Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

De klassieker: Harkemase Boys-ONS Sneek

De klassieker:  Harkemase Boys-ONS Sneek

Voor aanstaande zaterdag staat op het programma: een echte klassieker: HARKEMASE BOYS-ONS SNEEK. Beide ploegen hebben elkaar in de geschiedenis al vele malen ontmoet op verschillende niveaus. En onafhankelijk van de stand waren het altijd bijzondere wedstrijden, waarvan de uitslag van tevoren niet viel te voorspellen.  Dat is voor zaterdag a.s. ook weer het geval. Een echte klassieker! Want ook Harkemase Boys heeft (evenals ONS Sneek) een rijke historie.

De club werd opgericht op 26 juni 1946 door Melle Holthuis en Bareld Weening. Bijna voortdurend speelde Harkemase Boys een vooraanstaande rol in het noordelijk zaterdagvoetbal. In de 70-er jaren had het een soort van ‘dreamteam’ met heel veel spelers uit eigen gelederen. Namen als Gerrit Hoekstra en Tabe Weening spreken nog steeds tot de verbeelding. Driemaal werd Harkemase Boys kampioen van de Hoofdklasse (2003, 2009 en 2016) en zesmaal veroverde het de Noordelijke Districtsbeker. Harkemase Boys kun je dien ten gevolge een echte cupfighter noemen.

Voorafgaande aan deze competitie oefenden Harkemase Boys en ONS Sneek tegen elkaar in Kraggenburg. Het werd uiteindelijk 2-1 voor de ‘Boys’ die toen met veel nieuwe spelers ten opzichte van het vorig seizoen aantraden. Maar ook het elftal van ONS Sneek zag er toen totaal anders uit dan dat van de laatste weken.

Harkemase Boys kende in de aanloop naar deze wedstrijd een heel goede periode. Via overwinningen op Jong FC Groningen (3-2 in Groningen) en Scheveningen (3-1) klommen de readsjes op tot de derde plaats in de Derde Divisie za. En toen kwam die wedstrijd tegen Spijkenisse. Volgens onze correspondent aldaar was Harkemase Boys zeker niet de mindere van de Spijkenissers. Maar door een vroege tegengoal en het uitblijven (soms ook door pure pech) van de gelijkmaker werd het in de laatste minuten: ‘alles of niks!’ Het werd: niks. Want Spijkenisse scoorde nog twee keer. En er prijkte na ruim 90 minuten voetbal een geflatteerde 3-0 overwinning voor de thuisclub op het scorebord. Waarmee we maar willen aangeven, dat deze nederlaag absoluut niets zegt over de kracht van Harkemase Boys. En….. de ploeg zal thuis iets hiervan willen rechtzetten. Dus: ONS Sneek treft een gemotiveerde tegenstander!

Zelf speelden de oranjehemden afgelopen zaterdag (opnieuw) een goede wedstrijd. Tegen het bepaald niet zwakke Asser ACV werd het uiteindelijk 4-1 voor de Snekers. Opvallend was opnieuw het spel van de youngsters in het team, waarvan een aantal voor langere tijd aan de club blijven verbonden, zo lazen we op de website. En dat is fijn om te horen! Reeds in Hendrik Ido Ambacht was te zien, dat de formatie van Chris de Wagt steeds beter gaat spelen. Waar toen het resultaat achterwege bleef, daar haalde ONS Sneek afgelopen zaterdag de buit wel binnen.

Wat dat voor komende zaterdag betekent? Het lijkt een open wedstrijd te worden, waarbij de thuisclub als favoriet van start gaat. Puur vanwege de resultaten in de afgelopen weken. En ook wel een beetje vanwege de resultaten in het verleden. Maar ONS Sneek zou ONS Sneek niet zijn om niet te willen stunten. En misschien ligt er ergens wel een puntje verborgen op sportpark ‘De Bosk’ om mee te nemen naar Sneek.

DE WEDSTRIJD BEGINT OM 16.30 UUR. Dus:  rond half zeven weten we meer!

door:     Jan van der Veen

 

 

 

Delen