Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Tevreden en ontevreden

Column Joan van der Veen

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

 

Tevreden en ontevreden

De eerste zaterdag waarop alle competities weer van start zijn gegaan zit erop. Een goed moment om terug te kijken op de afgelopen periode.

Eerste elftal

Met een nieuwe selectie en nieuwe technische staf zijn we het seizoen in gegaan. De spelers hebben er alweer meer dan 30 trainingen, 6 oefenwedstrijden, 1 KNVB-beker wedstrijd en 5 competitiewedstrijden op zitten. We zijn erg tevreden over de manier van werken, de beleving van de spelers en de ambities die uitgesproken zijn.

Bij ASWH uit kregen we naar mijn idee wat te weinig en was een punt niet onverdiend geweest, thuis tegen Achilles ‘29 wonnen we terecht, uit bij Eemdijk kregen we wellicht weer wat te veel, thuis tegen Harkema waren we ongelukkig, maar creëerden we een dot kansen en afgelopen zaterdag haalden we een prima punt uit bij titelkandidaat DVS’33. We hebben na 5 competitiewedstrijden nu 7 punten. Wat dat aangaat hebben we een betere start dan vorig seizoen toen we, door allerlei oorzaken, na 6 wedstrijden op 1 punt stonden.

Bovendien zijn we doorgestroomd naar het hoofdtoernooi in de KNVB beker en spelen we morgenavond in Werkendam tegen 2e divisionist Kozakken Boys om een plek in de 2e ronde.

DSC_5494

We merken dat de verwachtingen bij iedereen hooggespannen zijn. We moeten ons wel blijven realiseren waar we vandaan komen en dat het inslijpen van spelprincipes en door ontwikkelen van een speelwijze tijd kost. Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd. Al met al zijn we tevreden over hoe het tot nu toe gaat, zien we wekelijks vooruitgang en zien we nog veel ontwikkelingspotentieel in onze ploeg.

Tevreden zijn we ook over:

De resultaten in de beker

Ik vond de resultaten in de beker van vrijwel alle ONS teams opmerkelijk. Spelend in de eigen regio merk je weer wat een prachtig niveau de meeste ploegen op de mat kunnen leggen. Complimenten aan alle spelers en staf. Een prima voorbereiding op een seizoen vol mooie uitdagingen.

KNVBBekerNoord

Coördinatie, loop-, core stability trainingen voor alle jeugdselectieteams op maandagavond

Vanaf dit seizoen verzorgen we deze trainingen. Dit met de achterliggende gedachte een betere voorbereiding te hebben op de wedstrijden in de divisies, minder blessures op te lopen en in zijn algemeenheid meer te werken aan goed kunnen bewegen. De trainingen worden verzorgd door sportcoach Bouke Wortman. Hij is opgeleid in specifieke trainingen en werkt op het gebied van balans/stabiliteit, kracht, revalidatie, conditie, loopscholing en gewichtsbeheersing. Zijn specialiteit is sportspecifieke trainingen en loopscholing.

Bouke-Wortman-e1488881613848-150x150

Sportspreekuur en behandelingen door Fysio Actief op de club voor alle leden van ONS Sneek

Op verzoek van Fysio Actief leggen we momenteel de laatste hand aan een eigen behandel en revalidatieruimte. Dat betekent dat alle leden van ONS Sneek op de club terecht kunnen voor diagnose van blessures en behandelingen op afspraak. Ook kan er op het veld gerevalideerd worden als dat nodig is. Hier volgt binnenkort meer nieuws over op de site.

Testen, meten en wegen van de A-selectiespelers

Dit seizoen zijn we ook hiermee gestart. Momenteel draait Sander van Dam van Fysio Actief een proef bij een aantal spelers waarbij de medische staf vanuit een wetenschappelijk model kan zien hoe zwaar spelers belast kunnen worden. Dit model wordt in de profwereld al enige tijd gebruikt en doet nu dus ook zijn intree bij ons. Het belang zit hem in het feit dat vrijwel alle spelers naast het voetbal ook werken, we een lang seizoen hebben met elkaar en we hiermee elkaar kunnen helpen dit seizoen zo lang mogelijk fit te blijven.

Leidersbijeenkomsten

De eerste leidersbijeenkomsten zijn geweest. Bijvoorbeeld de leiders van alle o11, o10, o9 en o8 pupillen hebben afgelopen week een bijeenkomst gehad waarbij een leidershandboek, de gedragsregels, een warming up document en de nieuwe wedstrijdvormen vanuit de KNVB zijn besproken en uitgereikt.

De inrichting van het trainingscircuit voor onze jongste spelers

Het circuitmodel voor de jongste spelers draait dit seizoen onder leiding van Luc Leeuwenkamp. Hij maakt in samenspraak met Marcel Frankena een jaarplanning die weer opgedeeld wordt in periodes. Luc zit op het CIOS en heeft hulp van een aantal schoolgenoten en andere vrijwilligers. Ook een aantal ouders springen bij. Zo proberen we samen vanuit een bepaalde structuur en idee de jongste jeugd goed te trainen.

Ferne Koops

De materialen

Marcel Frankena heeft de afgelopen zomer alle aanwezige materialen geïnventariseerd. Er zijn veel nieuwe materialen besteld en verdeeld onder de teams en trainers. Mocht daar iets niet mee in orde zijn, dan hoort hij dat graag. Vanuit de TC vinden we dat alle teams ruim voldoende en goede trainingsmaterialen moeten hebben.

 

Minder tevreden zijn we over:

De werkwijze rondom teamindelingen

De indelingen van de teams zorgt ieder jaar voor veel onrust in de club. We hebben dat afgelopen zomerperiode ook weer gemerkt. Veel clubs doen het anders dan wij. We gebruiken de komende maanden om dit te inventariseren en gaan ook hier veranderingen in aanbrengen zodat we een zorgvuldig proces opzetten. Zoals het afgelopen jaar ging, kan het in ieder geval niet meer.

Bezetting trainers op teams

Vrijwel alle teams hebben een goede bezetting qua trainersstaf. In sommige gevallen zijn we echter nu nog bezig om trainers op teams te krijgen. Soms door onverwachte oorzaken en soms ook doordat we zelf als club zaken beter moeten organiseren. Ook dat is een ongewenste situatie en dat gaan we richting volgend seizoen ook absoluut anders doen. We zullen eerder in het jaar afspraken gaan maken met huidige trainers en ook eerder commitment vragen voor het komende seizoen. Dit zodat we tijdig weten waar we aan toe zijn en dus ook eerder op zoek kunnen gaan naar kandidaten mocht een trainer niet doorgaan.

Al met al speelt er altijd een hoop en is er altijd wel wat te verbeteren. Als we wat constateren dan gaan we daar in ieder geval mee aan de slag. Hoofdlijn is dat er al ontzettend veel goed gaat, maar dat we ook op sommige vlakken echt nog beter moeten.

 

Erg blij zijn we in ieder geval wel met de komst van Jan Nijkamp als nieuwe voorzitter in de jeugdcommissie. Jan brengt veel ervaring met zich mee en is zich momenteel aan het inwerken. Veel succes Jan, mooi dat je erbij komt! We hopen op een vruchtbare samenwerking.

 

Delen