Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Derde divisie!

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Derde divisie!

We hebben het jaar voor ONS 1 goed kunnen afsluiten door ons te handhaven. Dat betekent dat we in seizoen 2018-2019 alweer voor het 6e jaar divisie voetbal gaan spelen.

Dat het een moeilijk jaar zou gaan worden was voor ons vanaf het begin duidelijk. Langdurige blessures, de late vakantieperiode en de onrust rondom ons hoofdveld zorgde ervoor dat we een vrij dramatische, maar niet geheel onverwachte, start van het seizoen hadden. Na met name een redelijk goede tweede periode te hebben gedraaid, blijkt dat we uiteindelijk toch voldoende punten bij elkaar hebben gevoetbald om ook volgend jaar weer 3e divisie te gaan spelen. Dat is een knappe prestatie van de technische staf, spelers en iedereen die bij het eerste betrokken is geweest.

Voor ons als TC is het ook een uitdagend seizoen geweest. Geen focus op de problemen en moeilijkheden (die waren er volop), maar op de oplossingen. Ik zou hier verhalen kunnen schrijven over wat er zich allemaal achter de schermen heeft afgespeeld, maar dat doen we maar niet. Ons eerste elftal is het uithangbord van de club en een katalysator voor sponsoren, publiek en daarmee ook van onze inkomsten. We zijn dan ook ontzettend blij dat het gelukt is.

 DSC_7977

Drie kampioenen in de jeugd

Jo13-1, Jo13-2 en Jo17-1 zijn kampioen geworden.

Jo13-1 gaat volgend seizoen 2e divisie spelen, wat op een zeldzame uitzondering na, het hoogste niveau is voor amateur o13 teams in Nederland. Dat niveau is ook weer een uitdaging op zich en we hopen dan ook dat er ruim voldoende goede voetballers uit de regio deze mooie uitdaging aan willen gaan door bij ONS Sneek te komen voetballen. Hoofdvoetbalzaken Marcel Frankena is er samen met de trainers, coördinatoren en leiders druk mee bezig een goede selectie samen te stellen.

Jo17-1 promoveert ook en speelt volgend seizoen 3e divisie. Een prachtige prestatie van de mannen van trainer Arnoud Koster. Zij hebben een schitterend seizoen gedraaid waarin ze de terechte kampioen waren van de 4e divisie.

Ook de Jo13-2 van trainer Gerrit de Vries werd kampioen dankzij een geweldige ontknoping op het Zuidersportpark. Tegen rechtstreeks concurrent YVC Jo13 werd een 0-1 achterstand in de laatste 10 minuten van de wedstrijd omgebogen in winst waardoor het kampioenschap een feit was. Een geweldige ontknoping en ook een knappe prestatie.

P1770489P1770328IMG_4206

Bekerfinales en nacompetitie, een duivels dilemma

Jo13-1 en Jo17-1 mochten afgelopen zaterdag aantreden voor de finale van het KNVB-bekervoetbal in de regio Noord. In Joure pakte het team van Wibrand Koster (Jo13-1) de dubbel, kampioen en de beker. De kroon op een schitterend seizoen. Ik vraag me af of er al eens eerder een jeugdteam van ONS de beker heeft gewonnen? Hoe dan ook, fantastisch om zulke wedstrijden te kunnen spelen en ook nog te winnen.

Voor Jo17-1 zal er een dubbel gevoel zijn geweest. Ze speelden met name een geweldige 2e helft, maar kwamen net tekort tegen Be Quick 1887 Jo17-1. Eindstand 0-1. Ondanks het verlies een goede prestatie aangezien Jo17-1 op diezelfde dag 4 van zijn spelers had geleverd aan Jo19-1 voor de zo belangrijke nacompetitiewedstrijd tegen VV Heerenveen. Wat ook niet vergeten moet worden is dat Be Quick 1887 Jo17-1 2 divisies hoger speelt dan ONS Jo17-1 en zelfs 3e is geworden in deze sterke competitie. Dat we ze zo goed partij konden geven is bemoedigend voor iedereen die aan de ontwikkeling van spelers bij ONS werkt. Maar als je er zo dichtbij bent, dan blijft het natuurlijk zuur dat het net niet lukt.

Als TC hebben we ervoor gekozen die zaterdag de prioriteit te geven aan de nacompetitie wedstrijd van Jo19-1. In een eerdere column schreef ik dat het niet onverwacht was dat de Jo19-1 het moeilijk had in de 3e divisie. En dat het ook niet erg was. Ik bedoelde daar uiteraard niet mee dat we de kop maar moeten laten hangen en dat we het niet erg vinden als degradatie het resultaat is. Misschien had ik dat wat duidelijker moeten verwoorden. Maar in tegendeel zelfs.

Het behouden van het 3e divisie niveau voor onze Jo19-1 is voor de club, het team en de spelers wel degelijk van belang. En dat we de prioriteit op deze wedstrijd hebben gelegd, is immers ook in het belang van de talenten die eraan zitten te komen. In het licht van de bekerfinale een vervelende keuze om te moeten maken, maar uiteindelijk wel een keuze die ervoor zorgde dat Jo19-1 won van VV Heerenveen.

Wat mij tijdens die wedstrijd vooral opviel was dat wij met een piepjong elftal speelden. Er stonden maar drie spelers uit 1999 (Jo19), vier spelers uit 2000 (Jo18) en maar liefst vier uit 2001 (Jo17) in het veld. Bij tegenstander VV Heerenveen bestond de meerderheid uit Jo19 spelers en waren er een paar Jo18 spelers te zien. Ondanks dat de rust met enige kunst en vliegwerk met een kleine 1-0 voorsprong werd behaald, was de einduitslag van 3-0 meer dan terecht. Vooral mooi om te zien dat er zoveel talent bij de club rondloopt en dat iedereen er echt voor ging.

Deze wedstrijd kan iedereen in ieder geval veel vertrouwen geven naar de volgende horde die morgen op het programma staat. De thuiswedstrijd tegen FC Meppel/Alcides Jo19-1.

Poster JO19-1 HalveFinale

Waar ze we momenteel mee bezig?

Gelijk na afloop van de competitie zijn de eerste gesprekken met de nieuwe trainersstaf richting volgend seizoen alweer gestart. De eerste training van ONS 1 staat alweer op 25 juni gepland en op 30 juni spelen we onze eerste oefenwedstrijd tegen Buitenpost. Ook hebben we met diverse mensen gezeten om te vragen wat beter kan richting volgend seizoen. Daar zijn mooie suggesties uit voort gekomen waarbij het voor ons de uitdaging is weer stappen te zetten.

Marcel Frankena en de jeugdcommissie zijn druk bezig met de trainers en de coördinatoren om de teambezetting op alle teams van ONS weer voor elkaar te krijgen. De teamindelingen is een enorme klus die zorgvuldig moet gebeuren. We hebben daarom ook afgesproken dat de indelingen langs alle betrokkenen (hoofd voetbalzaken, coördinatoren, trainers, leiders) gaan. Dit zodat we zoveel als mogelijk rekening kunnen houden met iedereens input. De uiteindelijke keuzes worden binnen de kaders van onze afspraken gemaakt (clubbelang, teambelang, individueel belang). Als dat gebeurd is, wordt de indeling bekend gemaakt.

Ook de trainersstaf op alle jeugdteams krijgt steeds meer vorm. Om trainers op alle teams te hebben zijn veel gesprekken nodig. Ook daar is de TC druk mee bezig en dat ziet er vooralsnog goed uit voor volgend seizoen.

 

Nieuwe veld

Eindelijk wordt ons langverwachte nieuwe veld aangelegd. Dat veld heeft ons wat hoofdbrekens en met name veel blessures en daarmee ook veel punten gekost. Gelukkig heeft de gemeenteraad ingezien dat het zo niet langer kon en spelen we binnenkort op een hagelnieuw hoofdveld. Daar gaan we zeker profijt van hebben. Bedankt gemeente!

images

SVO

Hartstikke goed dat het ook gelukt is om de vrouwen en meisjes volgend jaar samen te voegen in een SVO. Complimenten voor iedereen die hierbij betrokken is bij beide clubs. ONS Sneek had dit jaar 2 vrouwenteams en 2 meisjes teams, SWZ had 2 vrouwen en 4 meisjes teams. Allebei erg kleine afdelingen om echt wat te kunnen betekenen. De samenwerking is concreet ingevuld, per komend seizoen is het één vrouwenafdeling. Op maandag 11 juni is er een info bijeenkomst waarop iedereen tekst en uitleg krijgt hoe het er uit gaat zien volgend seizoen. Wat ons betreft een zeer goede ontwikkeling dat clubs samen zaken gaan organiseren en van daaruit verder groeien. Dan kunnen we verder met het voetbal in Sneek.

SVO

Voor nu wens ik de Jo19-1 heel veel succes toe morgen en alle jeugdteams veel plezier op de toernooien de komende tijd.

Tot gauw bij de velden.

 

Delen