Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Clash in het Noorden: ONS Sneek tegen ACV Assen!

Clash in het Noorden:  ONS Sneek-ACV Assen

 Het is alweer enkele jaren geleden, dat ONS Sneek en het Asser ACV elkaar in competitieverband troffen op het Zuidersportpark in Sneek. Op zaterdag 23 maart 2013 werd het 1-0 voor de thuisclub, ONS Sneek. Na dat seizoen promoveerde ONS Sneek naar de Topklasse en troffen beide ploegen in de competitie elkaar niet meer. Jammer, want ACV is voor ONS Sneek altijd een mooie ploeg geweest om tegen te spelen. Hoewel de uitslagen aangeven, dat het succes wisselend was.

Wat weten we van ACV?

De Asser Christelijke Voetbalvereniging is opgericht op 8 april 1939. De club is opgericht door Gerben Wielenga, een 24 jarige boekhandelaar in Assen. Hij was daarnaast leider van de Gereformeerde knapenvereniging. Daar hoorde hij de wens dat de jonge mannen graag in georganiseerd verband wilden voetballen. In de Asser Kerkbode werd de jeugd opgeroepen om op 8 april 1939 naar zaal Wiltjer in de Kloosterstraat te komen voor de oprichting van een christelijke voetbalvereniging. Liefst 83 leden meldden zich die bewuste avond aan. Er werd een voorlopig bestuur gekozen met als eerste voorzitter Gerben Wielenga.  Aanvankelijk koos men als naam voor de vereniging: ‘De Zwaluwen’. Op de ledenvergadering van 16 januari 1941 werd voor het eerst in de notulen officieel melding gemaakt van de naam ‘ACV’ die staat voor Asser Christelijke Voetbalvereniging. ACV heeft een geschiedenis om trots op te zijn. Driemaal werden de Assenaren landskampioen bij de zaterdagamateurs (1978,1986,1987), tweemaal (1978 en 1986) behaalden de blauwhemden ook het Algemeen amateurkampioenschap van Nederland. Tweemaal was de Districtsbeker voor ACV (1982,1986). Bij de instelling van de Topklasse was ACV er echter niet bij. Aan het eind van het vorig seizoen behaalde ACV de titel in de Hoofdklasse B en promoveerde naar de Derde Divisie. Een succes, behaald onder leiding van de ook bij ONS Sneek zeer bekende sympathieke trainer Fred de Boer.

ACV heeft een behoorlijk aantal bekende spelers in zijn midden gehad: Mariano Bombarda (later super-sub bij Feijenoord), Harry Sinkgraven, Ronnie Pander en niet te vergeten de legendarische Ab Gritter zijn enkelen van hen.

In het vorig seizoen scoorden de Assenaren maar liefst 58 keer. Saber Hendriks nam daarvan 21 treffers voor zijn rekening. Tot nu toe in dit seizoen, dat vooral thuis voor ACV succesvol verloopt, scoorde Denyal Dzemidzic 7 keer en de van Oranje Nassau Gr. overgekomen Marco van der Heide 6 keer. Saillant detail: het grootste deel van het succes van de Assenaren behaalden ze op het eigen veld!

En ONS Sneek…….?

De Snekers beleven een zeer wisselvallig seizoen. Tenminste, wanneer je kijkt naar de resultaten. Een uit-overwinning op VVOG, thuis een punt tegen koploper Jong Almere City FC, een zwaar bevochten, maar uiterst verdiend punt in Veenendaal bij DOVO. En dan, afgelopen zaterdag, een 4-1-nederlaag bij ASWH. Niet, dat ONS Sneek slecht speelde. Integendeel. Maar eens temeer werd duidelijk, dat veel wedstrijden in deze Derde Divisie worden beslist op details. En een niet onbelangrijk detail was zaterdag de tweede gele (dus opgeteld: rode kaart) van Ale de Boer. Soms verandert er op het oog niet zoveel met 10 tegen 11. Afgelopen zaterdag leek het een niet te onderschatten factor. Een zeer geflatteerde nederlaag, maar wel: de werkelijkheid! Vanwege het totale aantal gele kaarten is Ale de Boer voor de wedstrijd van zaterdag aanstaande geschorst. Dus zal trainer Chris de Wagt weer een andere combinatie in de verdediging het veld in moeten sturen dan afgelopen zaterdag. Toch betekent dat geenszins, dat ONS Sneek kansloos is. Wanneer met hetzelfde enthousiasme en met dezelfde gedrevenheid als afgelopen zaterdag wordt gespeeld, dan is ACV een te veroveren bolwerk!

Zaterdagmiddag rond vijf uur weten we meer. Een voorzichtige voorspelling: een kleine zege voor ONS Sneek! En daardoor weer billenknijpen tot het eind!

door:                     Jan van der Veen

Delen