Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Level Playing Field

 

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Level Playing Field

De kop is eraf. Afgelopen zaterdag speelde ons eerste elftal de eerste competitiewedstrijd van 2019-2020 uit bij Jong Almere City. Na afloop stond er een ontnuchterende 6-0 op de borden.

Deze selectie had uitgerekend de eerste keer dat ze in een officiële wedstrijd het veld in kwamen de pech dat hoofdtrainer van Almere City 1, Robert Molenaar, een hele horde A-selectie spelers liet opdraven bij Jong Almere City.

En vanaf minuut één bleek dat er geen enkele sprake was van een Level Playing Field. Dit Jong Almere City had vorig seizoen van alle ploegen in de Derde Divisie gewonnen en was fluitend kampioen geworden.

DSC_0065

KNVB over sportieve invloed van beloftenteams

De KNVB schrijft er het volgende over. “In welke mate hebben de beloftenteams invloed op de sportieve kansen van de andere clubs? Wij hebben de afgelopen seizoenen onder de loep genomen en hieruit blijkt dat de invloed van beloftenteams op de eindranglijst en de play-offs minimaal is. Andere cijfers laten zien dat in 60 procent van de gevallen helemaal geen eerste elftal speler wordt ingezet en dat er in 17,5 procent maar één speler wordt opgesteld”.

Afgelopen zaterdag telden wij er in ieder geval 7 in de basis. Sommigen insiders van Almere City hadden het over 10 eerste elftal spelers. Statistieken kun je altijd in het voordeel van regelgeving uitleggen, dat blijkt hier maar weer. De A-selectie spelers mogen in ieder geval blijven spelen in Jong zolang ze nog geen 7 bindende wedstrijden in hun eerste elftal hebben gespeeld. Je kunt dus stellen dat de eerste 7 tegenstanders van Almere City in theorie sowieso al een sterk team tegenover zich kunnen krijgen.

Jong Almere City telt ook niet meer mee in de eindstand van de ranglijst, tenzij ze kampioen worden of op positie 15 t/m 17 eindigen. Laten we dus maar doen alsof we gewoon met 16 ploegen in de Derde Divisie spelen. We vergeten deze uitslag, want van een Level Playing Field is geen sprake meer.

En weer door….

Maanden is de club bezig geweest met het samenstellen van een nieuwe selectie. En de voorbereiding was meer dan prima. Het publiek is vermaakt en het spelplezier spat ervan af bij de ploeg. We hebben een talentvolle en goede selectie dit jaar. Een selectie waar erg veel rek in zit.

We gaan heus nog wel eens tegen een zeperd aanlopen, maar ik heb alle vertrouwen in de kwaliteiten en ontwikkelingspotentieel van dit team.

Ons seizoen start woensdag met de bekerwedstrijd tegen ADO’20.

Veel succes mannen!

KNVB beker

Delen