Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Mooie weken

Column Joan van der Veen

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Mooie weken

De mooie weken komen er weer aan. Veel teams mogen nog ergens om spelen bij ONS en dat is alleen maar prachtig. ONS 2 draait een geweldig seizoen en plaatste zich voor de finale van de KNVB beker, net als eerder al een aantal jeugdteams (Jo17-1, Jo13-1) dat deden. Jo19-1 gaat steeds beter spelen, heeft zelfs nog een kleine kans op de titel en mag sowieso nog in de nacompetitie aantreden voor promotie naar een divisie hoger. Jo13-1 speelt nog volop voor de titel en maakt zelfs kans op promotie naar de 1e divisie. Als dat ze lukt spelen ze volgend jaar tegen de profclubs!

Afgelopen weekend werd Jo17-2 kampioen en vorige week veroverde het 7×7 damesteam al de titel in hun competitie. Ook Jo15-2 staat op het punt om kampioen te worden. Knappe resultaten van de teams die volop in ontwikkeling zijn.

IMG-20190511-WA0001

Al met al mooie weken waarin nog volop om bekerwinst, titels of promotie gespeeld kan worden. Prachtige wedstrijden voor de ontwikkeling van onze spelers, daar draait het met name in de jeugd tenslotte om.

ONS Sneek 1

De verwachtingen waren bij iedereen erg hoog aan de start van het seizoen. Na een uitstekende eerste periode (19 uit 12 en een doelsaldo van plus 6) volgde een veel mindere tweede periode (7 uit 11 met een doelsaldo van min 8 en maar liefst 24 tegengoals). De derde periode tot nu toe verloopt redelijk. Met nog twee wedstrijden te gaan hebben we nu 13 punten uit 9 wedstrijden en een doelsaldo van plus 5. Ons eerste elftal speelde zich dit jaar veel vroeger dan gebruikelijk veilig. En dat is historisch gezien voor ONS Sneek een prima prestatie van de trainersstaf en hun spelers.

Afscheid

Veel spelers nemen aanstaande zaterdag afscheid van ONS Sneek tijdens de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Sommigen omdat ze een nieuwe uitdaging aan willen gaan, anderen omdat ze stoppen of op een lager niveau gaan voetballen. Ongetwijfeld zorgt ONS Sneek voor een mooi afscheid van een aantal iconen, daar is de club altijd wel goed in. Ik ben benieuwd of de spelersgroep het afscheid van ONS Sneek en van elkaar kan omkleden met mooie resultaten tegen goed voetballende tegenstanders als DVS’33 en Quick Boys.

Ook vanuit de TC is er veel waardering voor de spelers die afscheid nemen en de periode die we met elkaar hebben doorgebracht. Veel spelers hebben met ONS Sneek momenten meegemaakt die ze hun hele leven nooit meer zullen vergeten. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige KNVB bekerwedstrijden die de afgelopen jaren zijn gespeeld. Ale, Klaas en Curty kunnen de rest van hun leven met droge ogen beweren dat ze in een officiële wedstrijd hebben gespeeld tegen Ajax met Cillissen, Veltman, Schöne, Eriksen en Babel in het veld.

We nemen dus afscheid van veel ervaren spelers. Dit moment zat er een keer aan te komen. Met sommige spelers werken we al vele seizoenen en dat houdt een keer op. Hierop is de afgelopen jaren door de TC voorgesorteerd door te investeren in ontwikkeling in de breedtste zin in de jeugdafdeling en het nieuw leven in blazen van Jong ONS. Jong ONS Sneek heeft dit jaar voor veel publiek uitstekende wedstrijden gespeeld tegen o.a. Cambuur, FC Groningen en sc Heerenveen. Daar gaan we volgend jaar weer een vervolg aan geven. Wat dat aangaat barst de vereniging van het jonge talent en weten steeds meer jonge spelers van alle leeftijden onze club te vinden.

Scouting AC Milaan

Dat we veel talent hebben valt ook anderen op, want het aantal scouts, trainers en andere belangstellenden voor spelers van ONS zijn de laatste tijd niet op één hand te tellen. Bij Jong ONS stond laatst zelfs een scout die namens AC Milaan even een kijkje kwam nemen omdat hij gehoord had dat er een talentvolle groep is. Het moet niet gekker worden, dat slaat natuurlijk nergens op. San Siro is veel te ver lopen voor Opa Dommerholt. Ook bij ONS 1 zitten er veel trainers/scouts, laatst o.a. Lukkien van FC Emmen en Stegeman van Go Ahead Eagles, al hoewel ik ervan uit ga dat zij vooral aanwezig waren voor Jong FC Groningen dat uit de voetbalpiramide verdwijnt. Wellicht keken ze ook met een schuin oog naar Serge Fatima die zich dit seizoen ook nadrukkelijk in de kijker van diverse hoger spelende clubs gespeeld heeft. Complimenten daarvoor!

DSC_9883

Als wij ervoor kunnen zorgen dat in de toekomst ook basisspelers uit onze A-selectie stappen omhoog gaan maken naar hogere divisies, dan krijgen ze van ONS Sneek een hand en de felicitaties. Dan doen we kennelijk iets goed en hebben ook zij zich optimaal ontwikkeld.

Normaal blijven doen

Voetjes op de grond houden met elkaar. We moeten ons blijven realiseren dat we veel potentieel hebben, maar dat de weg naar het eerste er ook één is die niet één, twee, drie bewandeld wordt door jonge spelers. Het is een weg van vallen en opstaan. Met name de jongens die echt in zichzelf willen investeren, geduld hebben en positief blijven hebben het grootste ontwikkelingspotentieel. Kijk bijvoorbeeld eens naar Tiemen Landman die afgelopen seizoen de overstap maakte van De Walde naar ONS Sneek. Iedereen kijkt momenteel met bewondering naar de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. Afgelopen zaterdag maakte hij tegen Ajax weer een paar indrukwekkende rushes aan de linkerkant. Dat hij bij ons speelt is een groot compliment voor onze scouting en dat hij zich zo goed ontwikkeld heeft is een groot compliment voor hemzelf en zijn trainers.

DSC_0190

Ook Jelle de Graaf is een prachtig voorbeeld voor onze talenten. Die heeft dit jaar echt de stap naar ONS 1 gemaakt en erg veel minuten gemaakt. En zo zitten er meer aan te komen. Er ontstaan volop kansen voor jonge spelers om die met beide handen aan te grijpen. Ik ben dan ook benieuwd wie volgend jaar die handschoen gaat oppakken.

DSC_0244

Zin in

Ik ben ervan overtuigd dat we met de huidige trainersstaf ons eerste volgend jaar als team volop gaan ontwikkelen. De TC, trainers en begeleiding hebben er weer veel zin in om volgend seizoen met een behoorlijk vernieuwde, verjongde en enthousiaste spelersgroep aan de slag te gaan bij ONS 1. We blijven de club ondertussen ontwikkelen, blijven innoveren en proberen spelers, maar ook trainers in staat te stellen het maximale uit zichzelf te halen.

Maar nu eerst nog genieten van een paar mooie weken!

 

 

Delen