Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Volle bak, veel ontwikkelingen!

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Volle bak, veel ontwikkelingen

We zitten momenteel volop in het seizoen, alles loopt en er gebeurt van alles. Hoogste tijd dat ik u weer eens bijpraat over wat er allemaal speelt op het moment.

Overleg

Het draait uiteraard om het voetbal en om wat er op het veld gebeurt, maar om dit allemaal mogelijk te maken is het belangrijk dat er veel overleg plaats vindt. Niet vergaderen om het vergaderen, maar ervoor zorgen dat we allemaal op één lijn zitten en dezelfde kant op gaan. Omdat iedereen het ontzettend druk heeft en we toch professioneel willen werken is er daarom een overlegstructuur. De leden van de TC hebben sowieso meerdere keren per week informeel contact met elkaar, maar is er iedere maand een officiële TC-vergadering waar alle ontwikkelingen van de afgelopen maand gedeeld worden met elkaar. Daar schuift ook altijd de voorzitter bij aan zodat ook het bestuur altijd volledig op de hoogte is van wat er speelt.

Vergader cultuur

De TC leden, Marcel, Hans en Leo, hebben ondertussen zelf ook vaak en veel overleg met elkaar, met hun achterban en uiteraard met mij. Zelf probeer ik zoveel mogelijk de hoofdlijnen aan te houden al zijn ook de details in de uitvoering in mijn ogen belangrijk. Tweewekelijks overleg ik met Chris over alles wat er speelt in de A-selectie en de staf. Met regelmaat probeer ik ook de voorzitter Business Club en de hoofdsponsor bij te praten. Ook onderhoud ik de contacten met de BVO’s in de regio. Chris heeft zelf continue contact en overleg met Hans en heeft uiteraard ook vaak overleg met de staf en de medische staf. Ook hier zit structuur in. Binnenkort starten de trainers bijvoorbeeld met ontwikkelgesprekken met de spelers.

Leo richt zich op het eerste elftal en heeft veelvuldig contact met Chris over spelers en met Hans die verantwoordelijk is voor scouting en talentontwikkeling. Hans heeft weer veelvuldig contact met Frans Groenveld die met zijn kompanen veel van de scouting voor het eerste elftal voor zijn rekening neemt. Marcel is qua overleg het drukst van ons allemaal. Die overlegt sowieso maandelijks met de jeugdcommissie, belegt kennissessies voor (jeugd)trainers, organiseert info bijeenkomsten voor leiders, spelers en hun ouders en is vraagbaak voor iedereen die een voetbaltechnische vraag heeft. Ook als er externe partijen op onze club komen zoals laatst de Johan Cruijff Academie is hij de perfecte gastheer en zorgt ervoor dat alles goed voor elkaar is. Ook bezoekt hij namens de club KNVB-platform sessies voor topamateurs en is hij al aangehaakt bij het overleg over de samenwerking met SWZ.

Eerste elftal, moeizame start nu achter de rug. Vooruit kijken!

Na de moeizame start, door allerlei oorzaken, hebben we in de TC diverse gesprekken met de trainers gehad over wat we samen konden doen om het niveau omhoog te krijgen. Iedereen heeft zijn inbreng gehad en er zijn diverse suggesties gedaan om de boel op de rit te krijgen. De trainers hebben ook veel zaken bespreekbaar gemaakt bij de spelers en hen volop betrokken bij de stappen die gezet moeten worden om succesvol te worden met elkaar. Sommige zaken hebben we geen invloed op gehad (veld, langdurige blessures) en daar besteden we dan ook geen energie meer aan. Sommige zaken konden we wel onze stempel op drukken (niveau omhoog op trainen, gas geven in wedstrijden) en dat hebben we dan ook gedaan.

Lat omhoog

Ook bij het eerste elftal moest de lat omhoog. De spelers gaven dit zelf ook aan. Als je ziet hoe er nu getraind wordt en hoe we het doen in de wedstrijden, dan is dat een groot verschil met een week of wat geleden. Als we ons allemaal realiseren dat we keihard moeten werken voor de punten, dan is er nog van alles mogelijk in deze competitie. Met name de ervaren spelers trekken de kar momenteel weer en geven het voorbeeld. Zo hoort het ook! Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. We hebben genoeg kwaliteit in de groep.

Geblesseerde spelers en revalidatie

Op medisch gebied hebben we ook wat aanpassingen doorgevoerd. Zo kwam Fysio Actief met de suggestie een nieuwe vorm van warming up toe te passen. Een moderne variant specifiek gericht op preventie volgens het FIFA 11+ systeem. Daar gaan we vanaf volgende week mee starten. Praktisch gezien houdt het in dat de medische staf de warming up voor zijn rekening neemt.

Fysio Actief

Met (deels) geblesseerde spelers wordt apart getraind door Fysiotherapeut Sander van Dam en verzorger Stefan Algra totdat ze weer volledig trainings-/wedstrijdfit zijn. Dan sluiten ze weer bij de groep aan. Dit met het idee dat het niveau van de fitte groep hiermee omhoog gaat op trainen. Hoe meer weerstand, hoe beter en fitter je wordt.

Extra talenttrainingen

Er worden momenteel aparte extra trainingen georganiseerd voor de jonge spelers in de A-selectie. Dit om ze de kans te geven individueel te werken aan hun verbeterpunten. De trainingen staan onder leiding van Hans Schrijver. We hopen dat ook dit op termijn zijn vruchten af gaat werpen.

Talent

Jong ONS

Ons nieuwe team heeft inmiddels de eerste twee wedstrijden achter de rug. Zowel van DTD1 als Jong Drachtster Boys werd met overmacht gewonnen. Het zijn ontzettend leuke wedstrijden om te kijken. Het enthousiasme straalt ervan af. Toch zien we ook dat onze talenten nog veel moeten leren, maar dat is natuurlijk logisch (14). Bij de één is dat een hele wedstrijd of training geconcentreerd blijven, bij de ander taakbewust voetballen. Maar dat is ook helemaal niet erg. Jong ONS is een podium waarop nog steeds fouten gemaakt mogen worden en waarop spelers vooral zich moeten ontwikkelen door dingen te proberen. Ze krijgen die tijd, maar uiteindelijk willen we wel ontwikkeling zien.

IMG-20171007-WA0031

Als onze talenten definitief de stap naar het eerste willen gaan zetten, moet er echt nog wel wat gebeuren. We zien nog vaak zat dingen gebeuren die op derde divisie niveau genadeloos worden afgestraft. Mooi ook om te zien is dat bijvoorbeeld Tom en Chris op het moment al niet meer uitgenodigd worden voor o23. Dit omdat ze de stap al gemaakt hebben en overbelasting voorkomen moet worden. Er volgen nog diverse wedstrijden van Jong ONS dit seizoen, dus kom ook eens een keer kijken.

Al met al mooie ontwikkelingen.

Tweede

Het tweede draait prima. De sfeer is er goed en er wordt erg goed gevoetbald dit seizoen. Ik verwacht dat ze bovenin mee blijven draaien. Een mooie eindklassering ligt in het verschiet. Daarmee is ons tweede elftal een prachtige tussenstap voor de jonge talenten. Lof voor alle betrokkenen bij het tweede!

 

Hoofd voetbalzaken met de nadruk op voetbal

Marcel Frankena is ons hoofd voetbalzaken en die heeft de gehele vereniging onder zich. Ik maak van dichtbij mee dat hij daar best druk mee is. Hij is continue in de weer. As je met mensen werkt speelt er altijd van alles. Marcel heeft veel overleg met de trainers en leiders over wat we willen als club en is vaak ook zelf op het veld te zien.

Wat we ons allemaal moeten realiseren is dat Marcel niet onze verenigingsmanager is. Hij is verantwoordelijk voor het voetbaltechnische gedeelte van onze club en is daar ook voor ingehuurd. Dat betekent dat hij primair ervoor moet zorgen dat alles op dat vlak draait en dat vergt ook vrijwel al zijn beschikbare tijd. De laatste tijd merk ik dat er wel heel vaak wordt gezegd, dat regelt Marcel wel. Van accommodatiezaken, kantine zaken en allerlei andere randzaken. We hebben met zijn allen de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat onze vereniging draait. Maaike Stienstra uit ons bestuur is altijd op zoek naar vrijwilligers. Vrijwilligerszaken is haar lastige portefeuille. Biedt ook eens aan om wat te doen. Het hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Hulp in bijvoorbeeld de jeugdcommissie is van harte welkom.

 

Gezocht

Als je een idee hebt over zaken die op het voetbaltechnische beter kunnen of je hulp wilt aanbieden, dan kun je mij, Marcel of één van de andere leden van de TC natuurlijk ook altijd aanschieten.

Ook in de jeugd en in Marcel zijn werk speelt van alles en zijn er veel hartstikke positieve ontwikkelingen te noemen. Maar dat komt een volgende keer wel weer aan de orde!

Dat was het weer even. Veel plezier en succes gewenst de komende weken!

 

 

 

 

 

 

Delen