Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Talent: hoe gaan we daar mee om?

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Talent – hoe gaan we daar mee om?

In de technische commissie hebben we dit jaar een aantal speerpunten waar we stapsgewijs aan werken. Ik ben van mening dat de lat omhoog moet bij alles wat we doen, dat vergt het huidige topamateurvoetbal. Eén van die punten waar we dit jaar mee van start zijn gegaan is het concretiseren van talentontwikkeling.

jesse
Jesse de Vries – een van de vele talenten van ONS Sneek vorig seizoen in actie voor Jo11.

Veel talent bij ONS Sneek

ONS Sneek heeft momenteel veel talent rondlopen. De selecties spelen allemaal op divisieniveau. Ieder jaar bieden zich weer veel spelers uit de regio Súdwest-Fryslân aan om in aanmerking te komen voor een plek in deze mooie jeugdelftallen. De goede trainingen die ze krijgen en het prima niveau waarop gespeeld wordt heeft ertoe geleid dat er afgelopen seizoen weer een aantal spelers aan de poort van de A-selectie stonden te rammelen en de stap hebben gemaakt. Dat is een groot compliment voor iedereen die in de jeugd met onze spelers bezig is, maar vooral voor de spelers zelf. Want de stap naar ons eerste elftal is groot!

De stap naar de senioren is sowieso groot

Bijna alle voetbalclubs, profs of amateurs, hebben met hetzelfde fenomeen te maken. Talentvolle jongens komen in de senioren en merken dat er daar nog veel meer van ze gevraagd wordt dan in hun eerdere jaarlichtingen, waar ze vaak tot de besten behoorden. Zeker op topamateur niveau zie je bij de senioren veel spelers die door hun leeftijd fysiek gezien veel verder zijn dan hun 19-jarige competitiegenoten.

Ieder jaar stroomt er minimaal een Jo19 elftal door naar de senioren bij ONS. Logischerwijs is er niet voor iedereen plek in de A-selectie, maar dat is zo bij iedere club in het voetbal. Dat is eigenlijk ook heel erg logisch als je kijkt naar hoe het voetbal georganiseerd is. Ook in de club is er sprake van een piramide leidend naar het eerste elftal. Alleen de besten blijven over. Erg jeugdige spelers treffen we eigenlijk alleen bij de Jong elftallen waar we tegen spelen. Ook bij ons eerste elftal is de gemiddelde leeftijd veel hoger dan bij de Jong elftallen. Dat maakt dat de stap ook bij onze club groot is voor jonge talentvolle voetballers.

Maar we willen ze wel alle kans bieden en we hebben er ook veel vertrouwen in dat dit de komende jaren gaat lukken met een aantal spelers!

Tijd nodig en tijd nemen

Jong talent heeft tijd nodig om goed genoeg te worden om structureel in het eerste elftal te spelen. En die tijd moeten we ze ook geven. Het is wat anders een keer een goede helft te spelen in een wedstrijd in het eerste, dan er een heel seizoen dik veertig wedstrijden te staan en iedere keer te presteren en van waarde te zijn voor het elftal.

Spelers (en soms ook hun ouders) moeten zichzelf ook die tijd geven. Als je als jonge speler in de A-selectie van ONS Sneek terecht komt, dan maak je de grootste stap in je voetbalcarrière die je tot nu toe gemaakt hebt. Dat is heel wat anders dan van Jo17-1 naar Jo19-1. Het is ontzettend knap als je van Jo19 ineens in de A-selectie terecht komt.

Messi

Zelfs de grote Messi werd bij Barca voorzichtig gebracht. Hij speelde eerst een seizoen in Barcelona C, vervolgens een seizoen in Barcelona B en speelde zijn eerste minuten in een oefenwedstrijd van Barca 1 in november 2003. Pas in oktober 2004 maakte hij zijn officiele debuut in een competitiewedstrijd en weer zeven maanden later scoorde hij zijn eerste goal. In deze eerste jaren speelde Messi slechts een beperkt aantal wedstrijden voor Barca. Hij kreeg alle gelegenheid om zich te ontwikkelen op de trainingen en wedstrijden in Barca B. Messi was geduldig, speelde zich in 2006 (3 jaar na zijn debuut) in de basis en the rest is history!

Vaak kunnen jonge spelers hartstikke goed voetballen, maar komen ze fysiek nog te kort voor het competitieniveau van het eerste elftal of moeten ze nog wennen aan de wetten van het seniorenvoetbal. Oudere spelers zijn vaak sterker, wat slimmer door ervaring en dat kan weleens lastig voetballen zijn voor een jonge speler. Dat neemt niet weg, dat je voetballend natuurlijk een hoop kunt oplossen en dat je, door de tijd te nemen, te werken aan je eigen fysiek en er echt voor te gaan, vanzelf steeds dichterbij een plek in het eerste komt.

De afgelopen periode hebben we ook kunnen zien dat een aantal van onze jonge spelers een prima ontwikkeling doormaakt doordat ze, wellicht wat meer dan vooraf gedacht, door omstandigheden al volop aan het spelen in het eerste toekwamen. Er zijn zelfs al jonge talenten geweest die veel minuten in de competitie hebben kunnen maken. Een enorme bonus voor hun ontwikkeling!!

Talent ontwikkelen

Begin van dit jaar hebben we Hans Schrijver aangenomen om beleid te ontwikkelen voor talentontwikkeling. Wij hebben daar bepaalde ideeën over en Hans is met zijn ervaring uitermate geschikt om met deze groep spelers aan de slag te gaan.

Over talentontwikkeling zijn de afgelopen maanden dan ook meerdere gesprekken geweest in de TC. Wat kunnen we op dit vlak voor de hele club doen? Wat moeten we doen om de stap naar de senioren beter te begeleiden? Daar zijn de volgende punten uit naar voren gekomen die we dit seizoen proberen in te vullen:

  1. Talentontwikkeling wordt een continue gespreksthema in de TC
  2. Talenten ONS 1, ONS 2, Jo19-1 en Jo17-1 in kaart brengen
  3. Trainers van de vier betreffende elftallen vaker met elkaar in contact laten komen om uitwisseling van kennis en begeleiding van talenten op te starten
  4. Individuele begeleidingsplannen met trainers bespreken en hier specifiek op trainen
  5. Aparte extra trainingen talentengroep uit de elftallen ONS 1, ONS 2, Jo19-1 en na de winterstop wellicht ook uit Jo17-1
  6. Goed tweede elftal met uitstekende begeleiding optuigen voor de broodnodige speelminuten
  7. Wedstrijden Jong ONS opstarten om tegen goede tegenstanders (dan weer een team dat bestaat uit volwassen voetballers, dan weer een team met leeftijdsgenoten, dan weer een amateurclub, dan weer een profteam) te spelen.

 

Tweede elftal prima niveau voor jonge spelers

Als jonge speler is de kans groot dat je vaak in het tweede elftal gaat spelen. Dit elftal speelt op het hoogste niveau voor tweede elftallen in Nederland. Veel mensen realiseren zich dit niet, maar ONS 2 speelt op een hoger niveau dan menig eerste elftal in de regio. Als club vinden we dat jonge spelers zoveel mogelijk aan spelen toe moeten komen. Een plek bij het eerste is het allermooist en eervol, maar minuten maken is belangrijker in deze fase! Dat is ook de reden dat er veel aandacht is geweest voor de samenstelling van een goede staf en begeleiding op het tweede elftal dit jaar. En dat staat er onder leiding van trainer Harvey de Boer nu goed voor. De TC verwacht dat ze het goed gaan doen dit jaar. Het is in ieder geval een prima podium om zaterdags minuten te maken en jezelf verder te ontwikkelen.

Hans Schrijver
Hans Schrijver – talentencoach ONS Sneek

Jong ONS actief

Ook voor Jong ONS is er de afgelopen periode een trainersstaf (Hans Schrijver met als assistent Harvey de Boer) en begeleidingsstaf samengesteld. Er zijn afspraken gemaakt met de trainers van de vier eerder genoemde elftallen dat spelers die door hun goede spel, houding en gedrag in hun eigen team, in aanmerking kunnen komen voor een plek bij Jong ONS. Daar wordt voor iedere activiteit van Jong ONS weer met elkaar over gesproken.

Afgelopen maandag was de eerste aparte training van de groep talenten. De trainingen worden geleid door Hans Schrijver. We proberen hier structureel invulling aan te gaan geven.

De eerste wedstrijd wordt binnenkort ook al gespeeld. Als aftrap is er gekozen om aanstaande dinsdag 3 oktober tegen DTD1 uit Cornjum te spelen. Deze ploeg wordt getraind door ons hoofd voetbalzaken Marcel Frankena, bestaat uit voornamelijk volwassen spelers en speelt tweede klasse zondag. Een fysieke test dus. Later dit najaar wordt er nog gespeeld tegen Drachtster Boys (31-10) en Urk (27-11) en er wordt momenteel al gewerkt aan de agenda voor het voorjaar.

Ik hoop u hiermee wat inzicht te hebben gegeven hoe wij dit seizoen met de jonge talenten van ONS Sneek willen omgaan en wat de club hier allemaal aan doet. Het is uiteindelijk aan henzelf om de kansen te pakken en met name de tijd te nemen zichzelf te ontwikkelen. Als club denk ik dat we er in ieder geval veel aan doen om hen die mogelijkheid te bieden en we hiermee de stap naar de senioren en uiteindelijk ONS 1 beter begeleiden dan voorheen het geval was.

En als het lukt is dat weer een compliment voor alle betrokkenen, maar vooral voor de betreffende speler zelf want die moet het uiteindelijk zelf doen!!

 

Delen