Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Dramatisch slot in Aalten levert ONS Sneek slechts één punt op

Dramatisch slot in Aalten levert ONS Sneek slechts één punt op

Met nog 10 minuten op de klok plus wat extra tijd vanwege wissels en blessures leek er voor ONS Sneek geen vuiltje aan de lucht in de uitwedstrijd tegen AZSV in Aalten. De Snekers waren daarnet op een 0-3 voorsprong gekomen, speelden al vanaf de 73e minuut met 11 tegen 10 man, en bovendien had AZSV tot dan toe niet echt potten kunnen breken. Of de wissels bij de oranjehemden in de 82e minuut annex waren met het vervolg van de wedstrijd…………..wie zal het zeggen. Feit is wel, dat de organisatie bij ONS Sneek plotseling helemaal weg was. Het verdedigen-dicht-op-de-man werd helemaal vergeten. Er ontstonden grote ruimtes. En de tot-dan-toe niet echt dominerende middenvelder Niek te Veluwe kon doen wat hij wilde. Hij stond aan de basis van 2 tegentreffers en maakte de eerste zelf. En daarmee sleepte de thuisclub alsnog tussen de 86e en 95e minuut een gelijkspel uit de wedstrijd. Bepaald niet verdiend. Maar daar werd niet naar gevraagd na de spectaculaire come-back van de rood-witten uit de Achterhoek.

door:                                                                   Jan van der Veen

fotos en correspondent ter-plaatse:       Rob Bosma

Het gebeurde in de zeventiger jaren van de vorige eeuw ONS Sneek zelf een keer in een thuiswedstrijd tegen Buitenpost: in het laatste kwartier terugkomen van een 0-3 – achterstand tot 3-3. Ergens in de negentiger jaren kregen de Snekers in de extra tijd bij Flevo Boys op dezelfde wijze en met dezelfde cijfers het deksel op de neus. Maar verder is het vrij uniek: terugkomen van een 0-3-achterstand. AZSV presteerde dat. En dat was heel zuur voor een 80 minuten prima voetballend ONS Sneek. Aan de andere kant: de loop van deze wedstrijd staat niet op zich. Al enkele seizoenen heeft ONS Sneek iets met het einde van een wedstrijd. En dan niet in positieve zin. Daarnaast wil AZSV nog wel eens vlammen in datzelfde deel. Maar 3-0 moet toch voldoende zijn voor drie punten. De werkelijkheid bleek anders te zijn. Niet de verdiende drie punten gingen in de bus mee naar het 185 kilometer verderop gelegen Sneek, maar slechts één. Het positieve daarvan is, dat de Snekers niet meer puntloos zijn. Dat ze hebben getoond wel degelijk te kunnen scoren. En wat bovenal tot tevredenheid stelde: dat het samenspel opnieuw een progressie liet zien ten opzichte van de vorige week. Er beginnen automatismen in de ploeg te komen, en dat is goed voor de toekomst.

Hoog tempo

De wedstrijd kende in het eerste kwartier geen uitdrukkelijke hoogtepunten. Maar wat opviel was, dat het tempo behoorlijk hoog lag. Het leek erop, dat ONS Sneek daar de meeste moeite mee had. Maar de schijn bedroog. De Snekers speelden kien. En hielden de rood-witten uit Aalten ver van het Sneker doel. En zodoende ontstonden er in de hele eerste helft nagenoeg geen mogelijkheden voor de thuisclub om tot scoren te komen. Of het had al moeten zijn uit de vrije trap in de 18e minuut nadat Gabriël Fernando een overtreding had gemaakt op de rand van het strafschopgebied. Evenwel de goed ingeschoten bal ging net naast. Vrijwel meteen daarna veroverde Mark Westra het leer en begon aan een solo. Ter hoogte van het strafschopgebied gaf hij af naar rechts op Nick Kleen. Nick kaatste de bal terug op de doorgelopen Mark Westra die hard en droog de bal in de linker benedenhoek deponeerde: 0-1.

Nick Kleen (2e van links) geeft de assist voor de 0-1

ONS Sneek gaat door

Nauwelijks een minuut later lag nummer twee voor de oranjehemden in het net. AZSV verloor vanaf de aftrap (na de 0-1) al vrij spoedig de controle over de bal. Patrick van der Veen werd op het middenveld in het spel betrokken. Patrick soleerde richting AZSV-doel. Hij passte op het juiste moment naar rechts op Nick Kleen (hij weer!!). Nick Kleen tikte terug op Patrick van der Veen. En Patrick liftte de bal met een ‘zondagsschot’ hoog in de Aaltense touwen: 0-2.

juichen na de 0-2

AZSV stelde daar, zoals gezegd, weinig tegenover. Als antwoord op de Sneker daden noteerden we alleen nog een schot van afstand van middenvelder Jardell Kruidbos. Maar écht gevaar leverde dat eigenlijk niet op.

Nieuwe impulsen

De thuisclub móest iets doen! En het antwoord van trainer Dave de Jong was een dubbele wissel aan het begin van de tweede helft. Sjoerd te Boekhorst en Koray Arslan moesten plaats maken voor Erwin Nieboer en Nick van Breugel, waarmee de ziekenboeg bij de thuisclub weer een beetje leger werd. Maar aanvankelijk zette die ingreep nauwelijks zoden aan de dijk. In de 65e minuut meldde zich echter voor de eerste maal prominent de man die later zou uitgroeien tot wel een heel belangrijke factor in dit duel: Niek te Veluwe, de nummer 6 van AZSV. Maar Justin van der Dam, de ONS Sneek-keeper, kon het leer nu nog pakken. In de 69e minuut was het middenvelder Jardell Kruidbos die over de rechter kant van het veld richting ONS Sneek-doel denderde. Maar met man en macht wisten de oranje verdedigers hem te stuiten. En na een wissel in de 71e minuut was het de pas in het veld gekomen Michael Vaags die laag inkopte, en zich onsterfelijk had kunnen maken ware het niet, dat Justin van der Dam ook deze situatie meester bleef.

Rode kaart

ONS Sneek controleerde de wedstrijd. Helemaal, toen keeper Jasper te Kolste na een rode kaart het veld moest verlaten. Hij hield Ruendel Martina vast op de rand van de 16-meter. De scheidsrechter beoordeelde dit als het onderbreken van een kansrijke aanval en floot. De enig juiste straf was een rode kaart en een vrije trap voor ONS Sneek. Volgens het ‘boekje’ helemaal correct. Het was echter sneu voor de Snekers, dat de scheidsrechter niet had gekozen voor ‘voordeel’. Want vanuit de overtreding op Martina veroverde Rico Cordes de bal en schoot hem in het doel.

Keeper Jasper te Kolste ONS Sneek-speler Ruendel Martina onreglementair gestuit

Maar de 0-3 kwam er toch! Rico Cordes begon net over de middenlijn aan een actie die hem in kansrijke positie voor het AZSV-doel bracht. Daar was Nick Kleen aanwezig om het karwei af te maken.

Nick Kleen (op de voorgrond) maakt voorbereidend werk van Rico Cordes af: 0-3

Dramatische slotminuten

Waar ONS Sneek op rozen leek te zitten en de wedstrijd enkel controlerend hoefde uit te spelen, gooide AZSV in de laatste minuten van de wedstrijd zijn hele ziel en zaligheid nog een keer in de strijd. ONS Sneek was ineens de grip op de wedstrijd kwijt. Maar ook de grip op zichzelf. En bijna in lijn met de laatste seizoenen verspeelden de Snekers drie zekere punten.

Eerst schoot Niek te Veluwe een voorzet van rechts diagonaal in het ONS Sneek-doel. Zeven minuten later zette hij de bal van de rechterkant voor en gaf Jardell Kruidbos het laatste tikje: 2-3. Nog geen man overboord……………Maar in de 95e minuut voltrok zich het noodlot over ONS Sneek. Geheel vrij gelaten kon Te Veluwe oprukken. Hij passte de bal loepzuiver op Joost Rasing die niet talmde en het leer voorbij Justin van der Dam transporteerde: 3-3.

ONS Sneek wordt na een 0-3-voorsprong alsnog bijna aan de kant gezet

En de wedstrijd had niet langer moeten duren of men had zelfs voor het ene punt nog moeten vrezen. Gelukkig kwam het zover niet. Maar, dat de Snekers na afloop diep teleurgesteld en ontluisterd de arena van sportpark Villekamp verlieten mag duidelijk zijn.

Toekomst

Wat de burger moed geeft was het spél van de Snekers. Zoals in de aanhef al gememoreerd: dat wordt met de week beter. En, wanneer de mannen van Jan Vlap en Arnoud Koster weten de spanning van de laatste minuten beter onder de knie te krijgen dan móet er toch iets moois kunnen ontstaan met deze talentvolle en enthousiaste ploeg.

Of dat in de komende weken zijn beslag zal krijgen is de vraag…………Corona is nog lang niet onder de knie. En nieuwe maatregelen om het virus in te dammen staan op stapel. Of daarmee ook de sportcompetities te maken krijgen is een vraag. Maar helemaal ondenkbaar is het niet. We wachten af……………….

Han van Dijk (midden) ontdoet zich van twee tegenstanders

AZSV-ONS Sneek                                            3-3  (0-2)

19      Mark Westra                                         0-1

20      Patrick van der Veen                          0-2

80      Nick Kleen                                              0-3

86      Niek te Veluwe                                    1-3

90+3  Jardell Kruidbos                                   2-3

90+4  Joost Rasing                                          3-3

Schr.:                    G.Stegeman  (Rijssen)

Ass.schr.:            J.van den Broek & mw. A.de Haan

Kaarten:              geel:      (28) Yordi Orriëns, (57) Freek Mulder, (87) Michael Vaags  (AZSV)

                                               (17) Gabriël Fernando, (64) Patrick vd Veen, (71) Nick Kleen, (87) Wesley

                                               Tankink (ONS Sneek)

                               rood:     (73) Jasper te Kolste (AZSV)

Opstellingen:

AZSV:

doel:                     Jasper te Kolste

achter:                 Freek Mulder, Bram Rensing (71: Michael Vaags), Yordi Orriëns, Sebastiaan Navis

midden:              Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Jardell Kruidbos

voor:                     Koray Arslan (46: Nick van Breugel – 73: invaller keeper), Joost Rasing, Sjoerd te Boekhorst (46: Erwin Nieboer)

ONS Sneek:

doel:                     Justin van der Dam

achter:                 Glenn Buma, Patrick van der Veen, Gabriël Fernando (82: Kevin Mennega), Rick Joran Boyer

midden:              Mark Westra, Wesley Tankink, Han van Dijk, Rico Cordes

voor:                     Nick Kleen (82: Joël Brandsma), Jermaine Bregitta (71: Ruendel Martina)

Jermaine Bregitta was sterk bezig bij zijn basisdebuut in de competitie
Han van Dijk in een acrobatische houding

Delen