Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Cupfighter VVSB komt op bezoek

Cupfighter VVSB komt op bezoek

 vvsb

door:      Jan van der Veen (met een bijdrage van Klaas Uil)

Herinnert u zich nog die legendarische avond van 3 februari 2016. In de kwartfinale om de KNVB-beker staat op het programma: de wedstrijd FC Den Bosch-VVSB. Velen hielden de gasten uit Noordwijkerhout voor absoluut kansloos. En zij leken gelijk te krijgen. In de 81e minuut stond er nog een 2-0 – voorsprong voor FC Den Bosch op het scorebord. Maar VVSB blééf erin geloven. Temeer, toen de inmiddels naar Quick Boys vertrokken Tommy Bekooij er in de 82e minuut 1-2 van maakte. Uiteindelijk werd het vlak voor tijd nog 2-3 door een doelpunt van Maikey Parami, de dag na deze stunt ongetwijfeld de meest geïnterviewde man in Noordwijkerhout en omstreken. Inmiddels zijn we alweer 3½ jaar verder. Maar dat stukje geschiedenis pakken ze onze tegenstanders van aanstaande zaterdagmiddag niet meer af!

De tegenstander

Ja zeker, dàt VVSB komt zaterdag naar het Zuidersportpark in Sneek. VVSB voluit Voetbal Vereniging Sint Bavo komt dus uit Noordwijkerhout. De clubkleuren zijn paars-geel. VVSB werd op 26 oktober 1931 opgericht. De naam verwijst naar de voormalige psychiatrische inrichting Sint Bavo waar een aantal personeelsleden het initiatief namen om een voetbalvereniging op te richten. De eerste periode werd dan ook gespeeld op een veld gelegen op het terrein van de inrichting. Het eerste zondagelftal van deze vereniging werd in het seizoen 2009/10 vijfde in de Hoofdklasse A. Via een 2-0-overwinning thuis en een 1-0 nederlaag uit in de play-offs tegen SV Venray wist VVSB zich te plaatsen voor de Topklasse. De afgelopen drie seizoenen speelde VVSB in de Tweede divisie. Aan het einde van het vorig seizoen raakte de ploeg uit Noordwijkerhout in de degradatiezone verzeild. In een spetterend tweeluik met runner-up Quick Boys uit het naburige Katwijk degradeerde VVSB naar de Derde divisie. In de KNVB beker maakte de club, zoals boven beschreven, furore. In het seizoen 2015/16 wist VVSB zich te plaatsen voor de halve finale via een overwinning op eerste divisieclub FC Den Bosch. Met deze wedstrijd blijft onverbrekelijk verbonden de naam van Maikey Parami, de maker van de winnende treffer die daarmee zichzelf en de HEMA wereldberoemd maakte.[1]  

Wisselingen

In de afgelopen zomerperiode vertrokken een behoorlijk aantal spelers bij VVSB. Maar er kwamen ook spelers voor terug die de kwaliteiten van de ploeg weer aanvulden. Topscorer Tommy Bekooij (we noemden hem al eerder) ging naar Quick Boys. Yannick Bouw (Eemdijk), Justin Valk (FC Lisse), Peter Verhoeve (ASWH), Rob Zandbergen (Ter Leede) en met name Felitciano Zschusschen (IJsselmeervogels) kwamen. De laatste scoorde afgelopen zaterdag maar liefst driemaal. Een spits om in de gaten te houden.

DSC_9250

Een spelmoment uit de competitiewedstrijd van vorige week zaterdag in Hoek (Rob Bosma)

En ONS Sneek…………….?

Misschien hadden we ons voorafgaande aan het seizoen toch ietsje hoger op de ranglijst gedacht. Een voorspoedige oefenperiode deed de hoop in de harten van menige ONS-er groeien, dat we misschien wel met de middenmoot mee zouden kunnen doen. Nu is dat nog steeds niet helemaal uitgesloten. De tweede helft van de ranglijst is uitgebreid. En met tweemaal een ‘driepunter’ ziet de wereld er totaal anders uit…………Maar de realiteit gebiedt te zeggen, dat de Snekers op dít moment de onderste plaats bezetten. En, dat het aantal winstpunten niet overhoudt: 3 slechts. Daarom is het zaak om in de wedstrijd tegen VVSB het tot-nu-toe  heel aardige veldspel te verzilveren in kostbare punten. Die kans is er. VVSB stuntte weliswaar afgelopen zaterdag in Hoornaar bij SteDoCo. Het leek naar een kansloze 3-0 – nederlaag te worden gespeeld. Maar de van IJsselmeervogels overgekomen Felitciano Zschusschen dacht daar anders over. Hij scoorde een loepzuivere hattrick en bezorgde daarmee VVSB alsnog een punt: 3-3. Maar de ene zaterdag is de andere niet. En VVSB kan tot op heden in deze competitie niet de kampioen van de regelmaat worden genoemd. Dus liggen er voor de mannen van Raveneau en Koster mogelijkheden.

 

Oefenen tegen FC Groningen

Hoewel onze trainer in het verleden meer dan eens heeft aangegeven, dat een training voor hem wat méér mogelijkheden biedt om zaken aan de groep kwijt te kunnen dan een oefenwedstrijd, oefende ONS Sneek afgelopen dinsdagavond, 29 oktober, op het Zuidersportpark tegen Jong FC Groningen. Onze voorzitter, Klaas Uil, zette zijn ervaringen in een kort verslag als volgt op papier:

Op een fris Zuidersportpark trof op dinsdagavond ONS Sneek de jonkies van FC Groningen. Jonkies met respect overigens. Negentig minuten lang gaven de mannen van trainer Alfons Arts gas. De wedstrijd stond onder leiding van dhr. Schram en de secondanten Nauta en de Haan.

In de eerste helft golfde het spel wat heen en weer. Jong Groningen zette wat meer druk op de opbouw van ONS Sneek dan andersom. Het leverde kleine kansjes op voor Max Hamelink en Remco Balk van de FC. Maar telkens stond Justin van der Dam met de gelegenheids-centralen Oege Sietse van Lingen en Sidney de jong hun mannetje.

De start van de tweede helft was zoals die van de eerste helft. Wat prikjes richting beide goals maar echt grote kansen waren er nog niet. Zo maar in de 60e minuut stond er 0 – 1 op het bord. Balverlies op het middenveld van ONS Sneek bracht Mohamed El Kharbachi over links in een duel met Oege Sietse. Zijn voorzet belande via de voeten van Oege Sietse achter Justin in het doel. Nog geen minuut later kreeg Wesley Tankink een dot van een kans op 5 meter voor de goal van de FC. Maar keeper Jan de Boer wist zijn goal schoon te houden. De daaruit voortvloeiende aanval van de FC was een prachtige. Oskari Sallinen bracht de bal bij de diep gaande Mohamed El Kharbachi die zijn voorzet op de geheel vrijstaande spits Thijs Dallinga de goal in zag vliegen 0 – 2. Het leverde de FC een applaus van het redelijk aanwezige publiek op.

De pijp bij ONS Sneek begon leeg te raken. Er werd veelvuldig gewisseld door trainer Paul Ravenau. Iedereen moet dan even settelen. De FC maakte er dankbaar gebruik van in de 75e minuut. Rechtsback Ayoub Haddad mocht op rechts vrij opkomen en net over de middenlijn een voorzet precies op het hoofd van de vrijstaande Giovanni Zwikstra neerleggen: 0 – 3. De goed leidende heer Schram blies op exact de 90e minuut voor het laatst op zijn fluit.

DSC_4249a

Oefenen…………en de werkelijkheid

Oefenen en de werkelijkheid zijn twee onvergelijkbare grootheden. Vanuit het verleden weten we, dat Jong FC Groningen voor ONS Sneek een gewaardeerde, maar lastig te bespelen tegenstander is. Behoudens de allereerste ontmoeting, enkele jaren geleden, hebben de Snekers nooit veel punten overgehouden aan de confrontatie met de Groningers. Hopelijk heeft deze wedstrijd Paul Raveneau en Arnoud Koster wel aanknopingspunten verschaft, waardoor ze hun plan richting zaterdag gericht kunnen trekken. Aan inzet en wilskracht ontbreekt het niet. Maar het zou mooi voor de stand en met name voor het zelfvertrouwen en het geloof-in-eigen-kunnen zijn, wanneer VVSB verslagen zou kunnen worden. We gunnen onze gasten veel, maar we hebben momenteel de punten zelf even heel hard nodig!

Zaterdagmiddag tegen vijf uur weten we meer!

De HOLLANDER SCHILDERWERKEN Pupil van de Week is a.s. zaterdag:

MILAN JARI HOFMAN

 

 

 

 

 

Delen