Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

De grote onbekende: Magreb’90 uit Utrecht

DE GROTE ONBEKENDE:  Magreb’90

door:      Jan vd Veen

 Wanneer ik op het moment, waarop ik deze voorbeschouwing schrijf naar buiten kijk vallen er dikke vlokken sneeuw naar beneden. In vijf minuten tijd is de wereld ineens wit geworden. Dat is in deze tijd van het jaar allemaal mogelijk. Want, ook al geloof je het soms niet: het ís (voor de weerkundigen) winter! Daarom schrijf ik de volgende woorden ook onder een klein voorbehoud. Het lijkt er niet op, dat vóór het weekend de winterse kou het voorlopig gaat winnen van de herfstachtige omstandigheden van de laatste dagen. Maar……je wéét maar nooit! Tot zover deze Piet Paulusma-achtige overwegingen. Want de kans is groot, dat er zaterdagmiddag gewoon gevoetbald kan worden. En de tegenstander van ONS Sneek op die middag is vv MAGREB’90 uit Utrecht. De grote onbekende in de Derde Divisie/zaterdag. Een club, waarvan we niet zoveel weten. En het risico is groot, dat je dan afgaat op wat je wél weet, en dat is, dat de Utrechtenaren slechts 5 punten hebben vergaard uit 13 wedstrijden. Dat zou een indicatie van de kracht van de hekkensluiter kunnen zijn. Ware het niet, dat we in de verslagen van hun wedstrijden keer op keer lezen, dat Magreb’90 best een aardige pot kan voetballen. En dat je zeker niet van tevoren al verzekerd bent van 3 punten. Afgelopen zaterdag ervoer VVOG dat. Hoewel de Harderwijkers met 3 punten naar huis gingen was Magreb’90 de morele winnaar. Het had VVOG aardig in het nauw gedreven. En wanneer het de kansen had benut………………….

Wat weten we wél van Magreb’90? Thuishaven van de club is het sportpark Papendorp. De club is opgericht op 26 november 1990. In de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap op Kanaleneiland in Utrecht werd in die jaren voetbal steeds populairder. En de behoefte ontstond om een club in de eigen wijk op te richten. De naam Magreb staat voor het noordwestelijk deel van Afrika, waar onder meer Marokko ligt. Aanvankelijk speelde Magreb’90 op bescheiden niveau. Maar vanaf 2010 raakte de club in de lift. En na een aantal kampioenschappen bereikte men in 2015, na het behalen van het kampioenschap in de Hoofdklasse A/zondag de Topklasse (later: Derde Divisie). Het afgelopen seizoen dreigde degradatie. Maar bij en tegen De Dijk stelde Magreb’90 het Derde Divisie-schap voor het volgende (nu lopende) seizoen veilig. De ploeg wordt momenteel nog getraind door Jamal Yahiaoui. Maar de trainer kondigde kortgeleden aan, dat hij aan het eind van het seizoen gaat vertrekken. Onder zijn leiding werd Magreb’90 een podium voor jong talent uit de omgeving van de club. Helaas voor hem vertaalt dat zich nog niet in grote successen. In de jonge geschiedenis van de club speelden enkele spelers van naam voor Magreb’90. De bekendste is misschien wel: Nordin Boukhari. Hij speelde voor verschillende betaalde clubs. Voor Ajax speelde hij 47 wedstrijden in de Eredivisie. Daarnaast speelde Charles Dissels bij de club. Hij beleefde een kortstondig avontuur bij SC Cambuur. En tenslotte noemen we nog Moussa Kalisse. Hij kwam uit voor o.a. Sparta, FC Dordrecht en Excelsior.

Nogmaals: voor ONS Sneek is Magreb’90 een onbekende tegenstander. In competitieverband troffen de beide ploegen elkaar nooit. Reden: tot dit seizoen speelde Magreb’90 in de zondagcompetitie, en ONS Sneek op zaterdag. Stadgenoot SWZ Boso Sneek speelde wél in competitieverband een paar (spektaculaire) wedstrijden tegen de Utrechtenaren. Verder is de kans aanwezig, dat ‘onze’ Gendridge Prijor zijn broer Denzel bij de tegenstander tegenkomt.

Wat zijn de kansen voor ONS Sneek? Een ONS Sneek in de vorm van de laatste weken maakt zeker een kans om de recente zegereeks te continueren. Maar dan moet alles weer kloppen. En dan moet er net als bijvoorbeeld tegen ASWH, ACV en Harkemase Boys met hart en ziel gevoetbald worden. Het zou prachtig zijn om vóór de winterstop nog op een mooier puntenaantal te komen. Wie had dat gedacht na de niet al te florissante competitiestart?

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter T.R.Winkel uit het Groningse Leermens, geassisteerd door (opnieuw een vrouwelijke assistente) mw. C.F.Overtoom en dhr. R.Miedema. Er is (opnieuw) geen 4e official.

Zaterdagmiddag rond vijf uur weten we meer!

 

Hollander Schilderwerken Pupil van de week is  SIL VAN DER POL  – JO9-3

Sil van der Pol

 

 

Delen