Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Geen veld, geen fusie!

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Geen veld, geen fusie!

De opstelling van de gemeente waarbij ons hoofdveld gebruikt wordt als speelbal in het samenwerkings-/fusieproces en als dwangmiddel ingezet wordt om een delicaat proces waar we middenin zitten met de grootst mogelijke spoed te doorlopen, zorgt ervoor dat de goede wil die er bij ONS Sneek is om te komen tot goede afspraken als sneeuw voor de zon verdwijnt. En terecht.

Leeg hoofdveld van ONS Sneek
Leeg hoofdveld van ONS Sneek

Súdwest-Fryslân sportminded – zijn wij in die gemeente gevestigd??

Als onze gemeente werkelijk zo sportminded zou zijn als ze zeggen, dan zouden ze ONS Sneek niet al meerdere jaren met de handen in het haar laten zitten met een dergelijk hoofdveld. Men zou inzien dat ONS Sneek met zeer beperkte middelen al jaren op hoog niveau aan het presteren is. Men zou ook inzien dat de vereniging inmiddels ook een werkgever is met meer dan 40 mensen in loondienst en daarmee een voor een sportclub zeer behoorlijke bijdrage levert aan de werkgelegenheid. Men zou ook inzien dat er wekelijks meer dan honderd vrijwilligers bezig zijn om het mogelijk te maken dat honderden kinderen meerdere keren per week kunnen sporten op hoog niveau en niet op straat rondhangen. En men zou inzien dat wij met onze vereniging de afgelopen 15 jaar overal in het land hebben gespeeld, ons gepresenteerd hebben en daarmee ook mede onze mooie plaats Sneek hebben vertegenwoordigd.

Wat er nu gebeurt kan echt niet. Geen van onze teams mag van de KNVB nog spelen op het hoofdveld en dat is werkelijk te gek voor woorden. De gemeente komt steeds met nieuwe argumenten waardoor het veld nog altijd niet vervangen is. Iets waar de bestuurders van de club helemaal klaar mee zijn. De verstandhouding met de gemeente is altijd uitstekend geweest. De verhoudingen zijn nu op zijn zachtst gezegd behoorlijk vertroebeld.

FIFA Scheidsrechter Pol van Boekel na ONS Sneek – FC Utrecht

Al jaren geleden zijn door de club de eerste meldingen gedaan richting stadhuis over de kwaliteit van het veld. Zo stuurde enige jaren geleden de scheidsrechter die de KNVB-bekerwedstrijd ONS Sneek – FC Utrecht floot een brief naar onze gemeente over de slechte staat van het veld. Toch een professional die in heel Nederland op veel verschillende velden komt. Reactie: “als het veld zo slecht is, dan had u het maar moeten afkeuren”. BAM…, weggezet als een kleine jongen! Dit is maar één voorbeeld van velen, de club wordt keer op keer met nieuwe argumenten geconfronteerd en wat er ook gezegd wordt, ONS krijgt een luisterend oor, maar nooit een oplossing.

Wedstrijdposter ONS Sneek - FC Utrecht

Blessures

Ook in de technische commissie hebben we hier ontzettend veel last van. Ondertussen klagen de trainers, spelers en tegenstanders al meerdere jaren over de staat van ons veld. We hebben al langere tijd diverse blessures die gerelateerd zijn aan de slechte en harde ondergrond. Hier wordt vier keer in de week volle bak op getraind en gepresteerd. Nieuwe potentiële spelers waar we mee spreken stellen binnen 5 minuten na binnenkomst de vraag hoe het met ons veld is. Dat wij al jaren op hoog niveau spelen komt onder andere doordat we allerlei randzaken goed geregeld hebben. Daardoor zijn we een aantrekkelijke club voor talentvolle spelers. Als spelers niet meer voor ONS kiezen vanwege de staat van het hoofdveld kunnen we wel inpakken. Daar is het niveau van de derde divisie te hoog voor. Het leidt allemaal ontzettend af van waar het om zou moeten gaan bij onze club, plezier en presteren.

Blessures

Sponsoren

Onze club speelt onder andere op divisieniveau vanwege het feit dat er rond de honderd regionale bedrijven zijn die op de één of andere wijze een sponsorcontract met ONS Sneek hebben. Daar staan contractuele verplichtingen in die de club heeft (rol boarding en reclameborden) rondom de wedstrijden van het eerste. Dat gaat om serieuze bedragen. Het bedrijfsleven in Súdwest-Fryslân steunt de club gelukkig door dik en dun, maar vraagt zich ook al af hoe dit opgelost gaat worden en verwacht van de gemeente snel met een oplossing te komen.

Veel te veel haast, 300.000 kilometer per seconde, voet van het gas gemeente

Bij navraag bij de KNVB blijkt dat er veel ervaring is met fusies en zelfs een compleet draaiboek voor het realiseren van een nieuw sportpark, van het allereerste plan tot de oplevering. Opmerkelijk hierbij is dat er nadrukkelijk wordt gewaarschuwd dat het een tijdrovend traject is wat veel voorbereiding en goed denkwerk nodig heeft. Je moet er ruim de tijd voor nemen. Er wordt daarbij ook nog eens aangegeven dat de overheid en gemeentes vaak vertragend in het hele proces werken. En wat schertst onze verbazing. In Sneek is het de gemeente die de voet vol op het gaspedaal heeft.

De betrokkenen bij de gemeente lijken maar één doel te hebben en dat is halsoverkop onze club te dwingen beslissingen te nemen die de toekomst van ons allemaal aangaan. En dat is een slechte zaak als je kijkt naar het voorwerk wat in de afgelopen tien jaar met name door ONS Sneek gedaan is en de gevoeligheden die er nog altijd zijn. We zouden dit met elkaar op zorgvuldige wijze moeten inkleden en er de tijd voor moeten nemen. Waarom al die haast gemeente? Op termijn een klein duwtje in de rug of een mooie incentive in de vorm van een perfect nieuw sportpark waar goed over nagedacht is, ok, prima, maar wel op het laatst van het traject. Er zijn nu nog meer dan genoeg vragen bij de beide clubs. Het lijkt nu wel of we met de snelheid van het licht beslissingen moeten nemen over een fusie en over een sportpark en dat moet niet. Gemeente laat de beide clubs dit proces samen doorlopen, geef ze de tijd en hou op met pushen!

De supermarkt en de hockeyvereniging

Ik speculeer maar wat, maar het lijkt er sterk op dat de gemeente wat op te lossen heeft door toezeggingen aan een supermarkt in de wijk Tinga die een plek zou moeten krijgen op de huidige sportvelden. De hockeyvereniging zou dan moeten verhuizen. Daar zullen ze bij die club ook hun gedachten over hebben. Ook spelen de verkiezingen die eraan zitten te komen wellicht een rol? Hoe dan ook, de gemeente wil veel, maar in een veel te korte tijd.

Verhuizen van een nieuw veld kan gewoon!

De gemeente geeft nu aan dat er niet meer bij ONS geïnvesteerd kan worden in een veld omdat we middenin dat proces zitten. En dat nota bene nadat ONS Sneek zelf heeft aangeboden om de eventuele kosten die gemoeid zijn met een verhuizing van een nieuw veld (ca. 50.000 euro naar ik begrijp) via sponsoring en acties voor eigen rekening te nemen. Echt te gek voor woorden dat de club met zijn beperkte budget uit nood en met hulp van sponsoren een dergelijk aanbod moet doen, maar nog veel gekker dat er niet ingegaan wordt op dit royale gebaar. Het is toch een hele praktische oplossing. Een nieuw veld kan op termijn gewoon verhuisd worden, dat is door professionele partijen bevestigd.

Gemeenteraad spreek je uit voor een nieuw veld bij ONS Sneek

Gemeenteraad spreek je uit en help deze mooie club door deze moeilijke periode heen. En als er op termijn een nieuw sportpark zou komen, nadat de leden van de beide clubs zich hebben uitgesproken over hun gezamenlijke toekomst, dan verhuis je dat veld en laat je de club niet voor die kosten opdraaien. Kosten ca. 1{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} van de totale kosten van het inrichten van een nieuw sportpark. Die 50.000 euro verhuiskosten zullen met enige creativiteit toch ook nog wel ergens te vinden zijn in onze gemeentebegroting van 250.000.000 euro per jaar?

Gemeentehuis

Geen veld, geen fusie!

Al die argumenten over de sportnota en dat er nu wel budget is voor een nieuw sportpark. De verkiezingen, de supermarkt, de hockeyclub, wel of niet fuseren, niet begroot etc. etc. Het zal allemaal wel. Ons hoofdveld is als speelbal en als drukmiddel in gebracht en dat kan absoluut niet. Dat verdienen we niet bij ONS Sneek.

ONS Sneek voelt zich terecht al lange tijd zwaar tekortgedaan, staat er gekleurd op in heel voetballend Nederland en leidt momenteel aantoonbaar financieel nadeel. De club heeft simpelweg onmiddellijk een volledig nieuw veld nodig. Wat we zeker niet nodig hebben is een lapmiddel met reparaties van stroken uit de zijkanten richting strafschopgebieden o.i.d. Een nieuw veld, dat heeft de club nodig, nu en niet over twee maanden, een half jaar of een jaar.

Ik hoop echt dat de betrokkenen bij de gemeente nu eens een keer niet reageren met de standaardopmerking: “wij herkennen ons niet in het geschetste beeld”. En hoop vooral dat de gemeenteraad met een ruim gebaar deze mooie historische vereniging uit Sneek uit de benarde positie helpt.

Totdat er een nieuw veld ligt zeg ik in ieder geval: alle besprekingen stoppen, geen veld, geen fusie!

Delen