Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

De wedstrijd van de waarheid? – voorbeschouwing op ONS Sneek-VVOG

De wedstrijd van de waarheid?

 

door:      Jan van der Veen

DSC_9654

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-VVOG op 22-04-2019

Nog ver voordat de competitie in de absolute eindfase komt wordt er zaterdagmiddag 8 februari a.s. op het Zuidersportpark in Sneek een wedstrijd gespeeld, die wel eens van beslissende betekenis voor beide opponenten zal kunnen zijn voor de rest van het seizoen. Immers zowel VVOG als ONS Sneek, want over deze clubs gaat het, verkeren al weken in de buurt van de laatste plaatsen in de 3e divisie A. En de onderlinge tweestrijd moet duidelijk maken, of er voor één van beide nog een mogelijkheid tot escape is.

Eerder in de competitie troffen VVOG en ONS Sneek elkaar reeds. Op 14 september 2019 werd het in een enerverende slotfase 3-2 voor VVOG, nadat ONS Sneek lange tijd op voorsprong had gestaan. Toen spraken we over: nog 30 wedstrijden te gaan. Vanmiddag gáát het erom. De winnaar van deze wedstrijd heeft nog een kans om 3e divisionist te mogen blijven. Voor de verliezer wordt dat heel moeilijk. Aan een gelijkspel hebben beide ploegen niets.

Hoe staan de ploegen er nu voor?

Al vanaf de vorige ontmoeting bezetten zowel VVOG als ONS Sneek degradatie- of p(romotie)/d(egradatie) plaatsen. De zege van VVOG destijds heeft dus bij hen niet echt een vervolg in positieve zin gekregen. Maar afgelopen zaterdag deden de groen-witten van zich spreken. In de derby op het eigen sportpark De Strokel tegen DVS’33 hielden de mannen van de nieuwe trainer Raymond Schuurman de Ermeloërs op 1-1. Een omstreden doelpunt van DVS’33 voorkwam dat de volle drie punten in Harderwijk bleven. Een prestatie van formaat. Al dient gezegd te worden, dat deze derby VVOG al eens eerder inspireerde tot grote daden.

Rode lantaarn

Gebroederlijk delen ONS Sneek en VVOG momenteel de rode lantaarn. VVOG staat voorlaatste, omdat het een iets beter doelsaldo heeft. ONS Sneek stond de week daarvoor voorlaatste na de zege op FC Lisse. Maar een 4-1 – nederlaag in Heemskerk tegen ODIN’59 deed de Snekers weer een plekje zakken op de ranglijst.

DSC_4275

Iets over onze tegenstander.

VVOG is opgericht op 13 mei 1927 als zondagvereniging VOG (Vereniging Ons Genoegen). Deze naam moest van de KNVB gewijzigd worden omdat er al een voetbalvereniging bestond die VOG heette. Later kreeg de ploeg nog een zaterdagafdeling die lange tijd actief geweest is op het hoogste amateurniveau; destijds de Hoofdklasse C.

Vanaf 1945 wordt er dus ook op zaterdag gevoetbald bij VVOG. De zaterdagafdeling kent grote successen in het amateurvoetbal. Zo werden de Harderwijkers in het seizoen 1968/1969 algeheel amateurkampioen van Nederland en in het seizoen 1996/1997 werd de ploeg, onder leiding van Dwight Lodeweges, kampioen van alle zaterdagamateurs. Ook in de beker verwierf VVOG ooit nationale bekendheid. In het seizoen 1988/1989 won VVOG in de beker van profploegen als Excelsior en Helmond Sport. De ploeg verloor een ronde verder pas in de laatste minuut van FC Groningen.

download

Nieuwe gezichten

In de zomer van 2019 kreeg VVOG een ander gezicht. Bekende spelers als Pernelly Biya, Wilko Braam, Roelof de Groot, Kevin Rijnvis en Desmond Sturing vertrokken of stopten.

En Thomas Careman (Harkemase Boys), Paul Eppink (voormalig keeper van DVS’33), Finn Kluiver (FC Twente), Randy Onuoha (Slavia Sofia), Marnix Tissingh (Nunspeet) en Bas Wobbes (Hoogland) kwamen de gelederen van de groen-witten versterken. Inmiddels hebben Wobbes en Kluiver aangekondigd de Harderwijkers na één seizoen alweer te gaan verlaten. Of de tussentijds van VVSB overgekomen Yannick Bouw en de van het Naaldwijkse Westlandia afkomstige Dean van Ooijen in Sneek zullen acteren is onzeker. Sinds 1 januari 2020 wordt de hoofdmacht geleid door Raymond Schuurman, die interim-trainer Henk Drost opvolgde. Schuurman was eerder trainer van vv Berkum.

Kansen

Afgaande op de prestaties van beide ploegen tot nu toe valt er weinig of niets te zeggen over de kansen van beide. Afgelopen zaterdag werden door ONS Sneek een paar identieke fouten tijdens de wedstrijd gemaakt, en deze brachten ODIN’59 het gewenste succes. Een scherp ONS Sneek hoeft echter niet van VVOG te verliezen. En dan zouden de oranjehemden toch nog weer naar boven mogen kijken.

De wedstrijd staat onder leiding van de heer Wouter Wiersma uit Surhuisterveen, geassisteerd door de heren J.P.Been en Y.M.G.Rodenburg.

 

Delen