Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Een oude bekende:…VVOG…

Een oude bekende: VVOG

Je hebt als voetbalclub tegenstanders die je in je bestaan slechts een enkele keer ontmoet. Maar je hebt ook ploegen die meermalen in de historie je pad al kruisten, en met wie je ondertussen iets hebt ‘gekregen’. Bij die laatsten hoort, wat ONS Sneek betreft, zeker ook: VVOG. Het is altijd weer een goed weerzien met de groen-witten uit Harderwijk. En het zijn ook bijna altijd bijzondere wedstrijden tussen die twee. Of dat aanstaande zaterdag weer het geval zal zijn, wanneer beide ploegen elkaar ontmoeten op het Zuidersportpark in Sneek, moet afgewacht worden. Een feit is wél, dat het én voor ONS Sneek én voor VVOG nog wel degelijk om iets gaat. Inzet is de 13e plaats op de ranglijst van de 3e Divisie A. Het onderlinge verschil is te verwaarlozen, namelijk 1 punt. En de ambities van beide ploegen vertonen opvallende overeenkomsten. Waarschijnlijk had VVOG (net als ONS Sneek) toch iets meer van dit seizoen gehoopt. Maar, wanneer er geen heel rare dingen gebeuren dan zullen beide ploegen ook het volgende seizoen wel weer in de 3e Divisie acteren. Maar 3 winstpunten zijn in dat opzicht nog zeer welkom om niet tot de laatste competitiedag te hoeven billenknijpen.

download

Historie

VVOG is opgericht op 13 mei 1927 als zondagvereniging VOG (Vereniging Ons Genoegen). Deze naam moest van de KNVB gewijzigd worden omdat er al een voetbalvereniging bestond die VOG heette. Later kreeg de ploeg nog een zaterdagafdeling die lange tijd actief geweest is op het hoogste amateurniveau; destijds de Hoofdklasse C. Vanaf 1945 wordt er dus ook op zaterdag gevoetbald bij VVOG. De zaterdagafdeling kende grote successen in het amateurvoetbal. Zo werden de Harderwijkers in het seizoen 1968/1969 algeheel amateurkampioen van Nederland en ook in het seizoen 1996/1997 werd de ploeg, onder leiding van Dwight Lodeweges, kampioen van alle zaterdagamateurs. Ook in de beker verwierf VVOG ooit eens nationale bekendheid. In het seizoen 1988/1989 won VVOG in de beker van profploegen als Excelsior en Helmond Sport. De ploeg verloor een ronde verder pas in de laatste minuut van FC Groningen.

 

De actualiteit

VVOG bezet momenteel dus de 14e plaats op de ranglijst met 32 punten uit 29 wedstrijden.  Een uitgesproken topschutter heeft VVOG niet. Twee spelers scoorden elk 7 maal: Mike Ahrens (aan het begin van het seizoen overgekomen van DVS’33 Ermelo) en Rihairo Meulens. Harrie Kersten, middenvelder van origine, scoorde 5 maal. Opvallend is, dat de talentvolle Penelly Biya dit seizoen nog maar 3 doelpunten heeft gemaakt.

Trainer is Hennie in ’t Hof. En één van de spelers die de trouwe volger van het zaterdagvoetbal wel iets zal zeggen is Jan Jurriën Hop. De 29-jarige centraal verdediger speelt alweer sinds 2013 bij de Harderwijkers, en is nog wel steeds vaste keus. Hij vormt een sterk duo met de van Sparta Nijkerk afkomstige Tim Muller. Dat bolwerk zullen Yumé Ramos en Martijn Barto eerst moeten slechten, voordat er aan scoren gedacht kan worden. Een opdracht, maar ook een uitdaging! En, wanneer we dat laatste voorop zetten, kan het niet anders, of het geeft inspiratie om de sneaky nederlagen van de laatste weken om te buigen in een goed gevoel, gevoed door het zoet van eens weer een overwinning.

De vorige wedstrijd…..

DSCF2929a

was begin december in Harderwijk. Weet u het nog: met de ‘pieten’-band. En een onverdiende nederlaag voor ONS Sneek. In een wedstrijd met kansen genoeg voor de Snekers werd het wéér: 1-2. maar het was wel de realiteit.

De laatste weken….

Maar zover ís het nog niet. Beide ploegen hebben niet alleen af te rekenen met elkaar………..Ook met de recente geschiedenis! Het is voor ONS Sneek alweer een maand geleden, dat er een razend knap gelijkspel in Heemskerk werd behaald tegen ODIN’59. Daarna: alleen maar verlies (Noordwijk: 1-2, SteDoCo: 2-4, DOVO: 1-2). VVOG deed het niet veel beter in de laatste weken. Op 30 maart werd degradatiekandidaat SJC uit Noordwijk nog aan de zegekar gebonden (3-0). Maar vanaf dát moment bleef die zegekar in de berging. Nederlagen tegen Hoek (1-2, en thuis tegen ODIN’59  (0-5) lieten de Harderwijkers, waar ze al een poosje verbleven: in de staart van de ranglijst. Ook VVOG is er alles aan gelegen om zichzelf veilig te stellen. En daarvoor is een tegenstander van ongeveer gelijke slagkracht de ideale opponent.

Zowel ONS Sneek als VVOG wacht immers de komende weken een pittig programma. ONS Sneek speelt thuis nog tegen Jong FC Groningen en DVS’33 (dat overigens uitgeschakeld mag heten voor de titel, maar nog altijd aast op het overnemen van een periodetitel), en ‘uit’ tegen Ajax en Quick Boys. VVOG ontmoet óók Quick Boys en Ajax, en ontvangt daarnaast nog Noordwijk en runner-up ASWH (nog op jacht naar de derde periodetitel).

Het kan ongemeen spannend worden rond de promotie/degradatieplaatsen, wanneer SJC uit Noordwijk een plotselinge opleving zou meemaken. Geheel uitgesloten is dat niet. Zaterdag ontmoet SJC in eigen huis Eemdijk (een écht degradatieduel). En daarna ‘uit’ Jong FC Groningen en ASWH, en thuis: DVS’33 Ermelo en Ajax.

Wanneer ú het allemaal nog kunt berekenen……………….Daarom: niet rekenen, maar àfrekenen, mét aanstaande zaterdag VVOG: dat verschaft lucht en geeft wat meer rust om in de resterende duels te laten zien, wat ONS Sneek allemaal in huis heeft.

 DSCF3287a

Spelmoment uit de wedstrijd DOVO-ONS Sneek  (foto Jan vd Veen)

Jan van der Veen

 HOLLANDER SCHILDERWERKEN Pupil van de Week is:

Dijebril

DIJEBRIL  COMARA

Delen