Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen – Wat een club!

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Wat een club, drukte van belang

Er is het hele jaar veel te doen bij ONS Sneek, maar in deze maanden extra. Hoogste tijd om weer wat te laten horen vanuit de TC.

BALV, goed voor de kantineomzet!

Afgelopen vrijdag bij de beide clubs het verenigingsleven weer op zijn best gezien. Volop discussie, levendigheid en uitwisseling van standpunten. De TC is erg blij met de uitkomst, al snap ik de vraagtekens bij veel leden van de beide clubs ook wel. Er is nog veel onduidelijk, maar dat de noodzaak om samen verder te gaan nu omarmt is door de ledenvergaderingen is een prima uitgangspunt voor de komende maanden. De grote opkomst zorgde er zelfs voor dat onze oud penningmeester Douwe Sikma de opmerking maakte, kunnen we dit niet iedere vrijdag doen? Goed voor de kantineomzet.

buitengewone algemene ledenvergadering

Fusie, gemeente is aan zet!

Tien jaar is er bij de verenigingen gewerkt om te komen waar we nu zijn in Sneek. Vooral de laatste paar jaar is het in een stroomversnelling gekomen. Nu is de gemeente aan zet. Die zullen de komende tijd met een concreet uitgewerkt sportparkplan moeten komen waar de gefuseerde vereniging tientallen jaren mee vooruit kan. Een plan waardoor ook degenen die nu nog twijfelen inzien dat dit het helemaal is. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen altijd uit kunnen komen zolang we in oplossingen en niet in problemen denken. Wat mij betreft is het belangrijk dat de nieuwe locatie vooral voldoende mogelijkheden moet bieden voor zowel een scenario van krimp als van groei. Van dat laatste hebben we na verhuizing/fusie namelijk ook een aantal voorbeelden gezien in ons land. En dat zou in Sneek ook zomaar kunnen gaan gebeuren als we er samen de schouders onder zetten.

Het allerbelangrijkste is wel dat de gefuseerde vereniging invulling kan geven aan allerlei kansen die er na samengaan gaan komen. Gekwalificeerde trainers voor alle teams, eerste jaars selecties in de jeugd en daarmee beter opleiden en groei van vrouwen en meisjes voetbal. Maar vooral ook het voor iedereen altijd goed kunnen trainen op ruim voldoende kunstgrasvelden, daar liggen ook nog veel kansen. En dat met het nieuwe sportpark en de gefuseerde vereniging een fundament wordt gelegd voor een duurzame (modern woord) sportclub die zijn rol niet alleen in Sneek, maar op termijn ook meer en meer voor de regio SWF kan vervullen.

Nieuwe Kuip

Technische staf eerste

Nadat we geconfronteerd werden met het plotselinge vertrek van Hans Schrijver naar Sheffield Wednesday is het vooral mooi om te zien dat we de oplossing in onze eigen vereniging hebben kunnen vinden. Marcel Frankena brengt de nodige ervaring mee en is een welkome aanvulling in de technische staf. Helaas is hij door zijn knieoperatie nog niet zoveel inzetbaar als we vooraf gedacht hadden, maar ook dat gaat de goede kant op. Trainers van de Jo19-1 en Jo17-1 Herman Kamminga en Arnoud Koster hebben een grotere rol gekregen op de trainingsavonden. Dat is uiteraard voor iedereen weer even wennen, alles moet zijn plek dan weer krijgen. Arnoud en Herman maken als jonge trainers nu nog van dichterbij mee wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een semiprofessionele sportploeg. Een enorme kans voor hen beiden.

Ondertussen hebben we de afgelopen tijd meerdere gesprekken gevoerd met kandidaten over het hoofdtrainerschap. Iedereen die daar aan bijgedragen heeft, dank voor de inzet en hulp. Met Paul Raveneau hebben we een nieuwe hoofdtrainer aangesteld en ook Ale Geert de Vries is inmiddels verlengd als keeperstrainer. Momenteel zijn we druk bezig met verdere invulling van de technische staf voor volgend jaar.

Paul Raveneau

Wedstrijden eerste

De resultaten zijn wisselend. Daar is over gesproken de afgelopen tijd. Spelers, trainers en staf hebben bij elkaar gezeten. Wij blijven positief gestemd en zien dat we voldoende kwaliteiten in de groep hebben om succes te hebben in de 3e divisie. De komende weken kunnen we toeslaan als iedereen er elke week weer volle bak voor gaat. Ons team kan samen dusdanig veel energie in een wedstrijd stoppen en dat koppelen aan de door de trainers gekozen spelstijl, dat het voor veel tegenstanders echt lastig is om tegen ONS te spelen. Ik geloof er heilig in dat we de komende weken met ons eerste elftal de kansen gaan benutten en dat we nog volop punten gaan pakken.

DSC_0753

Jong ONS Sneek

We vinden de ontwikkeling van onze Jong ONS spelers van belang. Ook hier is even een kink in de kabel gekomen door het vertrek van Hans midden in het seizoen. Marcel Frankena legt momenteel de laatste hand aan een nieuw oefenprogramma zodat ook met Jong ONS Sneek nog de nodige oefenwedstrijden en trainingen gespeeld kunnen gaan worden. Zodra het schema bekend is, zullen we het publiceren op de site. Kom ook eens kijken bij zo’n wedstrijd. Het enthousiasme spat ervan af en onze spelers laten in die wedstrijden al een heel behoorlijk niveau zien. In de TC bespreken we in ieder geval vrijwel iedere maand de ontwikkeling van onze talenten, ook degenen die in het 2e, J019 en J017 zitten.

Jeugd

In de maand maart zijn de ontwikkelgesprekken met selectie trainers gepland. We hebben afgesproken dat we het grootste gedeelte van de gesprekken voor 1 april afgerond willen hebben. De teams draaien gelukkig vrijwel allemaal goed. De J019-1 heeft het moeilijk in zijn eerste jaar in de derde divisie. Maar dat is niet onverwacht en ook helemaal niet erg. Hoe we daar als club mee omgaan, vertel ik een andere keer weer wat meer over.

Daarnaast hebben de jeugdtrainers onlangs onderling een kennis/trainingsbijeenkomst gehad waarin ze elkaar vertellen over bijvoorbeeld standaardsituaties en hoe je hier op kunt trainen. Dit soort bijeenkomsten worden georganiseerd om van elkaar te leren en onze trainers ook intern te scholen.

Trainersbijeenkomst

 

Samenwerking met de KNVB en omliggende clubs

We zitten al dicht bij een regionale certificering. Als we iets doen in de jeugd kijken we altijd met een schuin oog naar de vereisten voor de regionale certificering. We hebben daarvoor de samenwerking met onder andere de KNVB geïntensiveerd. Zo zijn Marcel en ik in Zwolle geweest bij een bijeenkomst van de KNVB voor topamateurs in Noord en Oost. Daar hebben we de nodige mensen gesproken en afspraken gemaakt die voor onze club van belang zijn. Vooruitlopend op een regionale certificering organiseren we nu ook al af en toe bijeenkomsten voor clubs uit de regio. Zo werd afgelopen week door Marcel Frankena samen met de KNVB een regiobijeenkomst over de wijzigingen in het pupillenvoetbal georganiseerd. ONS Sneek was graag gastheer voor de KNVB en ca. 50 collega’s van omliggende verenigingen. Het was een prima bijeenkomst waarbij onder andere een testwedstrijd werd gespeeld tussen teams van ONS en SWZ Boso Sneek. Weer een voorbeeld van goede samenwerking.

KNVB

Zo zijn we met zijn allen lekker bezig met onze mooie sport.

Voor nu iedereen een prettig weekend gewenst. Veel succes en tot ziens op of om de velden.

Delen