0. Diep in de extra tijd bracht een voorzet de bal bij Biya. Hij liet zien, dat hij ook kan voor DOVO, waarvoor hij gevreesd was als voormalig speler bij VVOG: scoren! Hij verzilverde de voorzet van dichtbij: 3-0.

Tegen de paal

Met Sidney de Jong in de plaats van Pieter Mulder, die al vroeg in de wedstrijd tegen een gele kaart was aangelopen, zette ONS Sneek de organisatie ietsje anders neer, waardoor de druk op DOVO toenam. Genridge Prijor kreeg de kans om daarvan te profiteren, toen hij over rechts werd weggestuurd voor een solo. Hij rondde die zelf af met een schot tegen de binnenkant van de paal. In plaats van, dat het leer in het doel kaatste, sprong hij weer het veld in!

DSC_0678

Genridge Prijor schiet op de paal  (RB)

DOVO kwam met de schrik vrij en profiteerde optimaal door in de 64e minuut de teleurstelling bij ONS Sneek compleet te maken. Pernelly Biya leek een uitglijder te maken in de punt van het strafschopgebied. Scheidsrechter Ris uit Groningen oordeelde anders. En hij zal het ongetwijfeld bij het goede eind hebben. Gevolg was wél, dat DOVO een penalty mocht nemen. Kevin Schmidt promoveerde deze kans tot doelpunt: 4-0.

DSC_0710

Kevin Schmidt scoort uit een penalty 4-0  (RB)

Alles of niets

Hoewel er geen uitzicht meer op puntenwinst was gooide ONS Sneek vervolgens alle schroom van zich af. En het speelde in de laatste minuten zijn beste deel van de wedstrijd. Jammer was het, dat een mooie aanval, waarbij Genridge Prijor centrumspits Ruendel Martina op maat bediende, vanwege buitenspel werd afgefloten. De inleiding was fraai, de afronding: dito. Even daarvoor had Roy Bakkenes al eens aan de andere kant aan de poort gerammeld. Daardoor eindigde de wedstrijd, zoals die was begonnen: in evenwicht. Maar…………wel 5 doelpunten van DOVO verder!

DSC_0756

Foto RB

Gat groter

Al met al zijn er 18 wedstrijden om het gat dicht te lopen tussen de onderste positie op de ranglijst (waar ONS Sneek nu verkeert) en een veilige plek. Tijd voldoende om nog punten te halen. Maar je kunt de ogen niet sluiten voor het feit, dat door deze nederlaag het gat met lotgenoot DOVO groter is geworden. En, dat er in de komende weken toch een paar punten bij moeten worden gehaald om het zicht op een plek boven de streep te behouden. De wedstrijd tegen Sparta Nijkerk kan daarvoor een mooie gelegenheid zijn. De koploper is een zware kluif, maar de wedstrijd is ook een ‘mooie pot’, zo liet ONS Sneek-trainer Paul Raveneau zich ontvallen aan het eind van de persconferentie. En daarmee zal hij zeker niet alleen de hoop uitspreken op een mooie wedstrijd………….