Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Een echte, onvervalste klassieker: Harkemase Boys-ONS Sneek

Een echte onvervalste klassieker…….

Aanstaande zaterdag is het tijd voor de onvervalste klassieker van het Noorden tussen Harkemase Boys en ONS Sneek. Op het sportpark De Bosk in Harkema zullen de twee hoogst spelende amateurvoetbalteams van Friesland (voor de tweede keer dit seizoen) de degens met elkaar kruisen. Het zijn altijd wedstrijden op zich. Waar de ploegen op de ranglijst ook staan, altijd komen er bijzondere krachten bij beide clubs los die de wedstrijd ook zo bijzonder maken. Wie wil nu niet de beste amateurvoetbalploeg van Friesland zijn? Dat is zaterdag voor velen de inzet van dit duel, dat in tegenstelling tot de laatste jaren, gewoon om 14.30 uur begint.

download

De geschiedenis van de ‘Boys’

Harkemase Boys werd opgericht op 26 juni 1946 door Melle Holthuis en Bareld Weening. Er werd gespeeld op een stuk bouwland, beschikbaar gesteld door Harm Laanstra. In 1949 werd Harkemase Boys voor de eerste maal kampioen (in de FVB). En in 1952 promoveerde men naar de KNVB. In 1955 speelde de club al op het hoogste amateurniveau in Nederland. In de 70-er jaren bezat Harkemase Boys een ‘dreamteam’. Rond aanvoerder Hannie Schievink speelden louter toppers, waaronder  Gerrit Hoekstra en Tabe Weening. Lange tijd speelde Harkemase Boys in de top van het zaterdagvoetbal. In 2012 moesten ‘de Boys’ een stapje terug doen. Maar in 2017 waren ze er weer bij, nu in de 3e  Divisie. En Harkermase Boys zou Harkemase Boys niet zijn, of men speelde van meetaf weer een rol van betekenis. Al doet de 12e plaats in de eindrangschikking van vorig seizoen dat niet direct vermoeden. Maar de kracht van de ‘Boys’ is bekend. En het is voor de tegenstander verstandig om daarmee maar rekening te houden.

DSC_0170

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-Harkemase Boys op 15 september 2018

Dit seizoen

Dit seizoen doet Harkemase Boys het ronduit goed. Momenteel bezet het de 7e plaats met 33 punten uit 20 duels. De rood-witten zouden zelfs nog een plaatsje kunnen stijgen, wanneer de afgelaste wedstrijd tegen DOVO wordt gewonnen. Maar de 7e positie is ook heel behoorlijk. Vóór de winterstop had Harkemase Boys een heel goede periode. Na de hervatting in januari gaat het bij de ‘Boys’ ietsje moeizamer. Van de 4 gespeelde duels werd er 1 gewonnen (tegen SJC) en 1 gelijk gespeeld (0-0, vorige week zaterdag, tegen VVOG). Maar nogmaals: dat zegt helemaal niets over de krachtsverhoudingen aanstaande zaterdag. In de ‘heen’-wedstrijd in Sneek lagen de krachtsverhoudingen ook heel dicht bij elkaar. Harkemase Boys won in september in Sneek nipt met 1-2. En nog altijd lopen er spelers rond als Robert Stelpstra en Berwout Beimers en Hennie Bouius, jongens met veel talent en super gemotiveerd! Nog altijd wordt het doel verdedigd door één van de beste keepers van de 3e divisie A, Erik Jansema. ONS Sneek weet dus, waarop het moet rekenen. Bovendien geeft ‘De Dijk’, de plek, waar veel echte supporters van Harkemase Boys hun vaste plekje hebben, de nodige inspiratie als 12e man.

DSC_0027 (1)

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-vv Eemdijk op zaterdag  9 februari 2019

En de gasten van zaterdagmiddag…………..

ONS Sneek bezet momenteel de 12e plaats met 26 punten uit 21 ontmoetingen. Afgelopen zaterdag werd het moeilijk te bestrijden vv Eemdijk met 4-1 verslagen. Een ‘3 punten wedstrijd’ werd in winst omgezet. En dat was positief. Goed voor het zelfvertrouwen was ook het feit, dat Yume Ramos weer tweemaal scoorde. Al was het niet de beste wedstrijd van de competitie, het resultaat geeft aan, dat het kán! En zó moeten de Snekers ook afreizen naar Harkema. ‘De Bosk’ is geen onneembare vesting. En Harkemase Boys is niet onverslaanbaar. Maar laten we eerlijk zijn: ook een puntendeling zou een prima resultaat voor ONS Sneek zijn. Saillant detail is, dat Curty Gonzalez zaterdagmiddag mogelijk het zijn nieuwe club (volgend seizoen speelt hij voor Harkemase Boys) moeilijk moet maken.  Hij is één van de spelers, met wie Harkemase Boys zich heeft versterkt voor het nieuwe seizoen.

Eén ding is nagenoeg zeker: wat uiteindelijk de uitslag wordt weten we zaterdagmiddag rond half 5.

Door:                    Jan van der Veen

 

 

Delen